Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Predare imobil pe calea ordonantei presedintiale. Competenta materiala


9 aprilie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept comercial, Litigii

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1628 din 14 aprilie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect predare imobil pe calea ordonanţei preşedenţiale) că acţiunea în predarea unui spaţiu comercial, în temeiul unui contract de închiriere, pe calea ordonanţei preşedinţiale, reprezintă un litigiu de natură comercială, neevaluabil în bani, fiind astfel aplicabile dispoziţiile art. art. 2 pct. 1 lit. a) C. proc. civ. care stabilesc competenţa materială a tribunalului pentru această categorie de litigii. Curtea a mai reţinut, că, în speţă, predarea unui spaţiu pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale, în temeiul unui contract de închiriere, nu poate fi interpretată ca o cerere în anulare sau reziliere, nefiind posibilă evaluarea litigiului, şi, prin urmare, nu se poate face aplicarea Deciziei nr. 32 din 9 iunie 2008 dată în recursul în interesul legii de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiile Unite. În consecinţă, reţinând că prin hotărârea atacată cu recurs au fost aplicate greşit dispoziţiile legale privind competenţa materială, Înalta Curte a admis recursul reclamantei, a casat  sentinţa Curţii de Apel şi a trimis cauza spre competentă soluţionare Tribunalului.

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică