Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii

Statul pe banca II

3 aprilie 2012 | JURIDICE.ro, Ovidiu CONSTANTINESCU

Asa cum am promis, reiau povestea inceputa in postul anterior.

… Evident că respingerea dosarului, (înştiinţarea a venit într-o vineri, pe la ora 17-00) m-a lovit în moalele capului. Asta e… nu a fost să fie…

Noroc cu tenacitatea bunei mele soţii, care nu voia neam ca cineva să-i strice visul ACELEI case pe pământ. Nici eu şi nici ea nu avem studii juridice dar trebuie să recunosc faptul că nevasta mea are un talent deosebit în a citi orice are legătură cu legea sau orice are nevoie de semnătură, aşa că duminică, preţ de vreo două ore şi între două pahare de bere, am studiat problema şi am găsit singuri (evident, mai mult ea…) soluţia, gugălind şi citind cu atenţie.

O prezint mai jos şi o pun la dispoziţie cu titlu gratuit tuturor departamentelor de “legal” din băncile româneşti, ca să nu se mai joace inutil cu nervii altor clienţi.

Clarificările reies din chiar prevederile celor două legi invocate – Legea 42/1990 şi Legea 18/1991: pe baza Legii 42/1990 a primit dreptul de a intra în posesia unui teren în condiţiile Legii 18 (aşa cum se precizează în legea 42/1990), iar pe baza legii 18/1991, (singura bază legală la acea vreme) a primit titlul de proprietate. Legea 42/1990 nu poate conferi titluri de proprietate pentru un teren (cu asta se ocupă Legea 18/1991), ci doar acordă un drept de a primi o suprafaţă de teren.

Mai exact: Legea 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 prevede la art. 10 lit.t acordarea unei suprafeţe de teren în condiţiile Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Legea 18/1991 prevede la art. 14  că se vor atribui, la cerere, persoanelor care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi moştenitorilor celor care au decedat – ca urmare a participării la luptă pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – în proprietate, terenuri în suprafaţa de 10.000 m2 în echivalent arabil. ( devine art 15 alin 5 în Legea 18/1991 republicata în 1998).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Interdicţia de 10 ani de înstrăinare a terenului, la care se referă doamna XY de la legal, nu este una generală pentru toţi beneficiarii constituirii dreptului de proprietate potrivit legii 18/1991. Interdicţia, aşa cum apare în legea 18/1991, este limitată doar la 3 categorii/situaţii, cele prevăzute la  art. 18 alin. 1, art. 20 şi art. 39 (devenite art. 19 alin. (1), art. 21 şi art. 43 în legea republicată). Aşadar, art 14 (15 alin 5, din varianta republicată) al legii 18/1991 nu intră sub incidenţa interdicţiei de vânzare timp de 10 ani.

Nouă ne-a luat două – repet – două ore şi o bere să găsim soluţia unei probleme care i-a luat Doamnei XY trei zile pentru a o inventa… Ce ar fi trebuit să facă dumneaei era să citească două legi în acelaşi timp şi să le coreleze între ele. Greu… Analiza de dosar ne-a costat  400 de euro, care s-au adăugat în corpul creditului – că „aşa e produsul” -, producător de dobândă. Măcar berea să o recuperez de la bancă.

Ţin să le mulţumesc pe această cale şi colegilor mei care au confirmat cele transmise băncii de doi profani în meandrele concretului juridic românesc. Iată unul din mailurile de suport profesional si moral primite de la ei:

„Ovidiu,

Îţi mărturisesc faptul că nu îmi este foarte clar de unde a apărut nelămurirea în dosarul tău.

Văzând actele de proprietate, înţeleg următoarele:

Domnului AB i s-a constituit dreptul de proprietate asupra terenului în temeiul legii 18/1991; legea 42/1990 i-a conferit dreptul/vocaţia la dobândire; mai simplu, art 10 lit t) din legea 42/1990 reprezenta situaţia premisă pentru dobândirea unui drept (era o opţiune pe care putea să nu o exercite); dacă nu ar fi existat calitatea cerută de legea 42/1990, NU ar fi existat vocaţia/dreptul la constituire;

Pentru că nu se putea pune problema reconstituirii, singura modalitate de transmitere a dreptului de proprietate era CONSTITUIREA de drepturi care, atrăgea după ea, interdicţia de înstrăinare de 10 ani calculaţi din anul următor celui în care a avut loc înscrierea (în registrul agricol sau de publicitate);

Interdicţia de 10 prevăzută de art 31, respectiv 32, după republicare, a legii 18/1991 circumstanţiază situaţiile şi subiecţii de drept care intră sub incidenţa interdicţiei, ceea ce înseamnă că: i) nu pot adăuga la lege, largind sfera situaţiilor şi a subiecţilor de drept, şi îi) nu pot distinge mai mult decât distinge legea (dacă legiuitorul ar fi vrut să lărgească sfera interdicţiei, o făcea sau o putea face);

În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte constituirea şi reconstituirea, legea 18/1991 este lege generală în materie; legea 42/1990 este lege specială faţă de legea 18, chiar dacă este anterioară acesteia din urmă, însă, în ceea ce priveşte aplicabilitatea art. 10 lit t) (n.b. din legea 42/1990) este ulterioară, căci aceasta literă t) a fost adăugată după intrarea în vigoare a legii 18/1990 (mai precis, începând cu 21.08.1992) – astfel, fiind lege specială, legea 42/1990 DEROGA de la legea generală 18/1990, şi, mergând mai departe cu argumentaţia, interdicţia de 10 ani NU se aplică în acest caz, special şi derogatoriu.

Dacă se vrea scris negru pe alb, nu vor găsi nicăieri, căci este o chestiune de interpretare a legii civile!

Sper ca Banca să NU facă o confuzie între legea 42/1990, care vizează eroii Revoluţiei şi Decretul-lege 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii! În acest ultim caz, s-ar fi aplicat interdicţia de 10 ani!”

Pe româneşte, într-o traducere foarte liberă, cele de mai sus s-ar putea rezuma cam aşa: Legea Evidenţei Populaţiei îţi dă buletinul, Legea Circulaţiei îţi dă carnetul de conducere. Nu poţi avea carnet de conducere fără să ai buletin.

Va urma…

PS: invit din nou cititorii să încerce să ghicească banca… (Puteţi propune 3 bănci, în ordine. Prima pe listă va primi trei puncte, a doua, două puncte, a treia, un punct. Votul se închide peste 4 săptămâni, când o să public clasamentul…)

Ovidiu CONSTANTINESCU
PR Manager BOSTINA SI ASOCIATII

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership