Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

Statul pe banca
28.03.2012 | JURIDICE.ro, Ovidiu CONSTANTINESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Iată, în fine, am reuşit să identific ştiinţific din ce cauză era să ajung în pragul disperării la sfârşit de februarie:

„Mediafax – Creditul pentru firme şi populaţie a scăzut şi în februarie; împrumuturile statului cresc cu 4,5% : 26.03.2012 BUCUREŞTI – Creditele pentru firme şi populaţie au scăzut în februarie cu 0,7% în termeni reali, mai accentuat pe segmentul finanţărilor în lei, împrumuturile în valută pentru populaţie fiind singura componentă care a înregistrat uşoară creştere, băncile concentrându-se în continuare pe finanţarea statului.”

După multe dezbateri în familie, am ajuns la concluzia că e momentul să ne luăm „casă pe pământ” şi, în fine, o găsim pe ea… pe pământ, lângă Bucureşti. Ard etapele cu îndoieli, că sunt prea personale, şi ajung la bancă – nu zic care – la mine în cartier, la sucursala unde am şi „contul de salariu”.

„Da, domnule Constantinescu, la prima vedere vă încadraţi… dar pentru analiza de dosar trebuie să semnaţi nişte hârtii pentru verificări la Biroul de Credit”. Mă execut şi semnez. După trei zile, mă sună banca: ”Este ok, ne trebuie adeverinţa de venit”… (De ce nu mi s-a spus cu 3 zile în urma? De ce are nevoie banca MEA de adeverinţă de venit, în condiţiile în care vede de aproape 8 ani TOŢI banii care-mi intră în conturi şi poate analiza, fără probleme, ABSOLUT TOATE tipurile de cheltuieli pe care le fac?!?). „O să ne mişcăm cu viteza luminii, domnule Constantinescu, nu vă faceţi griji…”

Duc fişa fiscală şi sunt asigurat că „totul e ok”… După alte doua-trei zile, sună iar telefonul –  banca: „..şi ne mai trebuie şi o adeverinţă de la angajator cum că, pe perioada creditului, o să vă plătească salariul la noi la bancă…” Îi explic doamnei directoare de agenţie că nu pot face un terţ parte dintr-un contract care nu-l priveşte, că nu pot să-l oblig să semneze că mă ţine angajat până la scadenţa creditului – vreo 20 de ani – că nici eu nu sunt sigur că voi mai fi în acelaşi loc de muncă la scadenţă, dar că mă oblig, prin semnătură, să-mi virez salariul – contra dobândă preferenţială – în contul băncii până la scadenţă, indiferent de unde şi de cine va fi plătit el, căci înţeleg că dobânda cu pricina are un cârlig, pe care îl accept… Doamna nu şi nu… insistă cu adeverinţa… cu semnătură şi ştampilă! Îi spun că pot să-i transmit un mail intern cum că avem libertatea de a ne încasa salariile la ce bancă vrem… nu şi nu, că mail-ul nu are semnătură şi ştampilă… Îi spun că e un abuz pe care nu-l accept… În fine, după 6 ore de consultări „în centrală”, mi se acceptă obiecţiile (se pare că a fost o mare victorie asupra celor din centrală!) şi mergem mai departe.

Mai departe, mergem împreună cu vânzătorul la bancă, „cu actele”… Din partea băncii, trei persoane: „Dorel cu sapa”, o doamnă cu care am avut prima discuţie şi care, între timp, a fost avansată în sucursală (cu concurs!) şi doamna directoare – au fost invitate să aleagă actele necesare. „Aţi luat tot?” întreb eu. „Da.” „Sigur?” „Sigur. Răspunsul în două-trei zile.” După trei zile, telefonul: „Domnu’ Constantinescu, ne mai trebuie ceva…” Întreb senin ce. „Titlul de Proprietate!”… ”Păi nu eraţi acolo 3 persoane? Nu aţi zis că aţi luat tot ce vă trebuia??” zic eu, deja uşor enervat/supărat… Şi de ce Dumnezeu v-au trebuit 3 zile să vă daţi seama că vă lipseşte titlul de proprietate, nu puteaţi să spuneţi asta a doua zi?!?!?” Evident că nu, eu nu sunt singurul client al băncii care cere credit în ţara asta şi acum mi-a venit rândul… cu două ore înainte de expirarea termenului de răspuns… şi, în definitiv, AM un răspuns, nu? Ce mă tot plâng atâta?!? În consecinţă, bietul om – vânzătorul – duce la bancă titlul de proprietate, copie şi original. Din acest moment, pot curge liniştit alte 3 zile, termen de răspuns la analiză dosar…

Îmi dau seama că o să dureze destul, aşa că mă gândesc să nu mai aştept răspunsul de la „juridic” şi vorbesc deja cu evaluatorul agreat de bancă să facă analiza imobilului în vederea evaluării garanţiei. Rezolv totul rapid pe mail, fără probleme, luni la prânz vorbim, tot luni după-amiază dă fuga la imobil, marţi scrie raportul de evaluare şi îl depune la bancă, „în centrală” tot marţi după-amiază… În agenţie ajunge abia vineri dimineaţă… cam în acelaşi timp cu răspunsul de la „juridic”: dosar respins pe motiv că „proprietatea este constituită pe baza legii 42/1990 iar titlul de proprietate este emis pe baza legii 18/1991 şi legea 18 interzice vânzarea imobilelor pe timp de 10 ani. Rog clarificări”…

Continuarea în postul următor. Până atunci, aştept soluţia juridică la problema enunţată mai sus.

PS: invit cititorii să încerce să ghicească banca… (Puteţi propune 3 bănci, în ordine. Prima pe listă va primi trei puncte, a doua, două puncte, a treia, un punct. Votul se închide peste 4 săptămâni, când o să public clasamentul…)

Ovidiu CONSTANTINESCU
PR Manager BOSTINA SI ASOCIATII

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Statul pe banca”

 1. Bogdan HENDRE spune:

  De cand am inceput sa citesc articolul m-am gandit ca voi incerca sa ghicesc la ce banca ati fost 🙂

  1. BCR
  2. BRD
  3. Raiffeisen

 2. Robi CIOBANU spune:

  1. BRD
  2. BRD-GSG
  3. BRD?
  🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.