Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Stop infractiunilor electorale! – Bucuresti, 29 aprilie 2012, UPDATE: cum a fost
02.05.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gorghiu organizeaza alaturi de Asociatia o sansa pentru viitor conferinta

STOP infractiunilor electorale!

in data de 29 aprilie 2012, incepand cu ora 11:00 la Palatul Parlamentului

Partener media: JURIDICE.ro

Acest eveniment isi propune atragerea atentiei asupra importantei exercitarii votului în conditii care sa respecte drepturile si libertatile cetatenesti.

Alături de alocuţiunile specialiştilor în domeniul drepturilor electorale, printre care se vor găsi  şi reprezentanţi ai mediului academic, ai organizaţiilor neguvernamentale  şi ai instituţiilor publice reprezentative, va fi lansat volumul Infracţiuni contra drepturilor electorale, publicat la Editura Universul Juridic.

>> detalii si inscrieri

UPDATE, 2 mai 2012: Reglementarea unitară a cadrului legislativ referitor la infracțiunile electorale, influenţarea directă sau indirectă a votului, specificul infracţiunilor electorale din România, relaţia politician – jurnalist în campania electorală, dar şi identificarea pârghiilor necesare limitării fenomenului infracţional temele principale de dezbatere ale coferinţei „STOP infractiunilor electorale! Refuză sa fii o ștampila în mâinile altora!”, organizată duminică, 29 aprilie 2012, de deputatul Alina Gorghiu, preşedintele Comisiei pentru Justiţie a PNL.

„Avem nevoie urgentă de o legislație electorală unitară. De vreun an de zile, mă străduiesc, împreună cu partenerii din mediul asociativ, cu anumiți colegi parlamentari dispuși la creionarea unui anumit proiect de lege, să lucrăm pe propunerea de Cod Electoral pe care Autoritatea Electorală Permanentă a pus-o în dezbatere publică încă din anul 2010. O legislație electorală unitară se poate realiza, însă, și pe modelul dorit de Ministerul Justiției, printr-un capitol separat în noul Cod Penal, care să reglementeze infracțiunile electorale. Dacă nu vom reuși să implementăm o asemenea legislație electorală, vom fi de fiecare dată priviți ca una din țările cu cel mai mare risc de fraudă electorală, iar eu cred că intervalul 2013 – 2015 este cel mai bun pentru a putea unifica legislația electorală din România. Imi doresc un scrutin electoral corect și nefraudat”, a exlplicat deputatul PNL Alina Gorghiu.

În cadrul secțiunii dedicate întrebărilor si raspunsurilor, cele mai intresante teme de dezbatere au privit oportunitatea scăderii vârstei votantului, necesitatea educației electorale, necesitatea impunerii sau nu a votului obligatoriu, sancționarea și mai drastică a infracțiunilor electorale prin mărirea pedepselor, impunerea unor noi infracțiuni în legislația electorală. O astfel de propunere a vizat corpul funcționarilor publici, avansându-se ideea ca viitorul text normativ să prevadă sancțiuni pentru funcționarii publici care săvârșesc infracțiuni electorale în timpul și înaintea campaniei electorale sau care ajută diverși candidați, deși legea le interzice.

Evenimentul, moderat de Alexandru Cumpănaşu, preşedinte executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, a fost derulat cu sprijinul Asociaţiei “O şansă pentru viitor” și s-a bucurat de prezența unor personalităţi reprezentative ale mediului politic, asociativ, academic sau mass-media.

În finalul coferinței a avut loc şi lansarea volumului „Infracţiuni contra drepturilor electorale”, semnat de dr. Alina Gorghiu, prima lucrare comparativă a prevederilor legislative naţionale şi internaţionale în materia drepturilor și infracţiunilor electorale.

Conferinţa „STOP infracţiunilor electorale! Refuză să fii o ştampilă în mâinile altora!” s-a dorit a fi un recurs public la conştiinţa politicienilor, pe de o parte, dar şi a electoratului, de celalată parte, în preambulul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, în virtutea faptului că dreptul la un vot curat este esenţial pentru un stat de drept, un stat al vremurilor noi, civilizate.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti