Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Inregistrare marca comunitara SWIFT GTi. T-63/09 Volkswagen AG/OAPI
22.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: Volkswagen nu se poate opune înregistrării mărcii comunitare SWIFT GTi, solicitată de Suzuki

Tribunalul confirmă decizia OAPI potrivit căreia nu există un risc de confuzie între această marcă și mărcile anterioare „GTI” deținute de Volkswagen

Regulamentul privind marca comunitară permite titularului unei mărci anterioare să se opună înregistrării unei mărci solicitate atunci când, din cauza identității sau asemănării sale cu marca anterioară și din cauza identității sau asemănării produselor sau serviciilor pe care le desemnează cele două mărci, există un risc de confuzie în percepția publicului de pe teritoriul pe care este protejată marca anterioară. Potrivit unei jurisprudențe constante, există un risc de confuzie în cazul în care publicul poate să creadă că produsele în cauză provin de la aceeași întreprindere sau, eventual, de la întreprinderi legate din punct de vedere economic.

În octombrie 2003, constructorul de automobile japonez Suzuki a solicitat Oficiului pentru armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) să înregistreze ca marcă comunitară semnul verbal SWIFT GTi pentru vehicule cu motor, piese de schimb și accesorii pentru acestea. Volkswagen este titulara mărcii verbale germane GTI și a mărcii internaționale GTI – aceasta producându-și efectele, printre altele, în Suedia, Benelux, Franța, Italia și Austria – pentru vehicule cu motor și piesele acestora. Volkswagen s-a opus cererii formulate de Suzuki, invocând existența unui risc de confuzie.

OAPI a respins această opoziție, considerând că nu există risc de confuzie. Astfel, orice asemănare între aceste mărci ca urmare a combinației de litere „gti”, percepută în mod intuitiv ca făcând trimitere la anumite caracteristici tehnice ale unei mașini sau ale motorului acesteia, ar fi compensată în mare măsură sau chiar în totalitate de denumirea fantezistă de model SWIFT care figurează în partea inițială a mărcii solicitate.

În hotărârea sa, Tribunalul confirmă această analiză și respinge acțiunea introdusă de Volkswagen împotriva deciziei pronunțate de OAPI.

Tribunalul constată că OAPI nu a săvârșit o eroare atunci când a considerat că grupul de litere „gti” va fi perceput ca o indicație descriptivă de către profesioniștii din sectorul autovehiculelor și că nu avea decât un caracter distinctiv extrem de slab pentru marele public. În această privință, OAPI a ținut seama în special de utilizarea siglei GTI de către numeroși constructori de autovehicule în toată Europa (precum Rover, Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Suzuki și Toyota) pentru indicarea caracteristicilor tehnice ale anumitor modele și de existența altor mărci care cuprind sigla GTI (precum „Peugeot GTI” sau Citroën GTI”). În plus, în mod întemeiat a considerat OAPI că denumirea SWIFT, percepută ca fantezistă și situată în partea inițială a mărcii solicitate, constituie elementul cel mai distinctiv al acesteia.

Prin urmare, Tribunal se pronunță în sensul că OAPI a conchis în mod întemeiat că orice asemănare între mărcile în conflict din punct de vedere vizual, fonetic și conceptual este compensată în mare măsură sau chiar anulată în totalitate de numele de model SWIFT. Tot astfel, OAPI a considerat în mod corect că un consumator mediu din Suedia, Benelux, Germania, Franța, Italia și Austria nu va presupune doar pe baza combinației celor trei litere „gti”, că toate vehiculele, piesele de schimb și accesoriile provin de la același constructor, astfel încât riscul de confuzie este exclus.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti