Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Legislaţia UE anti-cartel şi anti-monopol: training pentru judecătorii din România. UPDATE: VIDEO
03.04.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content, Dreptul Uniunii Europene, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE: VIDEO

Freedom House România, în parteneriat cu Institutul Naţional de Magistratură(INM), Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), lansează o iniţiativă referitoare la profesionalizarea judecătorilor români în domeniul legislaţiei anti-cartel şi anti-monopol a Uniunii Europene.

Proiectul este co-finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului „Justiţie civilă”. Intitulat EU Anti-cartel and Anti-monopoly Law – Training for Romanian Judges urmăreşte profesionalizarea judecătorilor prin două obiective esenţiale:

îmbunătăţirea înţelegerii şi cunoştinţelor judecătorilor cu privire la cadrul legislativ şi procedural al articolelor 101 şi 102 din TFEU; astfel pregătiţi, judecătorii vor fi mai eficenţi în stoparea exercitării abuzive a forţei de către companiile mari din piaţă;

stimularea cooperării între judecători, dar şi între aceştia şi alte instuţii ale statului; judecătorii vor avea ocazia să se întâlnească cu alţi actori importanţi în domeniu (membrii ai Consiliului Concurenţei sau a unor mari companii) şi să înţeleagă perspectiva acestora şi să-şi formeze contacte.

Cele două obiective vor fi urmărite prin următoarele activităţi:
1) Un set de doua seminarii de pregătire pe tema legislaţiei anti-cartel şi anti-trust a UE. Seminariile vor avea câte trei zile fiecare şi vor conţine atât prezentări teoretice cât şi exerciţii practice şi studii de caz. Vorbitorii vor fi atât experţi români din rândul Institutului Naţional de Magistratură cât şi experţi străini recomandaţi de MEDEL.
2) Două conferinţe, care vor aduna cei mai importanţi actori din domeniu(companii, judecători, alţi magistraţi şi specialişti implicaţi în combaterea criminalităţii economice precum şi presa) şi care vor permite un dialog liber şi un schimb de exemple de bune practici. Din punctul de vedere al judecătorilor, conferinţele sunt o ocazie de a cunoaşte alţi actori în domeniu şi să-şi completeze înţelegerea asupra fenomenului. Scopul este ca, în urma formării unei înţelegeri mai bune a poziţiei şi rolului celorlalţi actori implicaţi, judecătorii să îşi poată eficientiza munca dar şi să înveţe să coopereze şi să facă schimb de informaţii in mod eficient, atât unii cu alţii cât şi cu alte instituţii implicate.

Curricula cursurilor a fost dezvoltată în parteneriat cu INM şi MEDEL, în urma unei analize a nevoilor de specializare a magistraţilor făcută de experţii şi trainerii INM.

Activităţile vor pregăti 40 de judecători, vor stimula interesul magistraţilor faţă de domeniu, îi vor ajuta pe judecători să înţeleagă mai bine rolul celorlalţi actori şi să-şi formeze contacte în rândul acestora, vor permite acumularea de bune practici de la experţii străini şi vor crea premisele unui dialog între judiciar şi companii în domeniul anti-trust şi anti-cartel.

Calendarul activitaţilor va fi următorul:

• 27 aprilie 2012, conferinţă deschidere, Bucureşti
• 23-25 mai 2012, seminar, Sinaia, jud Prahova
• 4-6 iulie 2012, seminar, Sinaia, jud Prahova
• 7 decembrie 2012, conferinţă închidere, Bucureşti
Înscrierile pentru seminarii vor fi coordonate de către INM.
Pentru participarea la conferinţe se pot înscrie şi alţi stakeholderi interesati de subiectul propus.
Cursurile şi prezentările vor fi susţinute în principal de reprezentanţi ai MEDEL (Luciano Panzani, judecător la Tribunalul din Torino si Gabriella Muscolo, judecător la Tribunalul din Roma) şi formatori din cadrul INM.

Programul va avea o durată totală de 14 luni şi are un buget de aproximativ 80.000€.


Persoana de contact:

Ramona DIACONU, office manager, Freedom House Romania
T: 021/253 28 38
M: 0731 909 910
www.freedomhouse.ro
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti