Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Cum poti recupera pagubele produse de salariati
10.04.2012 | JURIDICE.ro, Mihaela TOPLICEANU

JURIDICE - In Law We Trust

Angajatii au produs pagube companiei tale si nu stii cum le poti recupera? Trebuie doar sa urmezi cativa pasi prevazuti de lege, pe care ti-i prezinta  asist. univ. dr. Laura Georgescu, avocat in Baroul Bucuresti, in nr. 3/2012  al Revistei Romane de Dreptul Muncii, publicata de editura Wolters Kluwer.

Practic, angajatorul poate recupera pagubele produse de salariatii sai doar daca fapta ilicita si personala a fost savarsita cu vinovatie si in legatura cu munca sa,si daca aceasta a adus un prejudiciu patrimoniului .

Asadar, nu veti putea obtine recuperarea pagubei daca: angajatul nu este salariat, prestand activitatea in baza altui contract decat contractul individual de munca, daca nu este dovedit caracterul ilicit al faptei, daca prejudiciul priveste o alta persoana, chiar un alt angajat, insa nu pe angajator, sau daca se dovedeste ca angajatul nu indeplineste conditiile vinovatiei, fiind temporar lipsit de discernamant.

Ce poate face angajatorul?

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

Ce trebuie sa stii despre acordul partilor

In cazul in care decideti sa ajungeti la un acord cu angajatul care v-a produs o paguba, trebuie sa aveti in vedere ca:

  • Valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie;
  • Partile trebuie sa incheie un inscris.

Atentie insa, daca valoarea pagubei este mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime pe economie, nu mai puteti apela la acordul partilor, ci doar sa-l dati in judecata,  arata avocatul Laura Georgescu.

Totodata, daca nu va aflati intr-o asemenea situatie, trebuie sa aveti in vedere ca acordul partilor trebuie consemnat intr‑un inscris, din care sa rezulte:

  • ca angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
  • in ce consta paguba (descrierea pagubei);
  • cuantumul pagubei si modul de stabilire (evaluarea);
  • caile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr‑o singura plata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date).

IMPORTANT!

Retinerile se pot face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata.

Ce trebuie sa stii despre actiunea in justitie

  • Actiunea trebuie introdusa la tribunalul in raza caruia se afla sediul ori domiciliul angajatorului;
  • Atentie! Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ani de la data producerii pagubei;  termenul, in care trebuie sa sesizati instanta, este de maximum 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune;
  • Proba prejudiciului trebuie facuta de angajator;
  • astfel de actiuni sunt scutite de taxa de timbru.

In concluzie, angajatorul are la indemana mai multe cai prin care isi poate recupera prejudiciul produs de angajat. Cea mai simpla si facila ar fi sa ajunga la o intelegere cu acesta, concretizata, ulterior, intr-un inscris. Atentie insa, puteti face o asemenea intelegere numai daca valoarea prejudiciului nu este mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. Astfel, veti fi nevoit sa recurgeti la alte metode, cum ar fi sa-l actionati in judecata.  Fiecare cale are insa criterii legale stricte, asa cum arata avocatul Laura Georgescu. Succes!

Mihaela TOPLICEANU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.