CyberlawDrept civilDrept constituţionalUEBusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporate
ComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Legea picnicului a fost publicata in Monitorul Oficial

29.03.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 201 din data de 27 martie 2012 a fost publicata Legea nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic.

Noua lege prevede ca picnicul se va putea desfasura doar in locuri special amenajate si stabileste amenzi pentru pesroanele care arunca deseurile in alte locuri decat cele special amenajate sau pentru tulburarea ordinii publice, cu ocazia desfasurarii acestei activitati.

Legea defineste activitatea de picnic  ca orice activitate de recreere, desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente, precum si, dupa caz, aprinderea ori nu a focului.

Potrivit legii, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa  doar in urmatoarele zone:
– zone special amenajate pentru activitatile de picnic – zonele apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si in care aprinderea focului este permisa;
– zone indicate pentru activitatile de picnic – zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului.
Desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si in alte zone decat cele prevazute mai sus, doar in conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Administratorii zonelor in care se desfasoara activitatile de picinic sunt obligati sa asigure amenajarea corespunzatoare a zonelor de picnic, prin interventii minime asupra mediului natural, fara efectuarea de defrisari, modificari ale malurilor sau albiilor apelor ori betonari sau asfaltari ale solului.

Persoanele fizice care desfasoara activitatea de picnic sunt obligate, sub sanctiunea platii unor amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 lei:
– sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate;
– sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri;
– sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa il supravegheze in permanenta;
– sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective;
– sa lase locul in care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat;
– sa parcheze autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop;
– sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate;
– sa nu foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai mica de 30 m fata de cursurile de apa;
– sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic;
– sa nu hraneasca animalele salbatice;
-s a nu indeparteze, sa nu raneasca ori sa nu distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit;
– sa nu posteze semne sau mesaje;
– sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori;
– sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate;
– sa respecte ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare;
– sa nu desfasoare activitati de picnic in afara zonelor special amenajate pentru activitatile de picnic si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic.

Aprinderea focului in alte locuri decat  cele special amenajate sau lasarea nesupravegheata a acestuia se pedepseste cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

De asemenea, desfasurarea activitatilor de picnic in afara zonelor special amenajate pentru activitatile de picnic si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 lei.

Constatarea contraventiilor se face de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, de catre ofiterii si agentii de politie, agentii din cadrul Jandarmeriei, precum si de catre agentii Politiei locale.


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.