Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Contestatie la ICCJ reprezentant in BEC
05.04.2012 | JURIDICE.ro, Alina GORGHIU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

PNL a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie (ICCJ) hotărârea prin care s-a decis componenţa Biroului Electoral Central (BEC), conform căreia Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) poate avea reprezentant în BEC. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, posibilitatea numirii unui reprezentant în BEC aparţine exclusiv partidelor parlamentare, calitate pe care UNPR nu o are.

Astfel, deşi UNPR deţine grupuri parlamentare, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, formaţiunea politică a fost înregistrată după ce au avut loc ultimele alegeri parlamentare, alegeri ce au stabilit în mod legal, pentru o perioadă de 4 ani, partidele politice care au calitatea de fi şi partide parlamentare – PDL, PSD, PNL, PC şi UDMR. Neluând parte la procesul democratic de alegere prin exprimarea votului liber de către cetăţenii României, UNPR nu poate fi în mod valabil şi legal un partid parlamentar, căci singura cale legală de atribuire unui partid politic calitatea de a fi şi parlamentar este votul liber exprimat, conform Constituţiei României.

Aşa cum Curtea Constituţională reţine în motivarea Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 privind constituţionalitatea unor dispoziţii din Regulamentul Senatului, “noţiunea de configuraţie politică utilizată în art. 64 alin. (5) din Constituţie nu poate fi înţeleasă decât prin raportare la data alegerilor, când, prin exercitarea drepturilor fundamentale prevazute de art. 36 şi 37 din Constituţie, se exprimă voinţa cetăţenilor, se concretizează exercitarea suveranităţii naţionale. Această voinţă a cetăţenilor conturează configuraţia politică a Camerelor, şi nu acordurile ulterioare intervenite în exercitarea mandatelor parlamentarilor aleşi”.

Totodată, potrivit centralizatoarelor de subvenţii acordate partidelor parlamentare pe anii 2009, 2010, 2011 şi ianuarie – martie 2012, se poate observa că, Autoritatea Electorală Permanentă, prin Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, nu a acordat subvenţii decât partidelor PNL, PSD, PC, PDL şi UDMR. In această enumerare nu se regăseşte UNPR, ceea ce conduce la concluzia ca acesta nu este considerat un partid politic parlamentar de catre Autoritatea Electorală Permanentă.

În concluzie, lipsa calităţii de partid parlamentar a UNPR face ca acesta să nu poată numi un reprezentant al său în BEC şi, pentru considerentele de mai sus, PNL solicită ICCJ emiterea unei decizii prin care să anuleze hotărârea de stabilire a componenţei Biroului Electoral Central, în sensul eliminării de pe lista membrilor săi a reprezentantului nominalizat de UNPR.

Alina GORGHIU

deputat

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti