Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare prin EUROJUST
29.03.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 204 din data de 28 martie 2012 a fost publicata Legea nr. 35/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene.

Eurojust a fost infiintata in anul 2002 prin Decizia 2002/1187/JAI a Consiliului din 28 februarie 2002 de instituire a Eurojust in scopul consolidarii luptei impotriva formelor grave de criminalitate.

Eurojust are personalitate juridica si este alcatuit din 27 de membri nationali, cate unul din fiecare stat membru. Membrul national poate fi un procuror, un judecator sau un ofiter de politie cu competenta echivalenta, in functie de sistemul fiecarui stat in parte, cu o bogata experienta profesionala in domeniul combaterii infractiunilor de criminalitate organizata si mai ales in domeniul cooperarii judiciare europene si internationale in materie penala.

In legislatia noastra, OUG nr. 123/2007 contine proceduri care asigura cooperarea Eurojust, prin membrul national sau prin Colegiul Eurojust, cu autoritatile judiciare romane si invers.

la data de 25 iulie 2008, in cadrul reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne s-a convenit asupra Deciziei de consolidare a Eurojust si de modificare a Deciziei 2002/187/JAI privind infiintarea Eurojust in vederea luptei impotriva infractiunilor grave.

Din aceasta perspectiva, noul act normativ armonizeaza dipozitiile OUG nr. 123/2007 cu obligatiile pe care noua Decizie Eurojust le stabileste in sarcina statelor membre.

Astfel, noua lege stabileste atat componenta Biroului roman la Eurojust, statutul membrilor acestuia, precum si relatia dintre membrul national si adjunctul, respectiv asistentul acestuia.

Dintre prevederile noului act normativ, mentionam:
– stabilirea mandatul membrului national pentru o perioada de cel putin 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii, actuala reglementare prevazand un mandat de numai 3 ani cu posibilitatea reinvestirii;
– stabilirea unor reguli legate de competentele in plan national ale membrului national prin raportare la sistemul de drept intern;
– constituirea Sistemului National de Coordonare Eurojust si stabilirea functiilor si a componentei acestuia;
– transmiterea de informatii catre Sistemul de Gestionare a Cazurilor al Eurojust si stabilirea conexiunii dintre acest sistem si Sistemul National de Coordonare Eurojust;
– desemnarea corespondentilor nationali la Eurojust;
– relatia dintre membrul national la Eurojust si punctele nationale de contact pentru Reteaua Judiciara Europeana (in materie penala).

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti