Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

TUCA ZBARCEA & ASOCIATII: Primele luni de aplicare a Noului Cod Civil aduc in prim plan nevoia de reglementari suplimentare


11.04.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, a organizat seminarul ”Noul Cod Civil după primele luni de aplicare. Impactul asupra societăților comerciale și mediului de afaceri”, la care au participat peste 70 de reprezentanți ai mediului privat.

Primele concluzii asupra aplicării Noului Cod Civil, conturate de către lectorii și participanții la seminarul ”Noul Cod Civil după primele luni de aplicare. Impactul asupra societăților comerciale și mediului de afaceri”, au vizat necesitatea intervenției legiuitorului pentru a clarifica anumite reglementări în domeniul relațiilor comerciale și domeniul fiscal.

Temele tratate s-au concentrat pe reductibilitatea clauzei penale; implicațiile fiscale din perspectiva Noului Cod Civil; intervenția instanțelor în raporturile contractuale; subzistența dreptului comercial și în condițiile de aplicare a Noului Cod Civil; modificările introduse în materia garanțiilor și în materia desființării contractelor.

Din partea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a vorbit prof. dr. Stanciu Cărpenaru, membru în Colegiul Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă CCIR. Reprezentanții Țuca Zbârcea & Asociații la eveniment au fost: Florentin Țuca, avocat asociat; Cornel Popa, avocat asociat; Levana Zigmund, avocat asociat; Mihai Dudoiu, avocat asociat, precum și Alexandru Cristea, Tax Partner în cadrul diviziei de fiscalitate a firmei de avocatură.

Lectorii invitați au susținut că adoptarea Noului Cod Civil nu presupune rezolvarea automată a tuturor problemelor normative existente, fiind nevoie în continuare de un efort de armonizare legislativă din partea legiuitorului, de corelare a prevederilor Noului Cod Civil cu diverse dispoziții în vigoare, inclusiv din legislația secundară. ”Noutatea dispozițiilor, consacrarea în premieră a unor noi concepte și instituții de drept au pus deja probleme în practică, iar rolul legiuitorului și al instanțelor se va dovedi esențial în aducerea clarificărilor necesare”, a declarat Florentin Țuca, avocat asociat al Țuca Zbârcea & Asociații.

În ceea ce privește reductibilitatea clauzei penale în sistemul Noului Cod Civil, dacă în regimul reglementării anterioare reductibilitatea era admisă în caz de executare parțială, Noul Cod Civil consacră aplicabilitatea acestei clauze și atunci când ea este vădit excesivă. ”Am observat în practica arbitrală recentă tendința instanțelor de a admite reducerea clauzelor penale cu un caracter vădit excesiv în situații precum încălcarea bunei-credinţe şi a echităţii contractuale, încălcarea echilibrului dintre prestaţiile părţilor, cât și raportarea instanței la alte criterii precum: atitudinea părţilor în executarea contractului, rezonabilitatea clauzei prin referire la anumite uzanţe comerciale sau preţul contractului”, a conchis Florentin Țuca.

Din perspectiva implicațiilor fiscale, prevederile introduse prin Noul Cod Civil au o aplicabilitate directă limitată, pentru situaţii în care norma fiscală nu oferă definiţii ori face trimitere directă la Noul Cod Civil, cum ar fi în cazul asocierilor în participaţiune. Separat, se remarcă însă și o serie de necorelări de terminologie între Noul Cod Civil și Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală, care pot crea confuzii sau lăsa loc de interpretări. ”Un exemplu în acest sens ar fi folosirea terminologiei de convenții civile în Codul Fiscal într-un sens restrâns, pentru a determina modalitatea de impunere și sarcina fiscală pentru situații specifice. Totuși, Noul Cod Civil aduce o interpretare mult mai largă convențiilor civile.  Deși în practică acest lucru poate crea confuzii, considerăm că intenția legiuitorului în materie fiscală este de a impune procedeul reținerii la sursă doar în cazurile unor raporturi comerciale cu persoane fizice altele decât PFA sau persoane care exercită profesii liberale”, a precizat Alexandru Cristea, Tax Partner în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.

În ceea ce priveşte intervenţia instanţelor în raporturile contractuale, ”excepțiile de la principiul forței obligatorii a contractelor care permit intervenția instanțelor sunt cele legate de o disproporție între prestații, o poziție de superioritate economică, ori de existența unor dispoziții lacunare sau neclare în contracte”, a punctat Cornel Popa, avocat asociat. Potrivit acestuia, intervenția instanțelor în raporturile contractuale poate conduce la o creștere a numărului de dosare pe rolul instanțelor. Pentru evitarea unor situații litigioase, este recomandabil să existe un acord al părților asupra elementelor esenţiale, cele secundare urmând a fi stabilite ulterior sau încredinţate deciziei unui terţ, cum ar fi instanța de judecată care poate decide completarea contractului la solicitarea uneia dintre părți. De asemenea, pentru evitarea riscului de intervenție a instanțelor în raporturile contractuale, este important să se precizeze clar, în cursul negocierilor, elementele esențiale și secundare de care depinde încheierea contractului, în acest caz contractul neîncheindu-se până nu se ajunge la un acord asupra acestor elemente. De asemenea, părțile pot conveni asupra introducerii în contract a unei clauze de integralitate, care devine esenţială pentru a preveni riscul unor litigii. ”Această clauză, de sorginte anglo-saxonă, este extrem de utilă în limitarea intervenției instanțelor și evitarea potențialelor abuzuri, cosemnând practic acordul părților că nu există niciun element esențial ori secundar lăsat în afara contractului”, a adăugat Cornel Popa.

De asemenea, clauzele care „prevăd în folosul celui care le propune”, cum ar fi limitarea răspunderii, dreptul de a denunţa unilateral contractul, de a suspenda executarea obligaţiilor sunt considerate neuzuale. La fel și cele care prevăd în “detrimentul celeilalte părţi”, ca de exemplu decăderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune excepţii, restrângerea libertăţii de a contracta cu alte persoane, reînnoirea tacită a contractului, legea aplicabilă, clauzele compromisorii sau prin care se derogă de la normele privitoare la competenţa instanţelor judecătoreşti.

Seminarul ”Noul Cod Civil după primele luni de aplicare. Impactul asupra societăților comerciale și mediului de afaceri”, organizat de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, a adus în discuție câteva dintre problemele întâmpinate în practică de la data intrării în vigoare a Noului Cod Civil și a reliefat importanţa unei abordări consecvente a legiuitorului pentru armonizarea și integrarea deplină în sistemul juridic actual, abordare necesară și în ceea ce privește Noul Cod de Procedură Civilă ce va intra în vigoare în următoarele luni de zile.

În 2011, echipa de avocaţi a Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în calitate de lider al consorţiului responsabil cu pregătirea punerii în aplicare a Noilor Coduri, a fost implicată în proiectul de asistenţă tehnică finanţat de Banca Mondială privind „Pregătirea punerii în aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă şi Codului de Procedură Penală”. Astfel, firma de avocatură a asistat Ministerul Justiţiei în ceea ce privește identificarea impactului estimat al acestor noi reglementări din punct de vedere legal, economic, bugetar şi al resurselor umane, consolidându-și experiența în abordarea problemelor juridice şi de reglementare deosebit de complexe.

Despre Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Cu o echipă formată din 95 de avocaţi dintre care 20 parteneri în cadrul biroului din Bucureşti, Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum litigii şi arbitraje internaţionale, achiziţii publice, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social,  drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii / privatizări, etc.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a primit numeroase aprecieri şi distincţii pentru dinamismul, viziunea şi determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piaţa serviciilor juridice din România. Astfel, în ultimii cinci ani, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost singura casă de avocatură din Europa de Est recunoscută în raportul Financial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatură din Europa Continentală. Totodată, firma noastră a câştigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost desemnată Firma de avocatură a anului din România, urmare a nominalizărilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputaţi oameni de afaceri.

Portofoliul Ţuca Zbârcea & Asociaţii include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank / Banca Comercială Română (BCR), OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Orkla Foods, Colgate Palmolive, GED Capital Development, Cadbury, Bursa de Valori Bucureşti, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, ING Real Estate etc.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro