Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

SUA. Apple si mari edituri sunt acuzate de practici anticoncurentiale
13.04.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin DUMITRAȘCU

Secţiuni: Concurență, Content, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul de Justiție american, secția anticoncurență, a dat în judecată Apple și cinci edituri, invocând că între aceștia a existat o înțelegere tacită prin care creșteau prețurile și limitau concurența pe piața cărților electronice.

Oficialii Departamentul de Justiție au declarat că trei dintre editori au consimțit să modifice planul tarifar astfel încât vânzători precum Amazon să fie forțați să îl accepte, punând astfel capăt posibilității acestora de a oferi reduceri pentru cărțile electronice.

În ceea ce privește editurile Hachette Book Group, HarperCollins și Simon & Schuster, s-a ajuns la un acord însă cazul va fi îndreptat împotriva Apple și a celorlalte două edituri: Macmillan și Penguin Group, deoarece ”s-au înțeles să pună capăt libertății vânzătorilor de cărți electronice de a concura la preț” declară Departamentul de Justiție.

Procurorul general, Eric Holder, a declarat că în urma acestei înțelegeri ”consumatorii au plătit milioane de dolari în plus pentru cele mai populare titluri” și concurența a fost eliminată.

Pe de cealaltă parte, există și păreri contrare, cum că Apple și celelalte părți nu au dat dovadă de practici anticoncurențiale, profesorul Keith Hylton de la Facultatea de Drept a Universității Boston, a declarat că modul de stabilire a prețurilor ”este o practică comună în care producătorul unui bun controlează prețul la care un comerciant va vinde bunul respectiv” și ”nu este ilegal în sine.”

>> Sursa

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti