Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor
19 comentarii

Tribunalul București si-a castigat respectul cuvenit


21 martie 2012 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Opinii, Protecția consumatorilor

Tribunalul București s-a pronunțat în favoarea majorității reclamanților din dosarul nr. 53789/3/2010, reprezentați de SCA Piperea și Asociații, constatând caracterul abuziv al multor clauze din contractele de credit încheiate cu banca Volksbank.

Impactul acestei decizii a Justiției române este major, în primul rând pentru că privește o problematică juridică stringentă pentru un mare număr de consumatori de produse bancare, cât și pentru ca dovedește ca independența si imparțialitatea justiției sunt cea mai buna garanție contra abuzului de putere economică.

Robert Harris ne spune în romanul Imperium, evocând o pledoarie a lui Cicero (avocat de profesie si moralist), ceva ce ar putea caracteriza la modul profund stilul de bătălie juridică ce se poartă în procesele privind clauzele abuzive.

”În condițiile crizei politice profunde pe care o trăim [se pare că politica este predestinată a fi într-o criză perpetuă (n.n.)], vă este oferit, nu în virtutea înțelepciunii umane, ci aproape ca un dar divin, însuși lucrul de care aveți cea mai mare nevoie în această perioadă – un lucru care va ajuta mai mult decât orice altceva la atenuarea lipsei de popularitate a profesiunii dvs. și a suspiciunilor care planează asupra acestor săli de judecată. S-a împământenit credința – o credință care este la fel de primejdioasă și dăunătoare pentru republică, precum este și pentru dvs. – că aceste instanțe de judecată nu vor condamna niciodată vreun om, indiferent cât de vinovat ar fi el, dacă el are suficienți bani. […]

Nu aveți decât să pronunțați verdictul de vinovat împotriva acestui om și veți recâștiga respectul care vi se cuvine. Dar, dacă nu-l veți găsi vinovat – dacă averea lui imensă este suficient de mare pentru a vă zdruncina cinstea – ei bine, atunci măcar voi reuși să spun că am realizat ceva. Națiunea nu va crede niciodată că acuzatul are dreptate și că eu greșesc, ci, cu siguranță, va fi aflat tot ceea ce trebuia să afle despre această instanță.”

Parafrazând pledoaria atribuită lui Cicero, putem afirma că Tribunalul București și-a  câștigat respectul cuvenit din partea cetățenilor prin pronunțarea unei hotărâri favorabile majorității reclamanților în dosarul nr. 53789/3/2010, reprezentați de SCA Piperea și Asociații, dosar ce are ca obiect declararea caracterului abuziv al unor clauze din contractele de credit încheiate cu banca, o corporație financiară culpabilă de inserarea în contract și utilizarea clauzelor abuzive.

S-a dovedit astfel că justiția poate fi înfăptuită chiar dacă raportul de forțe este disproporționat, chiar dacă interesele băncilor au fost apărate de unele dintre cele mai mari case de avocatură și chiar împotriva campaniei mediatice insidioase declanșate împotriva reclamanților și a avocaților lor.

Nu putem decât să sperăm că instanțele de control judiciar vor da dovadă de aceeași imparțialitate și că își vor câștiga și ele respectul cuvenit.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIPEREA SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică