Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Investigatie in materie de concurenta. T-458/09 si T-171/10 Slovak Telekom a.s./Comisia


23 martie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Concurență, Flux informații

Comunicat CJUE: Comisia putea, în cadrul unei investigații în materie de concurență, să solicite întreprinderii Slovak Telecom informații cu privire la activitatea acesteia înainte de aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană

Comisia trebuie să poată obține toate informațiile necesare care să îi permită să verifice că această întreprindere a respectat normele de concurență după 1 mai 2004

Slovak Telekom este o întrepindere de telecomunicații slovacă, deținută în majoritate de Deutsche Telekom.

In ianuarie 2009, Comisia a efectuat o inspecție în localurile întreprinderii Slovak Telekom. Comisia a informat-o ulterior că a decis să inițieze în privința sa o procedură pentru a verifica dacă abuzase de o poziție dominantă în sectorul slovac al telecomunicațiilor. Prin intermediul a două decizii1, Comisia a dispus ca Slovak Telecom să îi furnizeze informații cu privire la activitatea sa, nu numai referitor la perioada ulterioară aderării Slovaciei la Uniunea Europeană, ci și la perioada anterioară acesteia. Comisia a subliniat totuși că nu intenționa să constate o încălcare a normelor de concurență ale Uniunii în ceea ce privește perioada anterioară datei de 1 mai 2004, ci să obțină informații relevante pentru a putea evalua, în deplina cunoaștere a faptelor și a contextului lor economic, compatibilitatea cu aceste norme a comportamentului avut de Slovak Telekom după data menționată.

Întrucât, în opinia sa, Comisia nu era competentă să solicite informații privind perioada anterioară datei de 1 mai 2004, Slovak Telekom a formulat două acțiuni în fața Tribunalului pentru a obține anularea deciziilor Comisiei.

În hotărârea pronunțată, Tribunalul amintește, mai întâi, că dreptul european al concurenței conferă Comisiei o competență largă de investigare și de verificare. Astfel, aceasta poate solicita întreprinderilor să îi furnizeze toate informațiile necesare pentru a identifica exploatarea abuzivă a unei poziții dominante, interzisă de normele de concurență. În această privință, precizează Tribunalul, Comisia poate avea acces la informații despre care se poate considera în mod legitim că au legătură cu încălcarea prezumată. În plus, având în vedere competența largă de investigare și de verificare a Comisiei, ea este cea care apreciază necesitatea informațiilor pe care le solicită întreprinderilor vizate.

În aceste condiții, potrivit Tribunalului, Comisia poate să solicite unei întreprinderi informații referitoare la o perioadă în care normele de concurență ale Uniunii nu îi erau aplicabile, dacă acestea se dovedesc necesare pentru a se identifica o eventuală încălcare a normelor respective din momentul în care i-ar fi aplicabile.

În acest context, Tribunalul respinge argumentul formulat de Slovak Telekom potrivit căruia nu există nicio legătură între pretinsa încălcare săvârșită de această societate și informațiile solicitate. Tribunalul subliniază că aceste informații sunt de natură să permită Comisiei – independent de faptul că sunt anterioare perioadei prezumate a încălcării – sa determine dacă întreprinderea examinată deține o poziție dominantă pe aceste piețe sau să evalueze gravitatea încălcării. În plus, anumite informaţii anterioare datei de 1 mai 2004 pot fi necesare Comisiei pentru a putea descrie contextul economic în care se înscrie comportamentul ilicit.

În consecință, Comisia putea să solicite întreprinderii Slovak Telekom informațiile cuprinse în deciziile atacate. Ca atare, Tribunalul respinge acțiunile formulate de această întreprindere.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică