Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Opinii
2 comentarii

Statul pe banca III

10 aprilie 2012 | JURIDICE.ro, Ovidiu CONSTANTINESCU

Povestea unui credit bancar, ajunsă la episodul al treilea… (episodul 1 aici, al doilea aici)

… Luni, pe la 10 dimineața, trimit la bancă rezultatele muncii de cercetare la nivel de amator, plus opinia fundamentată juridic de colegii mei, aşa cum am arătat în postul anterior. După-amiază, telefon de la bancă: e ok, lucrurile sunt lămurite la juridic, e ok. Bine, atunci să semnăm contractul… „Nu, mai întâi trebuie să semnaţi PRE-contractul!” De ce PRE?… Banca: „pentru că vrem să fim siguri că banii pe care vi-i dăm se duc pentru ceea ce declaraţi că-i folosiţi, adică pentru achiziţionarea imobilului!”… „Păi, daca venim la voi la bancă – eu şi vânzătorul – şi, în prezenţa notarului agreat de bancă, semnăm contractul, pe ce Dumnezeu altceva să se ducă banii!?!?!  În plus, mă obligaţi la o cheltuială în plus, cu taxele notariale,  pe banii mei, pe timpul meu!”… Linişte de partea cealaltă a telefonului… „Avem nevoie de pre-contract, altfel nu se poate. Înţelegeţi-ne că trebuie să fim absolut siguri că banii se duc acolo.”… „Păi se duc acolo… dintr-un cont al meu la banca voastră, într-un cont pe care vânzătorul l-a deschis special la voi la bancă, pe ordinul de plată fiind trecut numărul contractului de vânzare-cumpărare, aşa cum l-a înregistrat notarul agreat de bancă!”… „Nu, ne trebuie pre-contract, ca să nu se răzgândească vânzătorul”… „Păi nu se răzgândeşte”… ”Nu avem de unde şti…”.

Îmi dau seama că-mi prelungesc singur agonia, aşa că cedez şi mă programez la notar pentru a doua zi la prânz. Mergem la notar cu tot maldărul de acte… Notăriţa se uită pe ele şi ne întreabă dacă banca a văzut procura vânzătorului. Da, sigur! Banca a avut procura de acum două săptămâni şi nu a zis nimic, dar ABSOLUT nimic cum că n-ar fi bună… e eliberată de consulatul României din oraşul W, nu a fost revocată… Bine, zice notăriţa, dar deja îndoiala a fost strecurată în suflet.

Până a doua zi după-amiază, când aveam programarea la notar să semnăm pre-contractul, niciun telefon de la bancă, o tăcere despre care nu mai ştiam dacă e de bine sau e de rău. În fine, ajungem la notar, ne aşezăm la masă să punem „pixul pe hârtie”, când explodează bomba: ”Banca nu e de acord cu procura.” zice notăriţa, lovindu-mă scurt în plex, cu fiecare cuvânt. „De ce?”… ”Pentru că procura este doar pentru “a mă reprezenta în vânzare şi a obţine preţul cel mai favorabil mie, semnătura fiindu-mi opozabilă”, deci nu are mandat şi pentru a „încasa preţul”… Încerc să-i explic doamnei notăriţe că vânzarea, ca proces, înseamnă „dai bun, iei bani” pentru că dacă „dai bun şi nu iei bani, aceasta înseamnă fie cadou fie şpagă” iar dacă „iei bun şi nu dai bani aceasta însemnă furt”… Nu, banca zice că procura (care, de altfel este formulă standard la toate consulatele româneşti) trebuia să menţioneze expres faptul că omul este mandatat să încaseze preţul, căci unele persoane nu vor ca mandatatul să încaseze banii. Încerc să argumentez că, dacă nu voia, scria expres că nu voia… Nu, zice doamna notar, aceasta este interpretarea dumneavoastră,  trebuia să scrie expres că vrea! Banca vrea altă procură… Tradus în timp, aceasta ar fi însemnat un drum la consulatul din oraşul W, plus trimisul prin poştă-curier, vorbim de încă cel puţin o săptămână, dacă nu chiar două… În bani, nu pe banii băncii, evident, cum a fost cazul şi cu pre-contractul – toată tevatura ar fi însemnat cam 100 de euro costul noii procuri, costul curieratului rapid şi altele… Vânzătorul – care vindea şi în numele fiicei sale plecate peste hotare – zice că, în ceea ce-l priveşte, nu vrea niciun ban din tranzacţie, ci poate să-i vireze pe toţi, în secunda doi, în contul bancar al fiicei sale… în momentul în care eu scriu ordinul de plată către el şi el scrie ordinul de plată pentru toată suma din tranzacţie, adică ce-mi dă banca plus avansul meu – către fiica sa. „Nu ştiu, zice notăriţa, mergeţi la bancă, vorbiţi cu ei…”

Mergem la bancă şi-i explicăm doamnei directoare de sucursală care-i soluţia propusă de noi: „Nu ştiu dacă se acceptă, să vorbesc în centrală”… A doua zi, victorie! „Centrala” e de acord cu propunerea noastră… o să semnăm contractul la bancă, în prezenţa notarului şi, dacă vânzătorul semnează ordinul de plată pentru transferul banilor în contul fiicei în momentul în care şi noi semnăm ordinul de plată către el, e ok… Doar că ne mai trebuie o derogare… ”Derogare de la ce?”, întreb eu pe doamna directoare de agenţie… Derogare de la faptul că imobilul nu este terminat şi noi nu acordăm credite pentru case „la roşu”… ”Nu e la roşu, zic eu… este acoperită, are uşi şi geamuri, are proces verbal de recepţie, are electricitate, are gaze… ceea ce înseamnă că legal este terminată!” Da, dar nu are TOATE finisajele… (încă va mai continua, nu uitaţi să votaţi).

Ovidiu CONSTANTINESCU
PR Manager BOSTINA SI ASOCIATII

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale