Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

INFO-PICCJ, 19 aprilie 2012
19.04.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

JURIDICE - In Law We Trust

Percheziții. PT Pitești

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, în baza autorizaţiilor emise de judecători, efectuează în prezent peste 50 de percheziţii în mai multe localităţi din împrejurimile oraşului Piteşti.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de furt de produse petroliere fiind vizate peste 50 de persoane, printre care şi gardieni ce aveau în supraveghere sondele de unde, în repetate rânduri, acestea au fost sustrase. În cursul zilei de astăzi urmează să fie conduse la sediul unităţii de parchet mai multe persoane în vederea audierii.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

***

Tentativă omor. Arestare preventivă. PT Alba

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 18.04.2012, reţinerea inculpatului  Blaga Iosif pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi port ilegal de armă albă în locuri publice. Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia, cerere admisă de magistraţii Tribunalului Alba, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în seara zilei de 14.04.2012, în jurul orei 1930, pe fondul unor discuţii contradictorii cu persoana vătămată R.C.L, inculpatul, care purta asupra sa un topor, i-a aplicat acesteia o lovitură ce viza zona capului.  Persoana vătămată s-a apărat de lovitură cu antebraţul drept, suferind, în acest mod, leziuni care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

***

Furt calificat, dare și luare de mită. Începerea urmăririi penale.  PT Argeș

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect infracţiuni de furt calificat (de produse petroliere), dare şi luare de mită, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au dispus, la data de 18.04.2012, începerea urmăririi penale faţă de 148 de învinuiţi.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada noiembrie 2011 – aprilie 2012, învinuiţii în mod autonom şi fără a se constitui într-un grup organizat, au sustras diverse cantităţi de produse petroliere din sondele aparţinând unei societăţi comerciale (din zona Bascov – Merişani) cu complicitatea unor angajaţi ai unei firme de pază, pe care le-au valorificat ulterior.

În urma celor 60 de percheziţii efectuate în cursul zilei de astăzi, 19.04.2012, la domiciliile şi reşedinţele învinuiţilor, au fost descoperite recipiente conţinând diverse cantităţi de produse petroliere, acestea fiind ridicate în vederea expertizării.

În cauză, procurorii efectuează cercetări şi faţă de cinci agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la furt şi tăinuire, precum şi infracţiuni de corupţie, întrucât din probele administrate până în prezent, a reieşit faptul că aceştia au pretins şi primit diverse sume de bani pentru a nu lua măsurile legale faţă de învinuiţii depistaţi în trafic, în timp ce transportau produsele petroliere sustrase.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

***

Ultraj contra bunelor moravuri și încăierare. Percheziții. PJ Sector 6

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6, în baza autorizaţiilor emise de judecători, efectuează în prezent 9 percheziţii în mai multe localităţi din judeţele Ilfov şi  Bucureşti  într-o cauză având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri şi încăierare.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, în noaptea de 31.03/1.04.2012, învinuiţii Voinea Marius, Niculae Bogdan Gabriel, Radu Nicolae Mihai şi Radu Ciprian Alexandru (aparţinând grupării cunoscute sub denumirea generică de clanul Ştoacă) împreună cu mai multe persoane rămase până în prezent neidentificate, s-au deplasat la restaurantul învinuiţilor Celik Abdullah şi Celik Yusuf, unde au provocat scandal public şi s-au lovit reciproc.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

Imagini film

***

Loviri și alte violențe. Constituire dosar.  PT Suceava

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri şi alte violenţe şi refuzul de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 18.04.2012, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un agent al poliţiei de frontieră care conducea un autovehicul pe raza localităţii Ulma din judeţul Suceava, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, după care s-a răsturnat.

La faţa locului s-a deplasat un agent de poliţie care i-a solicitat conducătorului auto prezentarea documentelor  personale şi ale autoturismului, însă acesta din urmă a refuzat să se supună testării cu aparatul alcooltest şi recoltării probelor biologice, devenind recalcitrant, context în care agentul de poliţie a executat, mai întâi, 4 focuri de armă în plan vertical, iar apoi unul spre membrele inferioare ale şoferului, care a fost lovit în gamba dreaptă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Arestare preventivă. Ultraj. PJ Sector 4

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului STOIAN BOGDAN DANIEL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj.

Magistraţii Judecătoriei Sector 4 au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru o perioadă de 29 zile.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 16.04.2012, în jurul orelor 0020, în timp ce aştepta în curtea Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” să fie condus pentru recoltarea probelor biologice, inculpatul Stoian Bogdan Daniel a lovit-o cu pumnul în zona feţei pe partea vătămată P.D. (agent de poliţie în cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere). Fiind condus în incinta institutului, în timp ce aştepta pe hol recoltarea probelor biologice, inculpatul Stoian Bogdan Daniel a agresat un alt agent de poliţie din cadrul Brigăzii Poliţie Rutieră, în persoana părţii vătămate V.M.L., lovindu-l şi pe acesta cu pumnul în zona feţei.

Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii juridice a inculpatului.

***

Cauză Șerban Huibu. Stadiu cercetări

În această cauză, urmare a depunerii concluziilor expertizei tehnice şi a comunicării acestora, părţile din dosarul cauzei nu au formulat obiecţiuni. Expertul parte, desemnat în cauză de către una din părţi a solicitat lămuriri suplimentare în raport de concluziile conform cărora ,, autoturismul nu a derapat” .

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, au transmis Institutului de Expertize Criminalistice, solicitarea prin care expertul parte, a cerut lămuriri suplimentare în legătură cu împrejurările producerii accidentului rutier, având în vedere concluziile din expertiză, potrivit cărora ,,autoturismul nu a derapat,,. Urmează ca Institutul de Expertize Criminalistice să formuleze punctul de vedere în raport cu precizările solicitate, într-un termen rezonabil.

De asemenea, potrivit concluziilor expertizei de specialitate efectuată în cauză, HUIDU ŞERBAN-SEBASTIAN era apt să conducă. Cauza se află în fază avansată de soluţionare.

Reamintim că, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus, la data de 18.10.2011, începerea urmăririi penale faţă de HUIDU ŞERBAN-SEBASTIAN.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, la data de 16.10.2011, în timp ce se deplasa pe DN 1, în dreptul km. 149 din direcţia Predeal spre Braşov, aflat la volanul unui autoturism, învinuitul, în urma neadaptării vitezei la condiţiile de drum (carosabil ud), a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu o Dacia Logan ce venea din sens opus. În urma impactului a rezultat decesul ocupanţilor autoturismului Logan.

Pe parcursul evoluţiei cercetărilor  vom informa constant opinia publică.

***

Ucidere din culpă. Preluare cauză. PT Gorj

La solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în temeiul art. 209 alin.41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei privind pe medicul Crăciun Puiu Liliana-Voichiţa, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (malpraxis).

Obiectul cauzei îl constituie aplicarea de către medic a unui tratament în absenţa unor investigaţii clinice/paraclinice necesare stabilirii unui diagnostic şi într-un spaţiu sanitar impropriu raportat la dispoziţiile legale în materia medicinii de urgenţă (cabinetul privat al medicului)  pentru administrarea unui astfel de tratament.

Precizăm că, dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului  Gorj în anul 2010, iar procurorul de caz a emis rechizitoriul, însă prim procurorul unităţii de parchet nu l-a confirmat sub aspectul legalităţii, deoarece nu au fost respectate dispoziţiile legale privind competenţa, context în care este atrasă nulitatea absolută a urmăririi penale. În acest sens, sunt dispoziţiile art. 27 Cod procedură penală, conform cărora infracţiunea de ucidere din  culpă, prev. de art. 178 al.1,3 C.p. nu se regăseşte printre acelea care atrag competenţa de judecată în primă instanţă a tribunalului şi de asemenea, în cazul infracţiunii menţionate mai sus, ce a format obiectul dosarului nr. 794/P/2008 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, privind pe medicul Liliana Crăciun, urmărirea penală nu se efectuează în mod obligatoriu de către procuror. Totodată, conform alineatului 4 al articolului 209 Cod procedură penală este competent să exercite supravegherea asupra activităţii de cercetare penală, procurorul de la parchetul corespunzător unităţii care, potrivit legii, judecă în primă instanţă cauza, în speţa supusă analizei, Judecătoria Tg. Jiu (art.25 al.1  Cod procedură penală.)

În condiţiile în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, ca unitate de parchet ierarhic superioară, nu a preluat cauza în conformitate cu art. 209  al. 41 C.p.p. de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Jiu (competent) actele de urmărire penală întocmite în cauză au fost efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale relative la competenţa după materie (acesta neverificându-şi competenţa materială în conformitate cu dispoziţiile art. 210 Cod procedură penală.) ceea ce atrage nulitatea absolută, care nu poate fi înlăturată decât prin anulare.

