Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
CJUE Dreptul muncii Flux informații

CJUE. Candidatul respins la un job nu are dreptul, la finalul procedurii, de a cunoaste cine a fost angajat

23 aprilie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

Comunicat CJUE: Legislaţia Uniunii nu prevede dreptul unui lucrător care invocă în mod plauzibil faptul că îndeplineşte condiţiile cuprinse într-un anunț de recrutare şi a cărui candidatură nu a fost reţinută, de a avea acces la informaţiile care precizează dacă angajatorul, la finalul procedurii de recrutare, a angajat un alt candidat.
Totuşi, refuzul oricărui acces la aceste informaţii poate constitui unul dintre elementele care trebuie luate în considerare în cadrul stabilirii faptelor pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări.

Dreptul Uniunii interzice orice discriminare întemeiată pe sex, vârstă şi origine etnică în cadrul unei proceduri de recrutare. Atunci când o persoană se consideră lezată de nerespectarea în privinţa sa a principiului egalităţii de tratament, aceasta trebuie să dovedească în faţa unei instanţe judecătoreşti sau a unei alte instanţe competente, faptele pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări. În continuare, revine părţii adverse sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a acestui principiu. Statele membre trebuie să adopte măsurile necesare, în conformitate cu propriul sistem judiciar pentru a garanta aplicarea acestui principiu.

Doamna Meister, de origine rusă, este născută în 1961 şi este titulara unei diplome ruseşti de inginer „de sisteme” a cărei echivalenţă cu o diplomă germană eliberată de o instituţie de învăţământ profesional superior a fost recunoscută în Germania.

Societatea Speech Design a publicat succesiv două anunţuri, cu un conţinut aproape similar, pentru a recruta un „dezvoltator de software cu experienţă M/F”. Doamna Meister a răspuns la aceste două anunţuri prezentându-şi candidatura pentru respectivul post. Candidaturile sale succesive au fost respinse, fără ca aceasta să fie convocată la un interviu şi fără ca întreprinderea să îi furnizeze indicaţii cu privire la motivele acestei respingeri. Estimând că îndeplinea condiţiile necesare pentru a ocupa postul, aceasta consideră că i-a fost aplicat un tratament mai puţin favorabil decât cel aplicat unei alte persoane într-o situaţie similară, pe motivul sexului său, al vârstei sale şi al originii sale etnice. Ca atare, a sesizat autorităţile judecătoreşti din Germania solicitând, pe de o parte, ca Speech Design să îi plătească o despăgubire pentru discriminare la încadrarea în muncă şi, pe de altă parte, ca societatea să prezinte dosarul candidatului recrutat, fapt care i-ar permite să demonstreze că ea este mai calificată decât acesta din urmă.

Bundesarbeitsgericht (Curtea Federală pentru Litigii de Muncă, Germania), sesizată cu litigiul, solicită Curţii de Justiţie, în esenţă, să stabilească dacă dreptul Uniunii prevede posibilitatea ca un lucrător – care consideră în mod plauzibil că îndeplinește condiţiile cuprinse într-un anunţ de recrutare, dar a cărui candidatură nu a fost reţinută – să aibă acces la informaţiile care precizează dacă angajatorul a recrutat un alt candidat şi, în acest caz, pe baza căror criterii. În plus, instanţa naţională solicită să se stabilească dacă împrejurarea că angajatorul nu comunică informaţiilesolicitate constituie un fapt pe baza căruia se poate prezuma existența discriminării invocate de lucrător.

Curtea aminteşte, în primul rând, că revine persoanei care se consideră lezată de nerespectarea principiului egalităţii de tratament sarcina de a stabili faptele pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări. Numai în cazul în care această persoană a stabilit existenţa faptelor respective revine pârâtului sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a principiului nediscriminării2. Astfel cum a statuat deja Curtea, instanţa naţională are în special obligaţia de a aprecia conform dreptului naţional şi/sau practicii interne, faptele pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări.

Curtea confirmă în continuare jurisprudenţa sa potrivit căreia dreptul Uniunii nu prevede în mod specific posibilitatea unei persoane care se consideră victimă a unei discriminări de a avea acces la informaţii pentru a fi în măsură să demonstreze fapte pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări. Totuşi, nu este mai puţin adevărat că nu se poate exclude ca un refuz al pârâtului de a permite accesul la informaţii, în cadrul procesului de stabilire a unor asemenea fapte, poate să compromită realizarea obiectivului urmărit şi, în special să priveze dreptul Uniunii de efectul său util.

Curtea consideră că această jurisprudenţă este aplicabilă în speţă întrucât, în pofida evoluţiilor legislative, legiuitorul Uniunii nu a intenţionat să modifice regimul sarcinii probei. Astfel, instanţa germană are obligaţia de a se asigura că refuzul Speech Design de a permite accesul la informaţii nu riscă să compromită realizarea obiectivelor urmărite de dreptul Uniunii. În special, instanţa menţionată are obligaţia să ia în considerare toate împrejurările litigiului pentru a stabili dacă există suficiente indicii pentru ca faptele pe baza cărora se poate prezuma existența unei astfel de discriminări să fie considerate stabilite. În această privinţă, Curtea aminteşte că dreptul naţional sau practica internă a statelor membre pot prevedea că discriminarea se poate dovedi prin orice mijloace, inclusiv pe baza unor date statistice.

Printre elementele care pot fi luate în considerare figurează, în special, împrejurarea că Speech Design pare să fi refuzat doamnei Meister orice acces la informaţiile pe care le-a solicitat. În plus, pot fi luate în considerare împrejurarea că angajatorul nu contestă faptul că nivelul de calificare al doamnei Meister corespunde celui menţionat în anunţul de recrutare, precum şi împrejurarea că, în pofida acestei situaţii, Speech Design nu a convocat-o la un interviu de angajare după publicarea celor două anunţuri privind locul de muncă disponibil.

Curtea concluzionează că legislaţia Uniunii trebuie interpretată în sensul că nu prevede dreptul unui lucrător care invocă în mod plauzibil faptul că îndeplineşte condiţiile cuprinse într-un anunț de recrutare şi a cărui candidatură nu a fost reţinută, de a avea acces la informaţiile care precizează dacă angajatorul, la finalul procedurii de recrutare, a angajat un alt candidat.

Totuşi, nu se poate exclude ca un refuz al pârâtului de a permite accesul la informaţii poate constitui unul dintre elementele care trebuie luate în considerare în cadrul stabilirii faptelor pe baza cărora se poate prezuma existența unei discriminări directe sau indirecte. Instanţa de trimitere are obligaţia, luând în considerare toate împrejurările litigiului cu care este sesizată, să verifice dacă acesta este cazul în speţă.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership