Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Aniversarea Academiei Romane
05.04.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a participat miercuri, 4 aprilie 2012, la aniversarea Academiei Romane.

Mihai Razvan Ungureanu: „Domnule preşedinte al Academiei Române,
onoraţi membri ai prezidiului,
onoraţi membri ai Academiei Române,
doamnelor, domnişoarelor şi domnilor,

Vin în faţa dumneavoastră cu o emoţie firească, cu atât mai mult cu cât pe mulţi dintre cei care se află aici, membri ai corpului celor care nu pier din cultura română, îi cunosc şi am avut onoarea în nenumărate rânduri să îi am aproape. Faptul că la 1 aprilie aniversăm ani buni peste un centenar de la înfiinţarea societăţii care apoi s-a transformat în Academia Română arată că în cultura noastră, în cultura noastră naţională, există perenitate, există tradiţie şi există valori pe care nici vremurile, nici regimurile nu le-au schimbat.

În orice societate liberă, treburile ţării sunt conduse de elite, elite care s-au certificat în calităţile lor profesionale înainte de a face politică şi care nu consideră că expresia publică e un refugiu, un drapaj, un scenariu în care se ascunde mediocritatea.

Cred, doamnelor şi domnilor, în valoarea intelectualului în politică şi mă bucur că pot spune acest lucru astăzi, în ambianţa atât de ospitalieră pentru mine a Academiei Române. Cred că este nevoie să recunoaştem că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, pentru că acolo unde sunt ei şi unde se implică, bolile democraţiei capătă soluţie, iar terapeutica e valabilă.

Educaţia este, în orice stat democrat, o chestiune de principiu şi deci, implicit, democratică. Educaţia se adresează tuturor. Cunoaşterea însă este, prin natura ei, nedemocratică. Unii cunosc, alţii nu. Şi cred că intelectualii, adică tocmai acele minţi libere care au trecut prin educaţie şi au învăţat ce şi cum să cunoască, au tot dreptul să vină spre politică, transformând-o în cea mai nobilă artă a administrării. Intelectualul vine spre politică cu propriile criterii morale pe care însăşi educaţia le promovează şi încearcă să le susţină. Apelul meu către cei care mă ascultă e următorul: lăsaţi intelectualii să facă politică! Lăsaţi-i să critice! Critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective. Lăsaţi intelectualii să vorbească. Lăsaţi-i să vorbească despre politică. Aşa, întortocheat şi neologistic, cum se pricep ei. La capătul fiecărei fraze se ascunde de fapt un înţeles şi poate că acel înţeles reprezintă o soluţie. Lăsaţi-i să vină spre administraţia centrală şi locală, pentru că pe seama meritelor profesionale îşi vor putea întotdeauna motiva deciziile.

Şi revin: cred că în politica românească este momentul ca vârfurile profesiilor să se implice în aşa fel încât această ţară să fie pe mâini bune.

Vă mulţumesc, domnule preşedinte, vă doresc o zi cât mai bună şi o aniversare cât mai frumoasă. Vă mulţumesc!”

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.