***

Abuz în serviciu contra intereselor publice. Trimitere în judecată. PT Tg-Jiu

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au dispus, la data de 10.04.2012, trimiterea în judecată a inculpatului Gavrilescu Dan sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi a inculpaţilor Preda Paul, Motocu Marian şi Gîrlea Constantin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În cursul anului 2006, inculpaţii Gavrilescu Dan (în calitate de director al Direcţiei Comerciale din cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA), Motocu Marian (în calitate de director a Direcţiei Tehnice -Direcţia Energie- din cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA) şi Preda Paul (în calitate de Şef Birou Plan – Devize la Direcţia Tehnică din cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA), cu ştiinţă, şi-au îndeplinit în mod defectuos sarcinile de serviciu, prin contractarea, în numele societăţii, cu un furnizor a unei achiziţii de amoniac soluţie 25%, prin încălcarea prevederilor legale în materie referitoare la calificarea ofertanţilor, fiind alocate fondurile necesare pentru atribuirea acelui contract.

Prejudiciul creat patrimoniului unităţii a fost în cuantum de 80.728 lei.

Totodată, în cursul anului 2006, prin încălcarea prevederilor legale în materie referitoare la calificarea ofertanţilor şi prezentarea unor oferte tehnice şi economico-financiare incomplete, frauduloase şi vădit neconcurenţiale, inculpatul Gîrlea Constantin (în calitate de administrator a două societăţi furnizoare) a oferit sprijin membrilor comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA pentru ca aceştia, cu ştiinţă, să îndeplinească în mod defectuos sarcinile de serviciu şi să hotărască în mod ilegal atribuirea contractului de furnizare societăţii administrate de inculpat privind achiziţia de amoniac soluţie 25%.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Târgu-Jiu.

***

Cauză incident coafor. Stadiul cercetărilor. SUPC-PÎCCJ

În continuarea cercetărilor în cauza privind incidentul petrecut într-un coafor din Bucureşti, când inculpatul VLĂDAN GHEORGHE a tras mai multe focuri de armă, context în care au decedat două persoane iar alte şase au fost rănite, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea cercetărilor faţă de inculpat pentru încă două infracţiuni de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav (în raport cu încă două persoane asupra cărora a executat foc de armă, fără însă a le vătăma). Extinderea cercetărilor s-a întemeiat pe probele administrate în cauză, inclusiv pe concluziile  constatării tehnico-științifice complexe în baza  căreia specialiştii au stabilit succesiunea focurilor de armă trase în direcția victimelor; timpul scurs între fiecare foc de armă; distanța de la care s-a tras; direcția de tragere.

În acest dosar, una dintre părţile civile a solicitat introducerea în cauză a Ministerului Administraţiei şi Internelor ca parte responsabilă civilmente. Până în acest moment solicitarea nu a fost motivată.

Precizăm că, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înaintat, la data de 29.03.2012, Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de prelungire a duratei arestării preventive pentru o perioadă de încă 30 de zile, începând cu data de 05 aprilie 2012, până la data de 04 mai 2012, inclusiv

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale,  s-a reţinut faptul că, la data de 5 martie 2012, în jurul orei 1730, Vlădan Gheorghe a executat mai multe focuri de armă asupra persoanelor aflate în salonul de coafură unde lucra soţia sa, încercând să o ucidă pe aceasta.

În urma atacului realizat cu o armă de foc, inculpatul Vlădan Gheorghe a ucis două persoane, una dintre acestea fiind soţia sa, iar alte şase au fost rănite şi transportate la Serviciile de urgenţă ale Spitalelor Floreasca şi Elias. În această cauză numărul părţilor vătămate şi victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care şase persoane au fost rănite, două persoane au fost ucise, iar asupra a două persoane a executat foc de armă dar nu le-a rănit.

Reamintim că, prin ordonanţa emisă de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică  la data de 06.03.2012 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Vlădan Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, o zi mai târziu fiind schimbată încadrarea juridică pentru faptele reţinute în sarcina acestuia,  în infracţiunile de omor calificat şi deosebit de grav şi tentativă la omor calificat şi deosebit de grav.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea cercetărilor faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Pe parcursul derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Secţiuni: Content, Malpraxis medical | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO