Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Noul Cod penal comentat Volumul I – Partea generala | Ilie Pascu
27.03.2012 | UNIVERSUL JURIDIC

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Editorul despre lucrarea „Noul Cod penal comentat„: Codul penal comentat, Partea generală cuprinde comentarea pe articole a Codului penal adoptat prin Legea nr. 268/2009.

Acest prim volum este consacrat „Părţii generale” a Codului penal.

Fiecare text al codului este însoţit de o bibliografie specială selectivă formată din articole şi note publicate în revistele de specialitate ori monografii, de un comentariu teoretic, precum şi de referiri la practica judiciară. Comentariul teoretic este sistematizat pe mai multe subpuncte.

Comentariul la fiecare text este precedat de o examinare comparativă a conţinutului acestuia cu cel existent (corespondent) în legea penală anterioară pentru a pune în evidenţă elementele de particularizare, cât şi cele comune (acolo unde sunt) şi a desprinde raţiunea pentru care legiuitorul în noul Cod penal a procedat la modificări semnificative în reglementarea anumitor instituţii fundamentale ale dreptului penal, cât şi la introducerea de noi instituţii.

Autorii lucrării nu şi-au propus să trateze şi referinţe istorice privitoare la textele analizate, ci să facă unele referiri numai acolo unde acestea aveau o relevanţă în explicarea evoluţiei unor texte, cum ar fi cele privitoare la reglementarea principiului legalităţii incriminării, principiului legalitătii sancţiunilor de drept penal sau a trăsăturilor esenţiale ale infracţiunii ori a sancţiunilor aplicabile minorului infractor.

S-a considerat că nu este oportună o analiză critică a textelor comentate ori a se face propuneri de lege ferenda, ţinând cont de faptul că, în prezent, în Parlamentul României se află în procesul dezbaterii şi adoptării Legea de punere în aplicare a Codului penal, act normativ care cuprinde în Titlul III „Dispoziţii referitoare la Codul penal”, sistematizat pe două Capitole: Capitolul I „Dispoziţii interpretative” şi Capitolul II” Dispoziţii de modificare şi completare a unor prevederi ale Codului penal”, unde sunt propuse norme interpretative, dar şi de completare şi de modificare a unor prevederi cuprinse în Codul penal.

Ne exprimăm părerea că o analiză critică a textelor Codului penal şi propuneri de lege ferenda, se justifică, devin utile, numai după ce acesta va intra în vigoare şi va trece o perioadă de timp semnificativă pentru a putea fi identificate acele texte care necesită a fi modificate în vederea asigurării unei practici unitare în aplicarea legii penale.

În sfârşit, comentariul fiecărui text este urmat de referinţe de drept comparat, avându-se în vedere, în principal, acele Coduri penale europene şi instrumente normative internaţionale menţionate în expunerea de motive şi de care au ţinut seama autorii în elaborarea proiectului Codului penal.”

> Cuprins

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti