Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Cerinte privind indicarea consumului de energie pe etichetele produselor


29 martie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Energie, Media & Publicitate, Noutăți legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 204 din data de 28 martie 2012 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 217/2012 privind stabilirea cerintelor pentru indicarea, prin etichetare si informatii standard despre produs, a consumului de energie si de alte resurse al produselor cu impact energetic si de modificare a Hotararii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata.

Actul normativ stabileste cerintele privind informatiile standard despre produs referitoare la consumul de energie si, atunci cand este relevant, precum si informatiile suplimentare privind produsele cu impact energetic, care trebuie indicate prin etichetare si care sunt destinate utilizatorilor finali pentru a le da posibilitatea sa opteze pentru produse mai eficiente.

Astfel, produsele oferite utilizatorilor finali spre vanzare, inchiriere, cumparare in rate sau expuse direct ori indirect prin intermediul vanzarii la distanta, inclusiv prin internet, trebuie sa fie insotite de o fisa si o eticheta care contin informatii referitoare la consumul de energie electrica, de alte forme de energie si, atunci cand este relevant, de alte resurse esentiale in timpul utilizarii, precum si informatii suplimentare, in conformitate cu masurile de punere in aplicare.

Publicitatea pentru un anumit model de produs cu impact energetic vizat de o masura de punere in aplicare trebuie sa includa o referire la clasa de eficienta energetica a produsului, atunci cand sunt facute publice informatii legate de impactul energetic sau de pret.

Toate materialele tehnice promotionale, respectiv manualele tehnice si brosurile producatorului, imprimate sau on-line, oferite utilizatorilor finali, cu privire la produsele cu impact energetic, care descriu parametrii tehnici specifici produsului, trebuie sa includa o referire la clasa de eficienta energetica a produsului sau informatii privind consumul de energie.

Distribuitorii au obligatia sa afiseze etichetele in mod adecvat, vizibil si lizibil si sa includa fisa in brosura despre produs sau in alte documente care insotesc produsul in momentul vanzarii acestuia utilizatorilor finali.

Daca produsele sunt oferite spre vanzare, inchiriere sau cumparare in rate prin comanda postala, prin catalog, prin internet, prin telemarketing ori prin orice alt mijloc care presupune faptul ca eventualul utilizator final nu are posibilitatea de a vedea produsul expus, masurile de punere in aplicare trebuie sa prevada faptul ca acestor utilizatori finali potentiali li se comunica informatiile specificate pe eticheta produsului si in fisa inainte de cumpararea produsului.

Nerespectarea prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 10.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul anume imputernicit de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică