Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Necomunicarea catre parat a cererii de chemare in judecata. Efecte
21.03.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Litigii
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 325 din 21 ianuarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea unui act administrativ) că necomunicarea către pârât a unei copii de pe cererea de chemare în judecată aduce o gravă atingere principiilor care guvernează procesul civil, şi anume acela al dreptului la apărare şi al contradictorialităţii. În speţă, pârâtului i-a fost comunicată doar citaţia, neînsoţită de copia acţiunii formulate de reclamant, ceea ce are drept consecinţă imposibilitatea acestuia de a lua cunoştinţă de conţinutul cererii de chemare in judecata şi de a-şi formula apărarea, fiind plasat astfel într-o situaţie de dezavantaj în comparaţie cu adversarul său. Prin urmare, judecarea pricinii, fără a da pârâtului posibilitatea să-şi pregătească apărarea, a produs o vătămare, care nu poate fi reparată decât prin  casarea hotărârii atacate şi trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe, care va putea astfel să evalueze temeinicia acţiunii formulate şi din perspectiva apărărilor pârâtului.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti