Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre frenzii de pe Facebook
29.03.2012 | Andrei SĂVESCU

Andrei Savescu

Andrei Savescu

Numeroase cuvinte își schimbă sensul în timp. De exemplu, cuvântul “tocmeală” are acum sensul principal de discuție, negociere pentru stabilirea prețului, târguială (adică negociere ca la târg…). În trecut acest cuvânt avea sensul de organizare, rânduială, orânduire. Chiar și astăzi, sensul lui secundar este de învoială, acord, convenție. Toate aceste înțelesuri nu sunt câtuși de puțin peiorative, dar cuvântul “tocmeală” a alunecat în timp spre actualul sens principal, care este peiorativ.

Pe Facebook noțiunea de prieten nu mai este ce-a fost. “Frenzii” nu sunt prieteni în sensul obișnuit. Dar printre “frenzi” sunt și prieteni. Nu cred că Facebook a produs o degradare a valorilor prieteniei, ci doar o alunecare semantică a cuvântului “prieten”, lucru care nu este deloc grav dacă suntem conștienți de el.

Facebook este semnul viitorului. I se spune platformă de socializare pe bună dreptate. Socializarea se face mai puțin pe stradă, mai puțin la locul de muncă și și mai puțin acasă. Facebook este un spațiu unde socializarea este mai intensă și mai extinsă decât oriunde. Oamenii își pot contacta, urmări și bârfi prietenii și apropiații mai mult decât oriunde și oricând. Contactele se realizează cu mai putine rețineri, cu mai puțină teamă de a nu deranja. Putem să ne adresăm cu mesaje private oricăruia dintre frenzii noștri, fără opreliști, în timp ce ei sunt acasă, la masă, la treabă sau la distracție. În plus, putem să ne adresăm cu mesaje private oricui… Ca să punem capac, ne putem adresa oricui și tuturor deodată, în mod public, spunând orice ne trece prin minte. Atât de multă libertate nu îmi amintesc să fi observat vreodată și sunt sigur că nici dumneavoastră.

Dreptul este cel mai social tărâm al societății omenești. Interacțiunea dintre oameni făcută după reguli întărite de către stat nu este un element de suprastructură ci este însăși urzeala societății. Socializarea bine temperată este clavecinul vieții. De aceea, pentru profesioniștii domeniului, de orice fel, notari, magistrați, avocați, executori, consilieri, contabili, Facebook este lumea viitorului care a început deja: libertate, diversitate, atenție, înțelegere, quasi-echitate, bunăvoință, bucurie. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră!

Exagerez?

Av. dr. Andrei SĂVESCU, iLwT
Coordonator JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.