Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tratat teoretic si practic de executare silita | Evelina Oprina, Ioan Garbulet
26.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept civil, Recuperare creanțe
JURIDICE - In Law We Trust

Editura Universul Juridic are deosebita plăcere să prezinte un proiect editorial de o deosebită importanţă pentru sfera domeniului juridic: Tratat teoretic şi practic de executare silită, elaborat de teoreticieni şi practicieni recunoscuţi în domeniul dreptului – conf. univ., jud. Evelina Oprina şi jud. Ioan Gârbuleţ.

Lucrarea reprezintă o abordare doctrinară ce acoperă domeniul executării silite din perspectiva concepţiei procesuale adusă de Noul Cod de procedură civilă şi de Legea de punere în aplicare a acestuia.

Tratatul are drept criteriu de bază valoarea practică a procedurii analizate şi este structurată în două volume, fiind prima lucrare de o asemenea amploare din literatura juridică română dedicată în exclusivitate celei de-a doua faze a procesului civil – executarea silită.

Primul volum – Teoria generală şi procedurile execuţionale – analizează în detaliu, din punct de vedere teoretic, principalele instituţii de drept execuţional. Astfel, în Titlul I al lucrării, pe lângă considerentele de ordin general privind executarea silită, sunt cercetate în mod amănunţit instituţiile de drept privind participanţii la executarea silită, obiectul şi efectuarea executării silite, incidentele procedurale ivite în cursul executării silite şi contestaţia la executare. Titlul al II-lea al lucrării examinează procedurile execuţionale, fiind analizate în mod laborios atât executarea silită directă, cât şi executarea silită indirectă, în toate modalităţile sale.

Al doilea volum – Explicaţii, cereri, modele – cuprinde aspecte teoretice şi practice privind executarea silită. Astfel, sunt prezentate, cu scurte consideraţii teoretice, în ordinea articolelor din Noul Cod de procedură civilă, modelele de acte pe care creditorii, debitorii, intervenienţii, executorii judecătoreşti, instanţa de executare şi alţi participanţi la executarea silită trebuie să le formuleze, să le întocmească sau să le emită în cadrul acestei proceduri.

Acest tratat merită un loc in biblioteca dumneavoastră pentru că:

• este primul tratat de o asemenea amploare care analizează executarea silită din perspectiva Noului Cod de procedură civilă;
• analizează în detaliu, din punct de vedere teoretic, principalele instituţii de drept execuţional
• cercetează în mod amănunţit instituţiile de drept privind participanţii la executarea silită, obiectul şi efectuarea executării silite, incidentele procedurale ivite în cursul executării silite şi contestaţia la executare;
• analizează procedurile speciale, respectiv:
– vânzarea bunului de către executorul judecătoresc în cadrul partajului judiciar;
– procedura ofertei de plată şi consemnaţiunii;
– măsurile asigurătorii;
– procedura evacuării din imobilele folosite sau ocupate fără drept;
– plângerea împotriva refuzului executorului judecătoresc de a îndeplini un act de executare silită;
– îndreptarea erorilor materiale şi completarea omisiunilor vădite;
• examinează executarea silită a creanţelor fiscale, precum şi executarea silită a garanţiilor reale mobiliare;
• prezintă, cu scurte consideraţii teoretice, modelele de acte pe care creditorii, debitorii, intervenienţii, executorii judecătoreşti, instanţa de executare şi alţi participanţi la executarea silită trebuie să le formuleze, să le întocmească sau să le emită;
• cuprinde aspecte teoretice şi practice ale unui număr de aproximativ 400 de modele de acte care trebuie formulate, încheiate sau emise de către participanţii la executarea silită;
• înfăţişează într-o manieră exhaustivă instituţiile dreptului execuţional civil, subliniind particularităţile noii reglementări şi evidenţiind, acolo unde este cazul, trimiterile, lacunele, neconcordanţele şi propunerile de îmbunătăţire;
• oferă interpretări corecte, în litera şi spiritul legii, pentru noile instituţii de drept execuţional, fiind valorificate, acolo unde acest lucru a fost posibil, atât ideile doctrinare, cât şi jurisprudenţiale rezultate din reglementarea anterioară a executării silite.

Tratatul teoretic şi practic de executare silită propune o abordare din dublă perspectivă teoretică şi practică, ceea ce face ca aceasta să aibă atât un caracter didactic, dar şi un pronunţat caracter aplicativ, de o certă utilitate pentru practicienii dreptului, judecători, executori judecătoreşti, avocaţi, jurişti, etc., care, la momentul intrării în vigoare a noii reglementări, vor avea un instrument de lucru complet, folositor şi perfect adaptat cerinţelor practicii. Mai mult, lucrarea constituie un ghid extrem de util pentru toţi cei care, nefiind profesionişti ai dreptului, la un moment dat, sunt sau vor deveni creditori, debitori, intervenienţi, etc. în cadrul unei proceduri de executare silită.

Date tehnice

  • Titlu: Set Tratat teoretic si practic de executare silita. Vol. I+II
  • Pret: 390,00 RON
  • ISBN: –
  • Format: Academic 17×24 mm, cartonat
  • Pagini: 2400
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti