Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre modele in spatiul public
21.03.2012 | JURIDICE.ro, Ștefan DEACONU

Secţiuni: Comunicare profesională, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Domnule Preşedinte al Academiei Române,

Distinşi membri ai Academiei Române,

Doamnelor şi Domnilor,

Vă mulţumesc pentru invitaţia adresată şi mă simt onorat să vorbesc în faţa unui auditoriu de elită pentru societatea românescă.

Prezenţa mea în faţa dumneavoastră se datorează lansării unei cărţi de excepţie scrisă de o persoană venerabilă şi de excepţie: domnul academician Vasile STĂNESCU.

Stimate domnule academician, daţi-mi voie să vă felicit pentru această lucrare şi să vă urez putere de muncă în continuare, sănătate şi să vă păstraţi aceeaşi dorinţă de a împărtăşi celor mai tineri cunoştinţele dumneavoastră.

Am să încep prin a vă spune o anecdotă, dar care, din păcate, este adevarată. Un coleg al meu, acum câţiva ani mi-a spus că a scris o carte la care muncise caţiva ani.

L-am întrebat când va apărea şi mi-a comunicat că cel mai probabil într-o luna. După o lună, m-am întâlnit cu el şi l-am întrebat dacă a apărut cartea. Mi-a răspuns foarte scurt că nu va mai apărea deoarece s-a gandit că în aceea carte scrisese aproate tot ceea ce învăţase el de-a lungul anilor şi că prin apariţia cărţii, orice persoană, citind-o va putea ştii ceea ce el acumulase de-a lungul câtorva ani de şcoală şi de experienţă de viaţă.

Spuneam că, din păcate, această anecdotă este adevărată deoarece consider că nu avem voie să fim zgârciţi când vine vorba de a împărtăşi şi celorlalţi cunoştinţele noastre. Eu sunt şi profesor şi niciodată nu am considerat studentul un umil învăţăţel care trebuie să ,,fure’’ din tainele învăţării.

Domnule academician, încă odată felicitări pentru generozitatea dumneavoastră.

Trecând la subiectul cărţii: Spaţiul public, aş remarca, încă de la început că acest spaţiu este cel în care ne desfăşurăm cea mai mare parte din viaţă. Viteza cu care se desfăşoară lucrurile în ziua de azi şi tehnologia folosită, ne determină fără să vrem să ne desfăşurăm chiar şi o parte a activităţii noastre private în spaţiul public. Zilele trecute, dorind să trimit un mesaj unui coleg căruia nu îi mai ştiam adresa de e-mail şi nici telefonul, am apelat la ,,cea mai sigură sursă’’ Facebook. Am intrat pe contul meu de pe Facebook, iar în secunda următoare eram vizibil în reţea de mulţi colegii de-ai mei care stăteau pe chat şi care au început să îmi adreseze tot felul de întrebări.

Iată aşadar ceea ce a ajuns spaţiul public. Nu mai este nevoie să de deplasăm până în piaţă sau în stradă pentru a întra în spaţiul public. Chiar şi acasă poţi fi, de fapt, în public.

M-am întrebat care sunt consecinţele. Păi consecinţele sunt că spaţiul public ne invadează din ce în ce mai mult spaţiul privat. Asta înseamnă că acel puţin spaţiu privat pe care îl avem trebuie preţuit. Să ne rezervăm timp de calitate nouă şi celor dragi nouă în puţinul spaţiu privat pe care îl avem.

Dacă tot avem la dispoziţie atât de mult spaţiu public şi atât de puţin spaţiu privat, atunci mi-am pus întrebarea cum ne putem îmbunătăţii viaţa în acest imens spaţiu public.

Citind lucrarea domnului academician, am găsit o serie de condiţionări ale spaţiului public, principii şi valori ce trebuie respectate în spaţiul public, mijloace, modalităţi şi instituţii de acţiune în spaţiul public.

Este un demers lăudabil care reuşeşte să scoată în lumina reflectorului lucruri pe care uşor uşor le abandonăm fără să ne dăm seamna.

Respectul de sine, demnitatea umană, bunătatea şi toleranţa, libertatea şi solidaritatea, bunul simţ şi autocunoaşterea. Uneori, trăind în spaţiul public, am impresia că lucrurile normale au devenit adevărate virtuţi.

Şi totuşi, sunt foarte mulţi oameni care au în suflet aceste lucruri normale şi pe care nu le consideră virtuţi, ci parte a normalităţii. Nu trebuie decât să îi determinăm să le arate.

Cred că toţi cei de aici din sală, urmând exemplul domnului academician, putem face mai mult. Putem ieşi în spaţiul public afişându-ne valorile şi credinţele. Sunt convins că puteţi fi foarte uşor consideraţi modele pentru cei mai mulţi dintre semenii noştrii. Iar modelele oferite de dumneavoastră sunt cu mult superioare modelelor ce defilează în fiecare zi în faţa noastră în spaţiul public.

Tinerii au nevoie de modele după care să se orienteze. O parte din aceste modele se găsesc în familie, dar cei mai mulţi apelează la spaţiul public pentru identificarea modelelor lor.

Noi cu toţii avem şansa de a le oferi acestor tineri şi altfel de modele pentru care demnitatea, profesionalismul, seriozitatea şi responsabilitatea sunt elementele cheie ale spaţiului public în care ne derulăm activitatea.

Pentru aceste persoane merită să încercăm o schimbare. Citându-l pe Edmund Burke aş spune că ,,pentru a triumfa răul, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic’’.

Sunt convins şi la fel ca mine, cred că şi dumneavoastră vă doriţi un spaţiu public al dialogului, al respectului de sine, al demnităţii, al toleranţei şi implicării active în viaţa societăţii.

Sunt câteva gânduri care îmi dau speranţa că lucrurile se pot îndrepta în timp. E nevoie de voinţă, iar această voinţă vă caracterizează pe deplin, după cum observ.

În încheiere, aş vrea să mulţumesc încă odată organizatorilor evenimentului pentru eforturile depuse, să îl felicit pe domnul academician Stănescu pentru excelentă lucrare pusă la dispoziţia cititorului şi să vă urez succes în activitatea dumneavoastră de zi cu zi.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

dr. Ştefan DEACONU
consilier prezidenţial

* Alocuţiune rostită cu prilejul lansării lucrării Spaţiul public. Gestionare şi comunicare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti