Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Revocarea deciziei de concediere – controverse jurisprudentiale
13.04.2012 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Posibilitatea angajatorului de a revoca decizia de concediere, indiferent de felul concedierii, nu atrage adeziuni unanime in jurisprudenta. Dimpotriva, remarcam o tendinta contrara in jurisprudenta recenta, motivata, in esenta, de principiul irevocabilitatii actului juridic unilateral si de inexistenta unei reglementari care sa autorizeze revocarea. Neindoielnic, problema este interesanta din punct de vedere teoretic, iar implicatiile practice ar reclama cel putin o interventie viguroasa a doctrinei, daca nu chiar un remediu legislativ.

Avand in vedere ca angajatorul a revocat decizia de concediere contestata, este intemeiata admiterea exceptiei lipsei de obiect a contestatiei. Revocarea deciziei de concediere este admisibila, aceasta nefiind un act jurisdictional, si are ca efect repunerea in drepturi a contestatoarei si reintegrarea efectiva a acesteia in postul detinut anterior. Nu poate fi retinuta critica formulata de contestatoarea recurenta, in sensul ca aceasta decizie de revocare nu produce efecte juridice, intrucat nu i-a fost comunicata, avand in vedere ca din inscrisurile existente la dosar rezulta ca angajatoarea a invitat-o pe recurenta contestatoare la sediul societatii, in termen de 3 zile, pentru reluarea activitatii, in temeiul aceluiasi contract de munca. (Curtea de Apel Galati, sectia conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 34/R din 22 ianuarie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2007, p. 149)

Angajatorul nu poate proceda la revocarea deciziei de concediere, avand in vedere, pe de o parte, ca posibilitatea unei astfel de revocari nu este reglementata de Codul muncii, iar pe de alta parte ca printr-un astfel de procedeu s-ar putea ajunge la ascunderea sau deghizarea unor concedieri nelegale. De altfel, chiar daca prima decizie, pretins revocata, ar fi lovita de nulitate absoluta, angajatorul tot nu poate proceda la revocarea acesteia, intrucat dispozitiile legale care reglementeaza nulitatea nu permit acoperirea in niciun mod a nulitatii, iar revocarea presupune existenta unui act valabil incheiat. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 868/R din 1 februarie 2012, selectie si prelucrare de Petrica Arbanas in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2012, http://idrept.ro)

Intrucat decizia de concediere disciplinara este un act unilateral al angajatorului, in conformitate cu principiul irevocabilitatii actului juridic unilateral, care se aplica in completarea dispozitiilor din Codul muncii, potrivit art. 278 C. muncii, rezulta ca aceasta nu poate fi revocata de angajator. Asadar, decizia de concediere disciplinara, care a fost comunicata salariatului, nu poate fi revocata prin manifestarea de vointa in sens contrar din partea autorului acesteia – angajatorul. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale-decizia civila nr. 1021/R din 25 februarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2010, http://legal.sintactonline.ro)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti