Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

O legislatie nationala poate prevedea nulitatea unui contract dintre un consumator si un comerciant care cuprinde o clauza abuziva
22.03.2012 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

La data de 15 martie 2012, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (“Curtea”) decide in cazul C‑453/10 (Jana Pereničová, Vladislav Perenič vs SOS financ spol. s r. o.) ca desi dreptul Uniunii nu urmareste, in principiu, decat
eliminarea clauzelor abuzive, el permite totusi statelor membre sa asigure consumatorului un nivel de protectie mai ridicat.

Cererea adresata Curtii s-a facut in litigiul survenit intre doamna Pereničová si domnul Perenič, pe de o parte, si SOS financ spol. s r.o., institutie nebancara care acorda credite de consum, pe de alta parte, cu privire la un
contract de credit incheiat intre persoanele interesate si aceasta societate.

Prin actiunea formulata, reclamantii au solicitat constatarea nulitatea contractului de credit pe care l au incheiat cu societatea SOS, avand in vedere ca acesta contine mai multe clauze abuzive. Instanta de trimitere
subliniaza ca declararea nulitatii intregului contract de credit, pronuntata pentru motivul caracterului abuziv al anumitor clauze ale acestuia, ar fi mai avantajoasa pentru reclamanti decat mentinerea validitatii clauzelor din contract care nu sunt abuzive.

Astfel, in primul caz, consumatorii vizati ar fi obligati sa plateasca doar dobanzile de intarziere, la un nivel de 9 %, si nu toate cheltuielile aferente creditului acordat, care ar fi mult mai mari decat aceste dobanzi.

Sesizata de catre instanta de trimitere cu intrebarea preliminara daca articolul 6 alineatul (1) din Directiva 93/13 Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii (“Directiva”) permite sa se considere, atunci cand sunt stipulate clauze contractuale abuzive intr‑un contract incheiat cu un consumator, ca respectivul contract este nul atunci cand o astfel de solutie ar fi mai avantajoasa pentru consumator, Curtea a statuat ca:
– Articolul 6 alineatul (1) din Directiva trebuie interpretat in sensul ca, la aprecierea aspectului daca un contract incheiat cu un consumator care contine una sau mai multe clauze abuzive poate continua sa existe fara acestea, instanta sesizata nu poate sa se intemeieze numai pe caracterul posibil avantajos pentru una dintre parti, in speta consumatorul, al anularii respectivului contract in intregime.
– Cu toate acestea, Directiva nu se opune ca un stat membru sa prevada, cu respectarea dreptului Uniunii, ca un contract incheiat cu un consumator de catre un comerciant si care contine una sau mai multe clauze abuzive este nul in intregime atunci cand se dovedeste ca aceasta asigura o protectie mai buna a consumatorului.

In emiterea hotararii mentionate mai sus, Curtea a retinut urmatoarele:
– A amintit ca obiectivul urmarit de Directiva consta in eliminarea clauzelor abuzive incluse in contractele de credit de consum, mentinand totodata, daca este posibil, validitatea intregului contract, iar nu in anularea tuturor contractelor care contin astfel de clauze.
– A constatat ca Directiva nu a realizat decat o armonizare partiala si minimala a legislatiilor nationale privind clauzele abuzive, recunoscand totodata statelor membre posibilitatea de a asigura consumatorilor un nivel mai ridicat de protectie decat cel pe care aceasta il prevede.

Decizia Curtii este disponibila la acest link.

REFF & ASOCIATII


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.