Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

UNJR despre intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila la 1 iunie 2012
23.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii astazi, 23 martie 2012, un punct de vedere, semnat de jud. Natalia Roman, presedintele UNJR, cu privire la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila la data de 1 iunie 2012:

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) constată că sistemul judiciar român se găseşte într-o etapă istorică a evoluţiei sale. Astfel, la data de 1 octombrie 2011, a intrat în vigoare noul Cod civil. Cadrul normelor de procedură asigurat de actualul Cod de procedură civilă nu oferă însă un suport normativ adecvat în scopul valorificării efective şi eficiente a drepturilor civile ale cetăţenilor.

Din acest motiv, sistemul judiciar resimte ca pe o necesitate intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, care să ofere o bază reală noilor instituţii reglementate prin Codul civil, deja producător de efecte şi care să stea la baza unei reforme reale a procesului civil.

UNJR aminteşte că în ultimul Raport al Comisiei Europene (iulie 2011) privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare se recomandă în mod expres adoptarea unor măsuri active care să însoțească intrarea în vigoare a Codului civil și adoptarea unui plan cuprinzător de punere în aplicare a celorlalte trei noi coduri, furnizarea de resurse suficiente pentru formare și reorganizarea instanțelor și a parchetelor, sporirea capacității Institutului Național al Magistraturii și adoptarea propunerilor acestuia referitoare la îmbunătățirea standardelor de formare și de recrutare;”

În pofida acestei recomandări, UNJR constată că factorii responsabili – Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justiţiei – actori cheie cu rol în pregătirea sistemului pentru  intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, se rezumă la declaraţii publice în legătură cu data de 1 iunie 2012, ca data de intrare în vigoare a Codului.

În acest context, UNJR consideră că este datoare să aducă la cunoştinţa publică următoarele:
– până în prezent nu a fost organizată nici o întâlnire  de lucru cu preşedinţii de instanţe, dedicată exclusiv şi efectiv identificării problemele administrative ce vor fi generate de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, precum şi a soluţiilor la acestea, in vederea conturării unui plan unitar de acţiune;

– intrarea în vigoare a noului Cod va determina o mutare semnificativă de competenţă de la judecătorii la tribunale, ceea ce ar presupune, corelativ, o mutare parţială a posturilor vacante de la judecătorii la tribunale; or, planul de acţiune în privinţa resurselor umane adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii la începutul lunii martie ignoră această realitate, ceea ce dovedeşte că problema extrem de stringentă a alocării resurselor umane în sistemul judiciar este departe de a fi abordată corect, coerent si realist pentru a fi soluţionată;

– noul Cod va impune o regândire a circuitului dosarelor în instanţă, a atribuţiilor ce revin compartimentelor auxiliare ale instanţelor, in special celor care deservesc direct publicul, aşa cum este compartimentul de arhivă. În acest sens, pentru a se evita bulversarea activităţii în instanţe, trebuia modificată de îndată legislaţia secundară – Regulamentul de ordine interioara al instanţelor judecătoreşti; or, până în acest moment, nu a fost vizibilă nicio preocupare instituţională în acest sens;

– asigurarea pregătirii profesionale a magistraţilor şi a personalului auxiliar, făcută în mod organizat, coerent, pentru a se asigura aplicarea unitara a noilor dispoziţii procedurale; succesul Codului este condiţionat de modul de aplicare a acestuia, ceea ce presupune o perioada de timp rezonabilă pentru studiu individual, care trebuie in mod obligatoriu sa fie dublat de un program organizat de pregătire la nivelul tuturor instanţelor.

Toate aceste aspecte reprezintă doar câteva exemple de masuri ce trebuie în mod necesar să fie luate ANTERIOR intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, motiv pentru care solicităm in mod ferm Consiliul Superior al Magistraturii să renunţe la demagogie şi să înceapă o activitate reala de pregătire a sistemului judiciar pentru acest moment deosebit de important. Declaraţiile optimiste şi îndemnurile încurajatoare nu ţin loc de resurse materiale pentru spaţii şi dotări, după cum nici apelurile sterile la unitate si responsabilitate nu ţin loc de viziune realista şi de planuri de acţiuni concrete menite să asigure implementarea cu succes a dispoziţiilor din noul Cod.

În acelaşi sens, reamintim că Ministerul Justiţiei este beneficiarul studiilor de impact, plătite cu sume consistente din bani publici, iar aceste studii menţionează fără echivoc că pentru aplicarea dispoziţiilor din noul Cod de procedură civilă este necesară o suplimentare substanţială a schemelor de personal mai ales la nivelul tribunalelor, precum şi de logistică şi de resurse materiale şi financiare. În plus, noile norme impun modificări în sistemul informatic, precum si noi formulare pentru citaţii si celelalte acte procedurale. De asemenea, este necesară o campanie prealabilă prin care cetăţeanul să fie informat cu privirile la noile reguli ce trebuie urmate, reguli a căror omisiune sau neobservare poate avea consecinţe drastice pentru justiţiabilul neinformat. Toate aceste masuri de natura administrativă cad în sarcina Ministerului Justiţiei, care trebuie să dovedească capacitatea şi determinarea de a le adopta anterior intrării în vigoare a noului cod.

In egală măsură, un rol esenţial revine Parlamentului, care trebuie să adopte de urgenţă legea de punere în aplicare a Codului de procedură civilă – ce modifică substanţial însuşi Codul  -,  lege ce este încă în dezbatere parlamentară. Ca atare, la acest moment, nu exista nicio garanţie că până la data propusă, respectiv 01.06.2012, va exista o formă finală legiferată a codului, la fel cum nu există nicio certitudine asupra conţinutului final al acestuia.

În concluzie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România atrage atenţia in mod public factorilor responsabili,  Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei si Parlament, că, în acord cu recomandările Comisiei Europene din cadrul ultimului raport întocmit în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, se impune de urgenţă stabilirea unui calendar comun de măsuri, cu termene ferme si responsabilităţi asumate, în vederea asigurării intrării in vigoare a noului Cod de procedură civilă, act normativ cu un impact imediat si deosebit de puternic deopotrivă asupra cetăţenilor si a sistemului judiciar.

Judecător Natalia Roman
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti