« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Memorandumul „Participarea Romaniei la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa” a fost aprobat
12.04.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

La iniţiativa Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Comunicaţiilor şi Sistemelor Informatice şi Secretariatului General al Guvernului, Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 aprilie 2012, Memorandumul cu tema: Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Governance Partnership – OGP).

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în noua Strategie Naţionale Anticorupţie (SNA), creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezentând unul dintre obiectivele specifice ale SNA.

Planul naţional de acţiune pentru implementarea angajamentelor asumate în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, aprobat prin Memorandum, pune accentul pe deschiderea datelor către public şi pe asigurarea caracterului gratuit, primar, accesibil şi reutilizabil al acestora. Planul se axează pe doi piloni: promovarea datelor deschise şi promovarea proiectelor de e-government şi e-justice.

În ceea ce priveşte proiectele de e-guvernare propuse a fi dezvoltate de Ministerul Justiţiei, în perioada 2012-2015, menţionăm:

Asigurarea accesului online gratuit la legislaţia naţională
Dezvoltarea utilizării de instrumente electronice de gestionare a procedurilor de comunicare a citaţiilor şi facilitarea accesului la informaţii legate de procedurile judiciare
Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea procedurilor aferente cetăţeniei române în formă electronică
Dezvoltarea sistemului informatic pentru gestionarea în formă electronică a procedurilor aferente înfiinţării persoanelor juridice fără scop patrimonial
Sistemul Informatic Integrat de Acces Electronic la Justiţie

Prezentarea de către România a Planului naţional de acţiune şi andosarea Declaraţiei de principii a OGP vor avea loc în cadrul reuniunii anuale a statelor participante la această iniţiativă, care se va desfăşura la Brasilia, în perioada 17-18 aprilie 2012. Prin aceasta se finalizează procedura de aderare la Iniţiativă.

Reamintim că în anul 2011, răspunzând unei invitaţii a părţii americane, Guvernul României a decis, prin memorandum, alăturarea ţării noastre la iniţiativa multilaterală Open Government Partnership – Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU. Open Government Partnership (OGP) vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.