Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Card de alimentare cu combustibil. Instrument de moneda electronica


30 martie 2012 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel

Judecătorii Delia Purice, Ioana Cristina Morar și Valentin Chitidean au apreciat (în cuprinsul deciziei penale nr. 664 din 28 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală și de minori a Curţii de Apel Cluj având ca obiect însușirea bunului găsit – JURINDEX20103315263) că alimentarea cu carburanți prin intermediul cardului de alimentare cu combustibil, fără consimțământul titularului cardului întrunește elementele constitutive ale infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos prevăzută de art. 27 alin. 1 din Legea nr. 365/2002. În speță, judecătorii au apreciat că atât instanța de fond cât și cea de apel au greșit considerând că fapta inculpaților de a utiliza cardul de alimentare cu combustibil, card ce nu le aparținea nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 27 alin. 1 din Legea mr. 365/2002 pe motiv că lipsește latura obiectivă a infracțiunii întrucât cardul de alimentare cu combustibil nu este instrument de plată electronic cu ajutorul căruia să se efectueze transferuri de fonduri sau retrageri de numerar, instanțele omițând să analizeze dacă acesta este un instrument de monedă electronică. Analizând contractul de vânzare-cumpărare încheiat între societatea emitentă și societatea deținătoare a cardului, judecătorii au constatat o dublă natură a cardului de alimentare cu combustibil, acesta funcționând atât ca instrument de plată a carburantului achiziţionat de către deţinător cât şi ca mijloc de evidenţă a tranzacţiilor efectuate, și, așa cum reiese din actul adițional la contract, cardul menţionat este un instrument de plată electronic reîncărcabil pe care unităţile de valoare sunt stocate electronic în limita sumei disponibile în litri, adică instrument de monedă electronică. Așa fiind, sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii sub aspectul laturii obiective de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Raluca CÎRSTEA, avocat SVSA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică