Statul pe banca IV (si ultimul)
13 aprilie 2012 | JURIDICE.ro, Ovidiu CONSTANTINESCU
…Da, e corect, şi slavă Domnului că nu are finisaje, pentru că pot să o fac exact cum îmi place mie. În plus, dacă avea finisaje, nu costa cât mă costă ci SIGUR cu 50% mai mult, iar eu iţi ceream ţie, bancă, mult mai mult. Dar ştii ceva, băi, bancă, ia dă-mi tu mie formularele pentru închidere de cont, pentru că eu m-am săturat. Nu vă mai dau EU nici un ban! Punct!
Doamna directoare sesizează că sunt pe punctul de a-i crea un mare disconfort, punând-o în situaţia de a da explicaţii despre cum a transformat un potenţial beneficiar de credit, plătitor de dobândă şi comisioane, într-un foarte nemulţumit fost client fidel, unul care, de vreo opt ani, îi turna lună de lună salariul în cont, fără să întrebe de comisioane şi taxe. Mă asigură că “derogarea” nu însemnă nimic… nu mă costă nimic… să-mi iau gândul de la ea… nu există, e o formulare aiurea cu care să nu-mi bat capul. O mai întreb o dată… mă asigură că nu e nicio problemă, să-mi văd liniştit de ale mele…
Trei zile mai încolo, mă sună să-mi comunice că “riscul” a fost extrem de amabil şi mi-a introdus un 0,5 puncte procentuale în plus la dobândă până la terminarea finisajelor! E o mare victorie, zice ea, pentru că, de obicei, se face derogarea la un punct procentual! Păi nu mi-aţi spus că nu mă costă nimic!?!? Tăcere… “Măcar îmi spuneaţi înainte să semnez pre-contractul, pentru că acum sunt legat de mâini şi de picioare numai pe vorbele băncii!” Tăcere… “Nu m-aţi asigurat dumneavoastră că problema e ca şi rezolvată şi că pot să-mi iau gândul de la ea!?!?” Da, e rezolvată… doar 0,5 puncte procentuale până la terminarea finisajelor… Zic: stimată bancă… eu plătesc pe casa suma A, evaluatorul dumneavoastră spune că imobilul singur, fără cei 400 de metri pătraţi de teren ai proprietăţii, valorează în acest moment A plus încă vreo 3000 de euro iar tu, bancă, îmi dai cu 30% mai puţin decât e evaluată casa fără teren, aşa că, întreb şi eu, DEROGARE DE LA CE!?!” AUT DEROGARE, AUT NIHIL, zice banca… Cer lista completă a finisajelor pe care o casă ar trebui să le aibă pentru a nu suferi de “derogare”… Iată lista mai jos, cu titlu gratuit, pentru toţi cititorii, aşa cum mi-a fost transmisă prin mail de bancă:
Prin constructii nefinalizate / nefinisate / neterminate se intelege constructii care NU au toate
caracteristicile de mai jos:
– acoperis cu sarpanta si invelitoare montata
– tamplarie exterioara montata (ferestre si usi)
– izolatie si tencuieli exterioare
– finisaje interioare complete (incluzand dar fara a se limita la: tencuieli interioare, instalatie sanitara, ,
instalatie electrica, instalatie incalzire, obiecte incalzire, sapa in toate camerele)
– utilitati functionale conform zonei in care se afla situat imobilul, dar minim bransarea la reteaua de
electricitate.
Lipsa gardului imprejmuitor sau a aleilor interioare proprietatii, nu constituie caracteristica a unei constructii nefinalizata / nefinisata / neterminata
Din listă îmi lipsesc doar caloriferele şi instalaţia de încălzire. Mă jur că iau unul şi-l pun în mijlocul casei şi apoi mă duc la altă bancă dar stau să mă gândesc că, dacă o iau de la capăt cu alţii, nu am nicio garanţie că nu ajung din nou în acelaşi punct, după o altă lună de coşmar.
“Da, accept, aştept să citesc contractul final”… ”E ok, vă trimitem în momentul în care avem răspunsul final de la “risc” cum că acceptul dumneavoastră e acceptat”. “Şi când se va întâmpla asta?”… ”Domnu’ Constantinescu… (pauză lungă, cu efect dramatic), eu am trimis răspunsul dumneavoastră în centrală, la “risc”, şi pe directorul de la “risc”, cel care-şi dă avizul final-final, eu – director de agenţie – nu-mi permit să-l sun şi să-l deranjez. Eu zic să aşteptăm până vineri, ce mai sunt două-trei zile încoace-încolo?” A fost o săptămână lungă, epuizantă. Vineri – şi acum îmi amintesc – la ora 17-28, cu 2 minute înainte de terminarea programului, îmi fac curaj şi sun eu la agenţie… ”Da, domnu’ Constantinescu, acum 5 minute am văzut în sistem că s-a aprobat. Luni la prima oră vă trimit contractul.”
Ei, n-a fost chiar la prima oră, a fost cam imediat după prânz, dar am ce citi… şi citesc, şi citesc, şi citesc… văd clauza “caloriferul” (serios, au trecut în contract “până la montarea instalației de încălzire”) şi apoi mă blochez… nu am voie să renovez casa fără acordul băncii… nu am voie să fac aproape nimic fără să întreb banca… dacă vreau să bat un cui, fugi la bancă! Mult mai grav însă, nu văd în contract cum aş putea vinde casa înainte de scadenţa împrumutului, adică peste 20 de ani! NIMIC! Întreb banca la telefon… ”păi faceţi o cerere către bancă şi noi o aprobăm”… ”Conform cărui articol din contract?”, insist eu… linişte… ”Păi ne solicitaţi acest lucru şi noi vi-l aprobăm… ”Repet: conform cărui articol din contract?” Pun întrebarea şi în scris, pe mail şi mi se răspunde copy-paste din reglementarea băncii… dar nu se trece în contract!
Răspunsul băncii:
Draftul de contract de ipoteca este cel standard al bancii care nici eu nici d-na Notar nu avem voie sa introducem sau sa modificam vreo clauza.
Draftul de contract a fost analizat si aprobat atat de OCPI cat si de Notari, clauzele sunt conforme legislatiei in vigoare.
A doua zi, semnarea… doamna notar mă întreabă dacă mai semnăm contractul sau nu… Momentul este faustian… notăriţa îmi întinde o foaie de hârtie pe care să scriu de mână că sunt în mod expres de acord cu toate clauzele din contract… Să semnăm şi să acceptăm victoria băncii asupra raţiunii şi bunului-simţ dar să ne luăm casa în care am început deja să ne visăm sau să nu semnăm şi să ne recunoaştem învinşi de sistem? (precum un alt Constantinescu, tot în an electoral).
PS1: După lungi discuţii cu colegii mei avocaţi, am decis să nu public eu clasamentul final, dar fiind o operaţiune simplă, nu mă îndoiesc că fiecare dintre cititori o poate efectua, aşa cum am făcut-o şi eu. Un singur lucru m-a uimit… banca cu care am avut neplăcerea de a lucra nici măcar nu se află pe podium!
PS2: Atâta timp cât statul va fi cel mai bun client al băncilor, nu văd niciun motiv logic pentru care băncile să reia creditarea economiei reale din proprie iniţiativă.
Ovidiu CONSTANTINESCU
PR Manager BOSTINA SI ASOCIATII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro