Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Rezultatele proiectului „Crearea sistemului national integrat privind reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infractiuni”


29.03.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 martie 2012, Ministerul Justitiei a dat publicitatii rezultatele proiectului „Crearea sistemului naţional integrat privind reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni”, potrivit unui comunicat al MJ.

Reprezentanţii Direcţiei de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei au participat, în calitate de parteneri, la conferinţa organizată miercuri, 28 martie 2012, de Agenţia Naţională Antidrog, la sediul Tribunalului Bucureşti, cu ocazia încheierii Proiectului „Crearea sistemului naţional integrat privind reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni”.

Proiectul a fost finanţat de către Ambasada Olandei la Bucureşti, prin Programul de proiecte pre-aderare MATRA MPAP 2009, şi a fost implementat în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 martie 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog în colaborare cu Ministerul Justiţiei – Direcţia de Probaţiune, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Institutul Naţional al Magistraturii, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Serviciul de Probaţiune din Olanda.

Valoarea adăugată a acestui proiect constă în dezvoltarea, în sectoarele 3 şi 5 ale Capitalei, a unui model de lucru în parteneriat între judecători, procurori, poliţişti, consilieri de probaţiune, medici şi specialişti ai Agenţiei Naţionale Antidrog, în cazul consumatorilor de droguri care sunt cercetaţi sau au săvârşit infracţiuni de furt calificat şi tâlhărie.

Pe durata proiectului s-a realizat o formare comună, în problema adicţiilor, a categoriilor de profesionişti implicaţi în implementare, iar colaborarea interinstituţională a fost îmbunătăţită semnificativ prin reducerea termenelor de soluţionare a cauzelor care implică persoanele consumatoare de drog. Totodată proiectul a influenţat în mod pozitiv procesul de reabilitare a persoanelor consumatoare de droguri inclusiv prin creşterea numărului de sentinţe în care a fost impusă în sarcina persoanei condamnate obligaţia de a urma tratament în scopul dezintoxicării, în cazul suspendării executării pedepsei sub supravegherea serviciului de probaţiune.

Beneficiile unei asemenea abordări au fost unanim recunoscute de către toţi partenerii care şi-au manifestat disponibilitatea de a multiplica acest model de colaborare după finalizarea proiectului, atât în celelalte sectoare din Municipiul Bucureşti, cât şi în alte zone din ţară.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro