Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Intrebare preliminara Curtea de Apel Cluj. CJUE, C – 248/11, Nilas
23.03.2012 | JURIDICE.ro, Razvan Horatiu RADU, Roxana GIURESCU

Secţiuni: CJUE, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 22 martie 2012, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat hotărârea sa în cauza C – 248/11, Nilaş e.a., cerere având ca obiect pronunţarea unei hotărâri preliminare înaintată de Curtea de Apel Cluj.

Cererea priveşte interpretarea Directivei 2004/39/CE privind pieţele instrumentelor financiare (Directiva MIFID), în contextul unei proceduri penale declanşate împotriva unor operatori în sarcina cărora a fost reţinută săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei de capital (în speţă este vorba despre manipulare pe RASDAQ a unor acţiuni).

Analizând întrebările preliminare ale instanţei de trimitere, Curtea a concluzionat că instanţa de trimitere doreşte, în esenţă, să se stabilească dacă o piaţă de instrumente financiare care nu îndeplineşte cerinţele titlului III din Directiva MIFID poate intra totuşi în noţiunea de piaţă reglementată, dacă operatorul său a fuzionat cu operatorul unei pieţe reglementate ( a se vedea punctul 40 din hotărâre).

În această privinţă, Curtea a statuat că, pentru a fi calificată drept piaţă reglementată în sensul Directivei MIFID, o piaţă de instrumente financiare trebuie să funcţioneze în conformitate cu prevederile titlului III din directivă şi să fie autorizată ca piaţă reglementată. Funcţionarea în conformitate cu cerinţele directivei constituie o condiţie esenţială pentru obţinerea şi păstrarea autorizaţiei. (a se vedea punctul 43 din hotărâre).

Faptul că operatorul unei pieţe a fuzionat cu operatorul unei pieţe reglementate nu este relevant pentru a stabili dacă această primă piaţă poate fi calificată ca piaţă reglementată (punctul 44 din hotărâre).

Cu privire la înscrierea unei pieţe pe lista pieţelor reglementate prevăzută la art. 47 din Directiva MIFID, Curtea a statuat că înscrierea unei pieţe pe această listă nu constituie o condiţie necesară pentru calificarea respectivei pieţe ca piaţă reglementată. Simplul fapt de a nu figura pe listă nu poate fi suficient pentru a exclude că piaţa în cauză este o piaţă reglementată.

În concluzie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că RASDAQ nu poate fi calificată drept piaţă reglementată în sensul Directivei MIFID doar în temeiul faptului că operatorul acestei pieţe a fuzionat cu operatorul unei pieţe reglementate, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile titlului III din MIFID.

Curtea precizează că Directiva MIFID are în vedere şi posibilitatea ca operatorul unei pieţe reglementate să exploateze şi un alt sistem de tranzacţionare, fără ca acesta din urmă să devină o piaţă reglementată ca urmare a acestei exploatări. (a se vedea punctul 46 din hotărâre).

Evaluare

Revine aşadar judecătorului naţional să stabilească dacă, având în vedere prevederile legislaţiei naţionale care reglementează RASDAQ, aceasta îndeplineşte sau nu condiţiile prevăzute de Titlul III din Directiva MIFID.

>> Hotararea

Razvan Horatiu RADU
Agent Guvernamental pentru Curtea de Justitie si Tribunalul UE

Roxana GIURESCU
Consilier pentru Afaceri Europene
Ministerul Afacerilor Europene

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti