Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Iepurasul aduce cadouri. Cum le tratam?
28.03.2012 | JURIDICE.ro, Adriana SIMION

JURIDICE - In Law We Trust

Problemă fiscală: Care este tratamentul fiscal al cadourile oferite cu ocazia Paştelui? Sunt considerate venituri de natură salarială? Aceste cadouri intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii?

1. Din punctul de vedere al impozitului pe venituri din salarii

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu acest prilej nu depăşeşte 150 lei. Aşadar, suma care depăşeşte acest plafon va fi inclusă în veniturile salariale ale angajaţilor, fiind impozitată ca atare.

Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, în ceea ce priveşte atât darurile constând în bunuri, cât şi cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

2. Din punct de vedere al contribuţiilor sociale

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu această ocazie nu depăşeşte 150 lei.

În cazul depăşirii sumei de 150 lei pentru cadourile oferite, partea care depăşeşte reprezintă venit din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale.

Concluzie: Cadourile oferite copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, beneficiază de reglementări speciale. Astfel, acestea nu sunt incluse în veniturile salariaţilor în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane nu depăşeşte suma de 150 lei. Cadourile oferite copiilor minori ai salariaţilor beneficiază de acest tratament fiscal indiferent de forma sub care sunt oferite, respectiv în bani sau în natură.

Acte normative aplicabile:
Art. 55 alin. (4) lit. a), art. 29615 lit. b) din Codul fiscal
Pct. 81 la Titlul III Impozitul pe venit şi pct. 19 la Titlul IX2 Contribuţii sociale obligatorii din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Adriana SIMION

Secţiuni: Fiscalitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO