« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Statul pe banca II
03.04.2012 | JURIDICE.ro, Ovidiu CONSTANTINESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Asa cum am promis, reiau povestea inceputa in postul anterior.

… Evident că respingerea dosarului, (înştiinţarea a venit într-o vineri, pe la ora 17-00) m-a lovit în moalele capului. Asta e… nu a fost să fie…

Noroc cu tenacitatea bunei mele soţii, care nu voia neam ca cineva să-i strice visul ACELEI case pe pământ. Nici eu şi nici ea nu avem studii juridice dar trebuie să recunosc faptul că nevasta mea are un talent deosebit în a citi orice are legătură cu legea sau orice are nevoie de semnătură, aşa că duminică, preţ de vreo două ore şi între două pahare de bere, am studiat problema şi am găsit singuri (evident, mai mult ea…) soluţia, gugălind şi citind cu atenţie.

O prezint mai jos şi o pun la dispoziţie cu titlu gratuit tuturor departamentelor de “legal” din băncile româneşti, ca să nu se mai joace inutil cu nervii altor clienţi.

Clarificările reies din chiar prevederile celor două legi invocate – Legea 42/1990 şi Legea 18/1991: pe baza Legii 42/1990 a primit dreptul de a intra în posesia unui teren în condiţiile Legii 18 (aşa cum se precizează în legea 42/1990), iar pe baza legii 18/1991, (singura bază legală la acea vreme) a primit titlul de proprietate. Legea 42/1990 nu poate conferi titluri de proprietate pentru un teren (cu asta se ocupă Legea 18/1991), ci doar acordă un drept de a primi o suprafaţă de teren.

Mai exact: Legea 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 prevede la art. 10 lit.t acordarea unei suprafeţe de teren în condiţiile Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Legea 18/1991 prevede la art. 14  că se vor atribui, la cerere, persoanelor care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi moştenitorilor celor care au decedat – ca urmare a participării la luptă pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 – în proprietate, terenuri în suprafaţa de 10.000 m2 în echivalent arabil. ( devine art 15 alin 5 în Legea 18/1991 republicata în 1998).

Interdicţia de 10 ani de înstrăinare a terenului, la care se referă doamna XY de la legal, nu este una generală pentru toţi beneficiarii constituirii dreptului de proprietate potrivit legii 18/1991. Interdicţia, aşa cum apare în legea 18/1991, este limitată doar la 3 categorii/situaţii, cele prevăzute la  art. 18 alin. 1, art. 20 şi art. 39 (devenite art. 19 alin. (1), art. 21 şi art. 43 în legea republicată). Aşadar, art 14 (15 alin 5, din varianta republicată) al legii 18/1991 nu intră sub incidenţa interdicţiei de vânzare timp de 10 ani.

Nouă ne-a luat două – repet – două ore şi o bere să găsim soluţia unei probleme care i-a luat Doamnei XY trei zile pentru a o inventa… Ce ar fi trebuit să facă dumneaei era să citească două legi în acelaşi timp şi să le coreleze între ele. Greu… Analiza de dosar ne-a costat  400 de euro, care s-au adăugat în corpul creditului – că „aşa e produsul” -, producător de dobândă. Măcar berea să o recuperez de la bancă.

Ţin să le mulţumesc pe această cale şi colegilor mei care au confirmat cele transmise băncii de doi profani în meandrele concretului juridic românesc. Iată unul din mailurile de suport profesional si moral primite de la ei:

„Ovidiu,

Îţi mărturisesc faptul că nu îmi este foarte clar de unde a apărut nelămurirea în dosarul tău.

Văzând actele de proprietate, înţeleg următoarele:

Domnului AB i s-a constituit dreptul de proprietate asupra terenului în temeiul legii 18/1991; legea 42/1990 i-a conferit dreptul/vocaţia la dobândire; mai simplu, art 10 lit t) din legea 42/1990 reprezenta situaţia premisă pentru dobândirea unui drept (era o opţiune pe care putea să nu o exercite); dacă nu ar fi existat calitatea cerută de legea 42/1990, NU ar fi existat vocaţia/dreptul la constituire;

Pentru că nu se putea pune problema reconstituirii, singura modalitate de transmitere a dreptului de proprietate era CONSTITUIREA de drepturi care, atrăgea după ea, interdicţia de înstrăinare de 10 ani calculaţi din anul următor celui în care a avut loc înscrierea (în registrul agricol sau de publicitate);

Interdicţia de 10 prevăzută de art 31, respectiv 32, după republicare, a legii 18/1991 circumstanţiază situaţiile şi subiecţii de drept care intră sub incidenţa interdicţiei, ceea ce înseamnă că: i) nu pot adăuga la lege, largind sfera situaţiilor şi a subiecţilor de drept, şi îi) nu pot distinge mai mult decât distinge legea (dacă legiuitorul ar fi vrut să lărgească sfera interdicţiei, o făcea sau o putea face);

În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte constituirea şi reconstituirea, legea 18/1991 este lege generală în materie; legea 42/1990 este lege specială faţă de legea 18, chiar dacă este anterioară acesteia din urmă, însă, în ceea ce priveşte aplicabilitatea art. 10 lit t) (n.b. din legea 42/1990) este ulterioară, căci aceasta literă t) a fost adăugată după intrarea în vigoare a legii 18/1990 (mai precis, începând cu 21.08.1992) – astfel, fiind lege specială, legea 42/1990 DEROGA de la legea generală 18/1990, şi, mergând mai departe cu argumentaţia, interdicţia de 10 ani NU se aplică în acest caz, special şi derogatoriu.

Dacă se vrea scris negru pe alb, nu vor găsi nicăieri, căci este o chestiune de interpretare a legii civile!

Sper ca Banca să NU facă o confuzie între legea 42/1990, care vizează eroii Revoluţiei şi Decretul-lege 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii! În acest ultim caz, s-ar fi aplicat interdicţia de 10 ani!”

Pe româneşte, într-o traducere foarte liberă, cele de mai sus s-ar putea rezuma cam aşa: Legea Evidenţei Populaţiei îţi dă buletinul, Legea Circulaţiei îţi dă carnetul de conducere. Nu poţi avea carnet de conducere fără să ai buletin.

Va urma…

PS: invit din nou cititorii să încerce să ghicească banca… (Puteţi propune 3 bănci, în ordine. Prima pe listă va primi trei puncte, a doua, două puncte, a treia, un punct. Votul se închide peste 4 săptămâni, când o să public clasamentul…)

Ovidiu CONSTANTINESCU
PR Manager BOSTINA SI ASOCIATII

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD