Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Concurență, Flux informații

NNDKP discuta despre programele de conformare cu regulile de concurenta („compliance”)

30 martie 2012 | JURIDICE.ro

Avocaţii NNDKP specializaţi în dreptul concurenţei au organizat o nouă ediţie a seriei de discuţii pe teme de concurenţă „Exclusively for Friends”, având ca temă „Programele de conformare cu regulile de concurenţă (competition compliance)”.

Discuţiile au avut ca punct de plecare modificarea recentă a Instrucţiunilor Consiliului Concurenţei prin care acesta stabileşte modul de calcul al amenzilor pentru încălcările legislaţiei concurenţei. Astfel, din 29 decembrie 2011, existenţa şi implementarea efectivă a unui program de conformare cu regulile de concurenţă constituie o circumstanţă atenuantă care determină reducerea amenzii aplicate în cazul unei încălcări cu până la 10% din nivelul de bază stabilit în funcţie de gravitate şi durată. De altfel, autoritatea de concurenţă a făcut deja aplicarea acestei circumstanţe atenuante, într-o decizie emisă în data de 21 decembrie 2011.

Reglementarea acestei circumstanţe atenuante a constituit doar intriga pentru povestea de astăzi, pentru că întotdeauna evenimentele noastre sunt în strânsă legătură cu activitatea Consiliului Concurenţei. Să nu uităm însă că obiectivul principal al unui program de conformare este acela de a preveni încălcările regulilor de concurenţă, prin training, control şi politici adecvate ale companiilor, în contextul identificării riscurilor proprii în funcţie de specificul sectorului de activitate precum şi de frecvenţa şi nivelul interacţiunii cu concurenţii”, precizează Georgeta Harapcea, Asociat Manager şi coordonatorul echipei de concurenţă a NNDKP.

De exemplu, dacă o companie este membră a unei asociaţii profesionale alături de concurenţii săi, sau este activă pe o piaţă foarte transparentă, în care „toată lumea ştie ce face toată lumea”, reprezentanţii companiei trebuie să cunoască riscurile abordării unor subiecte sensibile de discuţie. Nu există aşadar un model standard de program de conformare, care să se potrivească oricărei companii, fiind necesară o abordare personalizată a fiecărui caz. Deznodământul sperăm aşadar să fie nu apelarea la această circumstanţă atenuantă pentru reducerea amenzii, ci prevenirea încălcărilor: reprezentanţi ai companiilor siguri de regulile jocului, pregătiţi să recunoască riscurile potenţiale şi  să evite încălcările sau, dacă acestea s-au produs în trecut, să le remedieze”, a concluzionat Georgeta Harapcea.

În acest context, discuţiile au vizat şi alte aspecte de interes pentru companii: ce reprezintă programele de conformare; diferenţa de abordare a Consiliului Concurenţei faţă de Comisia Europeană; beneficiile unui program de conformare; costurile non-conformării; ce implică un program de conformare: identificarea, evaluarea, limitarea riscului prin analize, training şi monitorizare continuă.

Despre practica de dreptul concurentei a NNDKP: Echipa NNDKP specializată în dreptul concurenţei oferă asistenţă cu privire la investigaţii (asistarea în cazul inspecţiilor inopinate, evaluări ale riscurilor, pregătirea de răspunsuri la solicitările de informaţii din partea Consiliului Concurenţei şi apărări faţă de rapoartele de investigaţie, reprezentarea în audieri, contestarea în instanţă a deciziilor), autorizarea concentrărilor economice, evaluări ale respectării regulilor de concurenţă în activitatea companiilor, training-uri şi audit-uri de concurenţă, analize privind ajutoarele de stat.

Printre clienţii practicii se regăsesc companii majore din domenii precum: asigurări, auto, bancar, bunuri de consum, construcţii, energie, gaze naturale, pensii private, pharma, servicii petroliere.

Printre proiectele de succes din ultimele luni ale echipei de concurenţă se numără:

  • Asistarea Lafarge Ciment România într-o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă, finalizată prin emiterea unei decizii care a constatat inexistenţa vreunei încălcări, în urma unor argumente complexe privind definiţia pieţei relevante şi dominanţa;
  • Asistarea Romastru Trading într-o investigaţie privind un posibil cartel al membrilor Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, finalizată fără impunerea vreunei sancţiuni, în principal în urma invocării faptului că jucătorii din piaţă au avut o reacţie legitimă în cadrul asociaţiei faţă de comportamentul autorităţii de reglementare, şi nu una îndreptată împotriva clienţilor sau consumatorilor.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică