« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Anularea PUG si PUZ comuna Rosia Montana. Implicatii
09.04.2012 | JURIDICE.ro, Dumitru DOBREV

Drept Timisoara
Secţiuni: C. administrativ, Dreptul mediului, Litigii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr 5159/107/2010) a făcut publică pe data de 5 aprilie decizia prin care care se menține soluția Tribunalului Alba de anulare a HCL nr. 1 din ianuarie 2009 privind aprobarea PUG al Comunei Roșia Montană și PUZ  „Zona industrială Roșia Montană” aferente exploatării de aur în carieră deschisă propuse de RMGC.

Cum veştile circulă repede –  panică pe bursa din Toronto!!! Acțiunile Gabriel Resources Ltd au căzut cu 23, 43%. Așteptăm cu interes următoarea sesiune de tranzacționare.

Pentru cine nu știe încă:

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este deținută în proporție de 80% de Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie minieră mică, fără experiență și resurse proprii și care dorește să strămute localitatea Roșia Montană pentru a realiza cea mai mare mină de aur de suprafață din Europa. 19,31% din acțiuni sunt deținute de Minvest, o companie minieră de stat. Companiile miniere Newmont (NTSE: NEM), American Electrum Strategic Holdings LLC și American Paulson & Co. Dețin fiecare aproximativ 20% din acțiunile Gabriel Resources.

Comunicatele de presă ale RMGC  afirmă că această decizie a Curții de Apel Alba Iulia nu influențează în nici un fel procedura EIA (evaluarea studiului de impact asupra mediului al proiectului minier Roșia Montană).

Cu toate acestea, cred că în urma acestei decizii vor fi admise cererile în contencios administrativ ale ONG-urilor, pe principiul dominoului (accesorium sequitur principale) si vor fi anulate alte acte administrative de autoritate cu caracter individual  strîns legate de PUG şi PUZ, cum ar fi ultimul certificat de urbanism nr. 87/2010 emis de C.J. Alba și decizia nr. 2849/07.03.2011 de emitere a avizului de mediu pentru “Modificare PUZ zona industrială Roșia Montană” emisă de ARPM Sibiu.

Mic dicționar:

  • un PUG (Plan Urbanistic General) constituie ansamblul regulilor de urbanism aplicabile unei localități
  • PUZ-ul (Plan Urbanistic Zonal) este o particularizare a acestor reguli pentru o anume zonă. Asta înseamnă că PUZ-„zonă industrială Roşia Montană” este ansamblul regulilor (derogatorii) pe întreaga zonă pe care se vor amplasa obiective aferente minei: iaz de decantare, baraj, cariere etc.
  • Certificatul de urbanism – act administrativ individual cu valoare informativă ce conține situația juridică a terenului pe care urmează să se construiască un imobil (inclusiv o mină – s. n. DD), lista tuturor avizelor pe care le are de obținut petentul și toate constrângerile care sunt impuse prin PUG și PUZ.

>> O informare exhaustivă asupra subiectului

Dumitru DOBREV
avocat, Baroul Bucureti

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.