Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

SUA: dezbatere privind modificarea Legii “Stand your ground”. UPDATE


30 martie 2012 | JURIDICE.ro, Diana STOICA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

Publicaţia NewYork Times a prezentat cazul şocant al uciderii prin împuşcare a unui adolescent neînarmat din Miami, Florida de către un autodelegat supraveghetor al cartierului.

La şapte ani după adoptarea legii pentru legitimă apărare, organele de cercetare penală nu sunt sigure că au temeiul legal pentru a-l aresta pe criminal.  Legea numită “Stand your ground” (rămâi tare pe poziţia ta) este una din cele 21 de legi adoptate pe întreg teritoriul S.U.A, care a fost promovată de către Asociaţia Naţională a deţinătorilor de arme şi aspru criticată de către organele de poliţie, oferă beneficiul indoielii rezonabile persoanelor care susţin că au comis anumite infracţiuni în legitimă apărare, indiferent de locul în care a fost comisă aceasta (abătându-se de la regula care oferea această prezumţie doar la domiciliul persoanei care a acţionat în legitimă apărare).

Era oare  supraveghetorul George Zimmerman, în vârstă de 28 de ani, naţionalitate hispanică, într-o stare de pericol eminent care i-ar fi permis să îl împuşte pe Trayvon Martin? În ultimele trei săptămâni care au decurs de la moartea adolescentului Trayvon, care nu avea cazier penal şi era popular printre colegi, protestele s–au amplificat în întreaga ţară forţând Ministerul Justiţiei să demareze o investigaţie cu privire la cele petrecute în acea seara şi să judece această cauză în prezenţa unui juriu.

În momentele dinaintea apăsării trăgaciului, supraveghetorul a telefonat poliţiei şi dispecera i-a explicat că nu trebuie să meargă în urmărirea celui pe care îl considera suspect deoarece în scurt timp ofiţerii vor ajunge la locul cu pricina şi că daca se temea pentru viaţa lui trebuia să părăsească zona. Domnul Zimmerman susţine că a avut motive raţionale pentru a considera că urmează să fie rănit. Dovezile descoperite recent arată exact opusul spuselor acestuia şi anume că el era agresorul: adolescentul, care vorbea la telefonul mobil cu iubita lui în ultimele momente de viaţă, i-a mărturisit acesteia că este foarte speriat şi are nevoie de ajutor deoarece un străin înarmat îl urmărea. Atât conversaţia ucigaşului cu dispecera cât şi conversaţia iubitei cu victima au fost făcute publice alaturi de diverse apeluri ale vecinilor îngrijoraţi la secţia de poliţie.

Ancheta este abia la început însă sute de cetăţeni americani susţin că nu se vor linişti până nu se va face dreptate.

UPDATE, 30 martie 2012: Bobby Rush, membru al Congresului S.U.A. se alatură protestatarilor purtând în sala de şedinţe a Congresului un hanorac asemenenea celui pe care îl purta adolescentul în seara în care a fost ucis, potrivit guardian.co.uk.

Diana STOICA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică