Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 20 aprilie 2012


20.04.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Evaziune fiscală. Măsuri asiguratorii. PT Mehedinți

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, iar în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, au dispus, la data de 19.04.2012, instituirea sechestrului asigurator asupra a 3 autoturisme de lux, aparţinând unor persoane fizice, în valoare de aproximativ 150.000 euro.

Din  probele administrate în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a reieşit faptul că, în perioada 2008-2010, învinuitul Roatiş Iacob Ioan, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale, a înregistrat în contabilitatea acestor societăţi cheltuieli nedeductibile, reprezentând achiziţii fictive de bunuri şi servicii.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este în cuantum de 2.518.830 lei.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

***

Vătămare corporală gravă ș.a. Arestare preventivă. PJ Topoloveni

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni au înaintat instanţei de judecată propunerea de arestare preventivă a inculpatului RĂDUCĂ GABRIEL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală gravă, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul fără drept în loc public al unui obiect tăietor înţepător.

Magistraţii Judecătoriei Topoloveni au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, pe numele inculpatului.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 16.04.2012, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul Răducă Gabriel s-a înarmat cu o sabie şi i-a aplicat părţii vătămate F.V.A. mai multe lovituri cu tăişul acesteia. În urma loviturilor primite, partea vătămată a suferit o infirmitate fizică permanentă printr-o amputaţie completă a falangei distale a celui de-al doilea deget de la mâna stângă, o amputaţie incompletă a celui de-al treilea deget de la aceeaşi mână şi multiple plăgi tăiate profund.

De asemenea, inculpatul a lovit-o cu sabia si pe partea vătămată G.I., loviturile aplicate provocându-i mai multe leziuni traumatice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

***

Ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Arestare preventivă. PJ Suceava

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului Roşca Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Magistraţii Judecătoriei Suceava au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 zile.

În aceeaşi cauză s-a dispus de către procuror măsura preventivă de obligare de a nu părăsi localitatea faţă de inculpatul Roşca Florin Gheorghe, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovire sau alte violenţe.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 06.04.2012, în jurul orelor 1800, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpaţii au acostat şi au lovit, în mod repetat, partea vătămată P.T. (în vârstă de 61 ani) stârnind indignarea cetăţenilor, inducând o stare de panică, pericol, nesiguranţă şi revoltă, prin actele lor tulburând buna convieţuire a oamenilor, ordinea şi liniştea publică.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale.

***

Ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice ș.a. Trimiteri în judecată. PT București

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecată a inculpaţilor RĂDUCAN ŞTEFAN zis „FANE A LU’ CARAN”, PEŢA ALIN MIHAI CĂTĂLIN, SELEJAN DANIEL-CONSTANTIN (aflaţi în stare de arest preventiv) şi a inculpaţilor RĂDUCAN AUREL zis „AUREL A LU’ CARAN”, RĂDUCAN MARIUS ALBERTO, MINCĂ ALEXANDRU IONUŢ, CEREMUŞ TATIANA, RĂDUCAN EMIL zis „EMIL A LU’ CARAN”, STAN ANTONIO, STAN LUIS, GHEORGHE VALENTIN, FERARU DANIEL, MANOLE VIOREL-COSTIN, MUŞAT FLORINA, MACIOI DOREL şi MARIN ADRIAN zis „CALU A LU’ CARAN” sub aspectul săvârşirii  infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (4 fapte), lipsire de libertate în mod ilegal (4 fapte), viol (5 fapte), conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (6 fapte), favorizarea infractorului (4 fapte), şantaj, vătămare corporală, părăsirea locului accidentului, participaţie improprie la fals intelectual, tâlhărie, vătămare corporală gravă, uz de fals, fals în declaraţii şi mărturie mincinoasă.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul Răducan Ştefan si-a procurat un permis de conducere german fals pe care l-a folosit pentru a obţine prin preschimbare permisul de conducere românesc care conţine menţiuni false. Ulterior obţinerii acestuia, inculpatul a condus autoturisme pe drumurile publice, iar la data de 04.10.2011 a accidentat o persoană, după care a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

De asemenea, la data de 23.11.2011, inculpaţii Răducan Ştefan, Peţa Alin Mihai Cătălin şi Feraru Daniel, în timp ce se aflau în incinta unei  spălători din Sectorul 3 al Capitalei, au ameninţat cu un pistol şi au agresat mai mulţi angajaţi pentru a o convinge pe partea vătămată să îşi schimbe declaraţiile date cu privire la accidentul din data de 04.10.2011.

Totodată, la data de 22.07.2011, inculpatul Răducan Ştefan a lovit cu pumnii şi picioarele, în incinta unei staţii peco, un angajat, provocându-i acestuia leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 45-50 de zile îngrijiri medicale iar la data de 23.11.2011, în incinta unui hotel, inculpatul a adresat injurii şi a ameninţat cu un pistol personalul şi lovindu-l cu patul pistolului pe un agent de securitate, producând scandal public şi tulburând ordinea şi liniştea publica.

De asemenea, la data de 04.01.2012, inculpatul Răducan Ştefan, în urma unui conflict cu fratele său, inculpatul Răducan Aurel, pentru a putea pleca mai repede din comuna Belciugatele, a oprit un autoturism şi l-a sustras, prin ameninţarea cu un pistol a şoferului şi a pasagerilor. Inculpatul Răducan Aurel l-a urmărit pe primul inculpat, Răducan Ştefan, pentru a se răzbuna şi a finaliza conflictul izbucnit iniţial, trăgând de mai multe ori cu o armă de foc în direcţia autovehiculului şi provocând lovirea acestuia de parapeţi. După ce inculpatul Răducan Ştefan a abandonat autoturismul sustras şi s-a urcat într-un taxi, inculpaţii Răducan Aurel şi Răducan Emil au blocat această maşină în trafic pe o stradă, declanşând un conflict în care au fost lovite şi ameninţate cu pistolul mai multe persoane.

Totodată, în luna decembrie 2011, pe fondul crizelor de gelozie, inculpatul Răducan Ştefan a tăiat-o pe concubina sa pe obrazul stâng, provocând sluţirea acesteia. De teamă că persoana vătămată, rudele sau prietenii acesteia ar putea sesiza organele de poliţie, inculpatul i-a interzis persoanei vătămate să părăsească, fără a fi însoţită, mai multe locuinţe şi camere de hotel, a supravegheat-o în permanenţă, a încuiat-o în locuinţe si i-a permis să contacteze telefonic alte persoane doar in prezenta sa sau a complicilor săi, indicându-i ce sa spună. Inculpatul Răducan Ştefan a fost ajutat în această acţiune de inculpaţii Peţa Alin Mihai Cătălin, Ceremuş Tatiana, Răducan Marius Alberto, Selejan Daniel Constantin şi Manole Viorel Costin.

De asemenea, la data de 22.01.2012, inculpaţii Gheorghe Valentin, Stan Antonio, Stan Luis, Mincă Alexandru Ionuţ, Peţa Alin Mihai Cătălin şi Răducan Marius Alberto au lipsit de libertate două părţi vătămate, obligându-le, prin ameninţare şi exercitarea unor acte de violenţă, să nu părăsească incinta unui hotel din Sectorul 3. Aici, inculpaţii Gheorghe Valentin, Stan Antonio şi Peţa Alin Mihai Cătălin au întreţinut raporturi sexuale, prin constrângere, cu câte o parte vătămată, iar inculpatul Răducan Marius Alberto a întreţinut raporturi sexuale, prin constrângere, cu ambele părţi vătămate.

Totodată, în noaptea de 11-12.01.2012, inculpaţii Răducan Marius Alberto, Peţa Alin Mihai Cătălin, Gheorghe Valentin şi Selejan Daniel Constantin au lipsit-o de libertate pe fosta concubină a primului inculpat, în baza unui plan stabilit anterior, participând la răpirea persoanei vătămate dintr-un autoturism si la transportarea acesteia la un restaurant situat în Sectorul 2, unde, au obligat-o să rămână câteva ore, perioadă in care inculpatul Răducan Marius Alberto a supus-o la suferinţe fizice.

De asemenea, inculpatul Răducan Ştefan a încercat de mai multe ori să zădărnicească efectuarea urmăririi penale faţă de el, fiind ajutat în acest sens şi de inculpaţii Peţa Alin Mihai Cătălin, Selejan Daniel Constantin, Marin Adrian, Macioi Dorel şi  Muşat Florina.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.

***

UPDATE. Furt produse petroliere. Propunere de arestare preventivă. PT Argeș

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect infracţiuni de furt calificat (de produse petroliere), favorizarea infractorului, dare şi luare de mită, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au dispus, la data de 19.04.2012, reţinerea pentru 24 de ore a unui număr de 41 de inculpaţi (5 agenţi de poliţie, 10 agenţi de la firma de pază şi 18 angajaţi ai societăţii petroliere de unde s-au sustras produsele petroliere). În cursul zilei de astăzi urmează ca procurorii să solicite Tribunalului Argeş arestarea preventivă a celor 41 de inculpaţi.

Reamintim că, din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada noiembrie 2011 – aprilie 2012, învinuiţii în mod autonom şi fără a se constitui într-un grup organizat, au sustras diverse cantităţi de produse petroliere din sondele aparţinând unei societăţi comerciale (din zona Bascov – Merişani) cu complicitatea unor angajaţi ai unei firme de pază, pe care le-au valorificat ulterior.

În urma celor 62 de percheziţii domiciliare efectuate la domiciliile şi reşedinţele învinuiţilor, au fost identificate mai multe bunuri şi valori după cum urmează:

–    15.233 litri produse petroliere (ţiţei, gazolină, motorină);

–    130.529 lei, 18.116 euro şi 110 dolari;

–    4 instalaţii artizanale folosite pentru sustragerea produselor petroliere;

–    2 autoturisme folosite la comiterea furturilor;

–    zeci de recipienţi din material plastic cu capacitatea între 30 şi 1.000 litri.

În cauză cercetările au fost efectuate de procurori împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Argeş împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie Argeş, în această acţiune fiind angrenaţi circa 300 de poliţişti şi 100 de jandarmi, precum şi câteva detaşamente de intervenţie rapidă.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

***

Distrugere calificată. Trimiteri în judecată. PT Sibiu

Procurori ai Parchetului de pe lângã Tribunalul Sibiu au dispus la data de 20 aprilie 2012 trimiterea în judecatã în stare de arest preventiv a inculpatilor BRAIŢ SEBASTIAN GHEORGHE, DOMOKOS KAROLY sub aspectul infractiunii de distrugere calificatã si a inculpatului COZMI ALIN TEODOR sub aspectul complicitãtii la infractiunea de distrugere calificatã.

Din probatoriul administrat în cauzã, a rezultat faptul cã în noaptea de 2/3 decembrie 2011 acestia au distrus prin incendiere un club si un restaurant, ambele situate în municipiul Sibiu, cauzând un prejudiciu de 3.500.000 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Sibiu.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro