Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Incepe procesul secolului: Oracle vs. Google


19 aprilie 2012 | Diana STOICA, Diana STOICA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale, Flux informații

The Guardian anunţă demararea fazei de judecată în care Oracle, lider în domeniul  bazelor de date, încercă să convingă juriul că Google, liderul mondial în domeniul motoarelor de căutare pe internet, nu a respectat dreptul de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java, ce aparţinea Oracle prin intermediul dezvoltării sistemului de operare pentru telefoanele de tip Android.

Google susţine că nu a încălcat niciun brevet şi că anumite porţiuni din sistemul de operare de tip Java sunt limbaj de programare “open-source”, prin urmare nu ar trebui puse sub protecţia legii de proprietate intelectuală.

Oracle susţine că alte companii majore precum Samsung, Electronics sau Amazon.com au achiziţionat una din cele trei tipuri de licenţe oferite de Oracle pentru Java, spre deosebire de Google.

România Liberă anunţă că în 2011 cei doi giganţi au încercat să ajungă la o întelegere, Google oferind despăgubiri în valoare de 2,8 milioane de dolari plus 0,5% din veniturile generate de Android până la expirarea primului brevet,decembrie 2011, plus 0,015 din aceleaşi încasări până în aprilie 2018 însă Oracle a refuzat oferta.

Mizele sunt uriaşe pentru ambele companii:

  • în cazul în care Oracle pierde, controlul său asupra tehnologiei Java ar fi grav compromis
  • în cazul în care Google pierde, ar fi obligat să achite o sumă de 1 miliard $, pe lângă taxele viitoare de concesiune pentru fiecare viitor dispozitiv Android

Întrucât sistemul judiciar american este guvernat de precedentul judiciar, hotărârea va fi una extraordinar de importantă în acest domeniu.

Înainte de selecţia juriului, judecătorul William Alsup a prevenit companiile ca nu trebuie să se aştepte ca informaţiile financiare delicate să beneficieze de confidenţialitate deoarece faza de judecată este publică.

Procesul a început luni iar avocatul Oracle, Michael Jacobs, a dorit să convingă juriul că directorii executivi de la Google ştiu de multă vreme că au obţinut tehnologia pentru a construi softul Android, care acum furnizează energie pentru peste 300 de milioane de smartphone-uri şi tablete, fiind obţinută prin metode neortodoxe.

Larry Ellison, cofondator Oracle, şi Larry Page, cofondator Google, ambii actualii directori generali ai companiilor menţionate au depus mărturiile marţi, 17 aprilie 2012, în procesul privind dezvoltarea sistemului de operate pentru Android.

Diana STOICA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică