TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Pozitia Ordinului Consilierilor Juridici din Romania ref. respingerea modificarii Legii privind organizarea profesiei de consilier juridic
11.04.2012 | JURIDICE.ro


In data de 27 martie 2012, Camera Deputatilor a respins proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Potrivit unui comunicat al Ordinului Consilierilor Juridici din Romania, semnat de Emilian Avramescu, „Ordinul Consilierilor Juridici din România îşi exprimă nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de votul negativ dat de deputaţii puterii proiectului de modificare a actualei legi privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Proiectul de lege avea menirea de a aduce la nivel european o lege edictată înainte de  aderarea României la Uniunea Europeană şi de a limita risipa banului public. Proiectul stabilea, printre altele, instituirea unei organizaţii profesionale unice a consilierilor juridici, similar modului de organizare a celorlate profesii juridice din România şi corpuri profesionale din ţarile membre UE. O asemenea organizare a profesiei de consilier juridic ar fi condus la aplicarea unitară a reglementărilor naţionale şi a practicii europene în materie.

Este de neînţeles modul în care, înainte de inspecţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare,  majoritatea deputaţilor privesc cu dispreţ statul de drept, legea, actul de justiţie şi interesele naţionale, în condiţiile în care consilierul juridic are ca misiune asigurarea apărării drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale instituţiilor publice şi ale celorlalte persoane juridice de drept public sau privat, fiind, astfel, un participant activ la asigurarea legalităţii şi înfăptuirea justiţiei. Acest vot negativ al Camerei Deputaţilor perpetuează nelegalitatea, promovează în  continuare cheltuirea nejustificata a banului public şi pune bazele unui aviz negativ în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

De altfel, un raport al Curţii de Conturi a României, remis Parlamentului în anul 2010, a relevat faptul ca foarte multe instituţii şi autorităţi publice alocă sume uriaşe, din banii publici, pentru externalizarea serviciilor juridice, deşi beneficiază de departamente juridice şi consilieri juridici salarizaţi.

În consecinţă, solicităm  Ministerului Justiţiei şi parlamentarilor tuturor partidelor politice să sprijine demersul Ordinului Consilierilor Juridici din România de instituire a unei singure organizaţii profesionale a consilierilor juridici şi de aliniere a legislaţiei în materie la Directiva 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.”

Camera Deputatilor a fost camera decizionala.

>> Fisa proiectului de lege

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate