Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Oradea sesizeaza CJUE cu cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare


26 martie 2012 | Andrei PAP
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 89  din 24 martie 2012 a fost publicată informarea potrivit căreia Curtea de Apel Oradea a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare adresând următoarele întrebări:

1. Contravine dreptului european (art. 7 și 22 din Directiva 92/12/CEE, respectiv considerentelor directivei) refuzul autorităților fiscale române de a da curs unei cereri de restituire a accizelor, în condiţiile în care:

(a) comerciantul care solicită restituirea accizelor a făcut dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor tehnice prevăzute de legislaţia naţională pentru admisibilitatea cererii de restituire şi în special a celor referitoare la: (i) dovada plăţii accizelor în România; (ii) dovada expedierii produselor accizabile într-un alt stat membru;

(b) potrivit exigenţelor legislaţiei fiscale române (art. 192 6 Cod fiscal, pct. 18 4 din Normele metodologice prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 şi anexa nr. 11 la titlul VII din Codul fiscal), unele documente ce trebuiau să însoţească cererea de restituire puteau fi furnizate doar după livrarea produselor accizabile într-un alt stat membru;

(c) legislaţia fiscală română [art. 18 4 alin. (4) din Normele metodologice, cu trimitere la art. 135 Cod de procedură fiscală] prevede un termen general de 5 ani pentru orice cerere de restituire/rambursare?

2. Art. 22 [alin. (2)] lit. (a) din Directiva 92/12/CEE trebuie interpretat în sensul că neformularea de către un comerciant a unei cereri de restituire a accizelor în statul membru unde accizele au fost plătite, înainte de livrarea produselor accizabile către un alt stat membru unde produsele sunt destinate consumului, conduce la pierderea dreptului comerciantului de a obţine restituirea accizelor plătite?

3. În cazul în care răspunsul la a doua întrebare este afirmativ, soluţia pierderii dreptului comerciantului de a obţine restituirea accizelor, proiectată într-o dublă impozitare a aceloraşi produse accizabile (în statul membru unde produsele accizabile au fost iniţial eliberate pentru consum şi respectiv în statul membru unde produsele sunt destinate consumului), este conformă cu principiul neutralităţii fiscale?

4. În cazul în care răspunsul la a doua întrebare este afirmativ, termenul extrem de scurt cuprins între data plăţii accizelor pentru produsele eliberate pentru consum într-un stat membru şi data expedierii produselor accizabile către un alt stat membru, unde acestea sunt destinate consumului, poate fi considerat ca fiind conform cu principiile echivalenţei şi efectivităţii? Sub acest aspect, prezintă relevanţă faptul că termenul general în care se poate solicita restituirea/rambursarea unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuţii în statul membru în cauză este semnificativ mai lung?

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-663/11

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro