Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre Biblioteca Nationala a Romaniei
23.04.2012 | JURIDICE.ro, Mădălin ANDREI

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Daca pe 15 decembrie 2011 s-a inaugurat Biblioteca Nationala a Romaniei, dupa ani de asteptare, astazi, 23 aprilie 2012, isi va deschide oficial portile pentru public. Nu intamplator a fost aleasa aceasta zi, ci pentru ca este Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor dar si Ziua Nationala a Bibliotecarului.

Cu aceasta ocazie vor avea loc evenimente inaugurale timp de 5 zile, in perioada 23-27 aprilie, astfel, biblioteca mult asteptata de catre intregul neam romanesc, caci lui ii apartine, isi va astepta cu mult drag utilizatorii carora le-a pregatit momente minunate, dar mai ales conditii de calitate.

Cu siguranta, cine va pasi pentru prima data in noul sediu al Bibliotecii Nationale, nu se poate sa nu simta o bucurie si o multumire aparte, caci, in sfarsit, cultura noastra va fi reprezentata cu cinste, asa cum este firesc, caci cea care reflecta nivelul culturii unei tari este insasi Biblioteca Nationala a tarii respective.

Biblioteca Nationala a Romaniei pune la dispozitia uitilizatorilor sai 14 sali de lectura mari, 6 sali de conferinte, o aula de 400 de locuri, 30.000 de metri patrati de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri patrati de spatii multifunctionale pentru expozitii, auditii, librarii si cafenele.

Dar cel mai important este faptul ca intregul fond documentar pe care-l detine, va fi disponibil iar utilizatorii pot avea acces la documentele care ani de zile au fost blocate tocmai din lipsa spatiului, fiind depozitate in locatii diferite si inaccesibile utilizatorilor.

Biografia actualei Biblioteci Nationale a Romaniei incepe la 15 octombrie 1836, prin emiterea de catre Eforia Scoalelor a ordinului de infiintare a primei mari biblioteci publice, a primei biblioteci nationale a romanilor, cu sediul la colegiul Sfantul Sava, care era o institutie de prestigiu dar mai ales un adevarat focar de cultura.

Pentru constituirea colectiilor bibliotecii de la Sf. Sava, Eforia Scoalelor a initiat o ampla actiune de strangere de carti si periodice. Vechiul fond al Academiei Domnesti este completat prin Depozitul legal, cumparatura si donatii. De la Mitropolie au fost transferate aproximativ 7.000 de lucrari stiintifice si literare. Oameni de cultura din cele trei principate au acordat o atentie deosebita acestei institutii prin donatii de publicatii.

Publicul are acces la fondul documentar abia in iunie 1938, dupa ce s-au asezat si clasificat cele aproximativ 10.000 de volume. Documentele erau studiate doar in salile de lectura, imprumutul la domiciliu fiind neacceptat inca de la infiintarea acestei institutii, pentru a preveni deteriorarea lor.

In 1836 Iosif Genilie publica primul volum din Catalogul general al bibliotecii.

Primul conservator (bibliotecar) al Bibliotecii Nationale a fost profesorul Gh. Ioanid, iar custode profesorul Nicolaie Nanovici.

La 8 ani de la inaugurare fondul ajunge la 14.000 de volume.

In perioada 1847-1850 activitatea bibilotecii s-a diminuat, Eforia Scoalelor alocand bani putini pentru achizitia de carti , dar si datorita Revolutiei de la 1848 si a ocupatiei rusesti.

In 1859 are loc reorganizarea bibliotecii dupa principiile biblioteconomiei moderne, obtinandu-se astfel cresterea prestigiului bibliotecii atat pe plan intern cat si extern.

In 1861 Biblioteca Nationala a fost mutata in noul local al Universitatii din Bucuresti, iar in 1864, prin Regulamentul pentru bibliotecile publice, emis de Nicolae Kretulescu, Biblioteca Nationala devine Biblioteca Centrala a Statului, si pana in 1901 indeplineste functiile majore ale unei biblioteci nationale.

In 27-28 martie 1901 Senatul si Adunarea Deputatilor au votat desfiintarea Bibliotecii Centrale a Statului si trecerea activului si pasivului acesteia in patrimoniul Academiei Romane, incepand cu data de 1 aprilie 1901, precum si functiile specifice acesteia. Prin comasarea celor doua patrimonii, Academia Romana are dreptul sa doneze dubletele, rezultate in urma comasarii, tuturor bibliotecilor care au nevoie de ele.

Necesitatea absoluta a indeplinirii functiilor de biblioteca nationala a dus la reinfiintarea ei dupa 54 de ani. Prin H.C.M. nr. 1193 din 25 iunie 1955 se reinfiinteaza Biblioteca Nationala dar sub titulatura de Biblioteca Centrala de Stat, într-un local de împrumut, în Palatul de Justiţie,  între anii 1955-1957, a  ocupat jumătate din  el,  după care, Ministerul Justiţiei recăpătându-şi localul, biblioteca  a trebuit să se mute. Atunci i s-au oferit trei localuri la alegere. A trebuit să se aleagă între aripa fostului Palat Regal,  Palatul CEC-ului şi Palatul Bursei.

Fără îndoială că Palatul Bursei era mai încăpător decât celelalte două localuri oferite, avea o serie de săli care  permiteau organizarea de săli de lectură pe domenii de cunoştinţe, era o clădire monumentală încadrată într-un ansamblu  impunător, zona Băncii Naţionale.

Intre anii 1955 şi 1989, Biblioteca a dispus de 59 de spaţii, din care în anul 1989, mai păstra 28 (17 în Bucureşti şi 11 în provincie). O adevărată odisee a colecţiilor bibliotecii care datorită mutărilor succesive la care erau supuse adesea, periodic colecţiile erau supuse deteriorării.

După seismul din 4 martie 1977, în cuvântarea ţinută la Marea Adunare Naţională, printre edificiile ce urmau să se construiască în noul centru civic a fost nominalizat şi localul „Bibliotecii Naţionale”.

In 1990, in baza H.G. nr. 476 din 5 februarie 1990 primeste titulatura de Biblioteca Nationala a Romaniei.

La 1 iunie 1990 era prevăzută inaugurarea localului Bibliotecii Naţionale a României.

Dupa zeci de ani de zbucium si chin, incepe o noua etapa a vietii sale, dar una fericita, in locasul care i-a fost destinat cu ani in urma., dar care abia in 23 aprilie 2012 devine realitate, deschizandu-si portile pentru public, salile de lectura asteptandu-si utilizatorii in casa noua, in propria-i casa.

Fondul Bibliotecii Nationale s-a constituit prin reunirea colectiilor bibliotecilor de renume: Biblioteca Ateneului Roman, Biblioteca Asezamantului I.C.Bratianu, Colectia Fundatiei Mihail Kogalniceanu, Colectia Saint-Georges la care s-au adaugat pe parcurs colectiile: Constantin Karadja, Al. Cantacuzino, S. Fotino, colectia de periodice a fostei edituri Adevarul, bibliotecile lui Sextil Puscariu, Valeriu Braniste etc. precum si un fond intrat in proprietatea statului in urma nationalizarii.

Biblioteca Nationala are doua filiale:
– Biblioteca Battyaneum din Alba Iulia;
– Biblioteca Franceza Omnia din Craiova.

Misiunea Bibliotecii Nationale a Romaniei

Pana in secolul al XIX-lea bibliotecile serveau un numar redus de savanti, clerici sau laici si familiile din clasele superioare. Revolutia Franceza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a initiat o noua etapa in viata bibliotecilor si a dus la infiintarea marilor biblioteci publice, de la cea Natională la unele orasenesti. In secolul al XIX-lea, democratizarea societatii europene a determinat crearea bibliotecilor publice in asezarile urbane si rurale, dezvoltarea bibliotecilor scolare odata cu deschiderea invatamantului pentru noi categorii sociale. Incepand cu a doua jumatate a secolului XX, s-au organizat si alte tipuri de biblioteci: populare, pentru unele niveluri de utilizare, si specializate, indeosebi stiintifice si tehnice, pentru altele.

Sarcina acestei mari institutii a culturii este de a achizitiona, a prelucra si a conserva, la nivel national, documente din toate domeniile cunoasterii si, in particular, pe cele referitoare la limba si civilizatia romana; organizatoare a Depozitului legal de documente; principala sursa documentara pentru cunoasterea si valorificarea culturii nationale.

De-a lungul timpului, Biblioteca Nationala a Romaniei a fost considerata memoria umanitatii romanesti, rolul ei principal fiind acela de a aduna, a pastra si a transmite generatiilor urmatoare intreaga productie editoriala si culturala a natiunii romane.

In relatia utilizator-biblioteca sunt implicate trei elemente: utilizatorii, documentele si personalul. Alaturi de acestea mai sunt doua elemente de suport: cladirea si sistemul de organizare si functionare a bibliotecii, care fac ca toate elementele sa se afle intr-o stransa relatie de interdependenta. Accentul se pune pe nevoile utilizatorilor. Cunoasterea culturii grupurilor constitutive ale unei comunitati trebuie sa stea la baza proiectarii unui sistem de acces la informatii.

In relatia dintre bibliotecar si utilizator se trece de la informare la formarea utilizatorilor, adica se pune accent nu pe simpla prezentare a bibliotecii si a serviciilor oferite, ci pe initierea utilizatorilor in regasirea informatiilor utile si adecvate subiectului, indiferent de suportul material pe care se gasesc acestea.

Biblioteca Nationala este institutia care polarizeaza o multitudine de interese intelectuale, ale diverselor structuri de colectivitati, datorita colectiilor sale si mai ales a caracterului enciclopedic al acestora.

Prin constituirea, organizarea, prelucrarea, valorificarea, conservarea si prezervarea patrimoniului documentar al Romaniei si  prin rolul sau patrimonial, informational, cultural si educational, Biblioteca Nationala serveste in primul rand interesul national.

Prin dimensiunile si valoarea colectiilor de publicatii, multitudinea functiunilor interne si internationale, precum si din complexitatea activitatilor pe care le desfasoara, este cea mai importanta biblioteca din Romania.

Serviciile specifice oferite de Biblioteca Nationala

In baza atributiilor si functiilor ce-i revin, Biblioteca Nationala ofera servicii specifice:

Numerotarea standardizata prin cod ISBN a documentelor prin Centrul National ISBN, care este unica reprezentanta in Romania a Agentiei Internationale ISBN, cu sediul la Londra. Se inregistreaza toate editurile din Romania care indeplinesc toate conditiile legale necesare desfasurarii activitatii de editare.

Numerotarea standardizata prin cod  ISSN a documentelor prin Centrul National ISSN, care este unica reprezentanta in Romania a Centrului International ISSN, cu sediul la Paris. Acordarea codului ISSN se face la cererea editorului/responsabilului publicatiei, la cererea Centrului International ISSN pentru publicatiile romanesti aflate in colectii din strainatate si din oficiu, pe baza verificarii permanente a colectiilor Depozitului Legal sau a altor baze de date de referinta pentru identificarea resurselor continue in format electronic.

Descrierea bibliografica prin programul CIP a cartilor in curs de aparitie. Prin programul CIP librariile, bibliotecile, difuzorii de carte obtin din timp informatii utile pentru selectarea, achizitionarea si prelucrarea noilor aparitii editoriale.

Schimbul International Biroul Schimb International de Publicatii indeplineste si functia de Centru National de Schimb International, desfasurandu-si activitatea in colaborare cu celelalte servicii ale bibliotecii, dar cel mai mult cu serviciul Achizitii Publicatii. In calitatea sa de Centru National de Schimb International primeste si dispune de carti, albume, publicatii seriale, discuri provenite de la biblioteci si institutii stiintifice si culturale din strainatate pe care le redistribuie institutiilor din tara.

Biroul dispune de un depozit de tranzit (carte si periodice destinate schimbului). La inceputul anului fiscal, biroul primeste un buget pentru achizitionarea de carte necesara relatiilor de schimb. Marimea bugetului constituie cel mai important factor in determinarea obiectivelor planului de dezvoltare a colectiilor cu carte straina achizitionata prin schimb international. Parteneriatul este constituit din 80 de tari, prin intermediul bibliotecilor nationale, bibliotecilor Academiilor, bibliotecilor universitare, bibliotecilor publice, bibliotecilor specializate.

O atributie specifica acestui birou este cea de a depista, achizitiona si include in colectiile sale in dublu exemplar publicatiile de tipulRomanica – lucrari aparute in alte tari si in orice limba care au ca subiect cultura si civilizatia poporului roman.

Imprumutul interbibliotecar intern se efectueaza pe baza unei adrese oficiale emisa de institutia care solicita documentul existent in fondul bibliotecii, adresa ce este avizata de catre conducerea Bibliotecii Nationale.

Nu pot fi imprumutate:
– documentele solicitate frecvent in salile de lectura;
– lucrari de referinta: dictionare, enciclopedii, antologii, compendii, almanahuri, anuare, teze de doctorat, calendare, ghiduri, cursuri universitare si manuale scolare etc.;
– lucrari ce sunt considerate ca facand parte din patrimoniul cultural national, cu exceptia celor solicitate in vederea organizarii unor manifestari culturale cu caracter deosebit;
– lucrari din fondul colectiilor speciale: carti, manuscrise, discuri, casete, fotografii, harti etc.

Imprumutul interbibliotecar international

Conform principiului “accesul fiecaruia la informatia tuturor”:
– sunt imprumutate de la bibliotecile straine publicatii editate in tarile respective, care nu s-au tradus sau nu se gasesc in bibliotecile din Romania;
– sunt imprumutate bibliotecilor straine, in beneficiul utilizatorilor lor, publicatii editate in Romania, inexistente in tarile respective.

Prin acest serviciu se pot procura sub forma de copii (fotocopii, microfilme) documente ce nu pot fi imprumutate in forma originala (incunabule, carti rare, carti de patrimoniu, manuscrise, periodice, teze de doctorat, exemplare unice etc.). Pentru protejarea originalelor se expediaza fotocopii, microfilme ale documentelor, iar daca este vorba de un articol, se scaneaza si se expediaza electronic.

Bibliografia Nationala Romana este realizata in baza calitatii Bibliotecii Nationale de Agenie Bibliografica Nationala. Acest instrument de informare pune la dispozitia utilizatorilor sai date despre ceea ce se tipareste pe teritoriul tarii, autorii, care sunt domeniile de actualitate, ce se scrie despre romani in strainatate etc.

La cerere, utilizatorii pot fi ajutati la realizarea unei bibliografii, in orice domeniu.

Catalogul colectiv este realizat in baza calitatii Bibliotecii Nationale de Centru National al Catalogului Colectiv. Acest catalog cuprinde totalitatea domeniilor de cunostinte, incluzand integral fondurile bibliotecilor colaboratoare, exceptand fondurile Colectiilor Speciale. Se colaboreaza cu cca. 200 de biblioteci: academice, universitare, judetene, biblioteci de specialitate sau ale unor institutii cu caracter national.

Categoriile de utilizatori

Utilizatorii constituie principala motivatie a profesiei de bibliotecar. Ei sunt elemente fundamentale in procesul de transfer al informatiilor, cu roluri complexe si variabile: pot fi adesea, si uneori in acelasi timp, producatori de informatii prin articolele pe care le scriu, difuzori de informatii gratie publicului care ii citeste si consumatori de informatii, atunci cand se documenteaza pentru a-si pregati un articol, a-si fundamenta un proiect de cercetare sau a lua o decizie.

Deoarece biblioteca trebuie sa asigure accesul la informatie, crearea, adaptarea si/sau perfectionarea serviciilor de biblioteca trebuie facute tinandu-se cont de utilizatori.

Pentru ca relatia bibliotecar-utilizator sa fie eficienta si biblioteca sa fie recunoscuta ca acea structura cu un important rol comunitar ce contribuie la formarea individului trebuie acceptata urmatoarea paradigma: nu numai tehnologiile, informatia si societatea in general sunt intr-o continua schimbare ci si nevoile utilizatorilor, legate de educatie si de autoinformare sunt intr-o continua evolutie.

Biblioteca Nationala are in structura utilizatori de la 14 ani si pana la varsta senectutii, o atentie prioritara acordandu-se tinerilor, cuprinsi in procesul de instructie-educatie sau fortei de munca active si intr-o permanenta mobilitate profesionala.

Ea se adreseaza tuturor categoriilor socio-profesionale ale colectivitatii, vizand satisfacerea cerintelor de lectura ale acestora. Serviciile oferite sunt accesibile tuturor, fara discriminari de varsta, rasa, religie, nationalitate, limba, statut social.

Exista un segment de utilizatori reali si un altul de utilizatori potentiali. Cel real este format de cititori, de cei care folosesc direct, prin vizualizare tipurile de documente oferite. In aceasta categorie se includ si utilizatorii informatiilor (in sistem traditional sau automatizat) sau cei ce participa la anumite activitati de animatie culturala ce se desfasoara in biblioteca (expoziţii, lansari de carti, intalniri cu scriitori, piese de teatru  etc.), fara a fi neaparat cititori ai acesteia. Se disting, astfel:
– cititori generali: utilizatori care solicita frecvent documente de biblioteca: imprumuta in egala masura literatura beletristica si non-beletristica; sunt interesati de o mare varietate de subiecte. Pot veni in biblioteca din foarte multe motive dar pentru ei biblioteca reprezinta un mod de a-si petrece timpul liber;
– cititori specializati: utilizatori care solicita bibliotecii documente si informatii dintr-un anumit domeniu al cunoasterii umane care coincide cu domeniul lor de interes. Sunt inclusi in aceasta grupa specialisti si studenti;
– cititori cu nevoi speciale: utilizatori cu anumite invaliditati fizice sau incapacitati intelectuale. Aceasta categorie de utilizatori necesita o atentie speciala din partea bibliotecarilor;
– non-cititori: utilizatori care nu frecventeaza biblioteca pentru colectiile de tiparituri ci pentru documente audio-vizuale sau pentru manifestarile culturale organizate de aceasta (filme, piese de teatru, expoziţii etc.)

O categorie  aparte de utilizatori ai Bibliotecii Nationale o reprezinta unele persoane juridice:
– editurile, care sunt beneficiarele serviciilor de atribuire a ISBN, ISSN si CIP;
– institutele culturale romanesti din strainatate care, pentru a-si completa colectiile, primesc din partea Bibliotecii Nationale documentele necesare;
– institutele de cercetare care beneficiaza de sprijin la cerere in elaborarea unor lucrari bibliografice si furnizarea surselor documentare din fonduri proprii sau prin imprumut intern si international;
– institutii de presa, agenti economici, fundatii, organizatii diverse care pot apela la Biblioteca Nationala la serviciile specifice de informare si documentare.

Deoarece biblioteca trebuie sa asigure accesul la informatie, crearea, adaptarea si/sau perfectionarea serviciilor de biblioteca trebuie facute tinandu-se cont de utilizatori.

Pentru ca relatia bibliotecar-utilizator sa fie eficienta si biblioteca sa fie recunoscuta ca acea structura cu un important rol comunitar ce contribuie la formarea individului trebuie acceptata urmatoarea paradigma: nu numai tehnologiile, informatia si societatea in general sunt intr-o continua schimbare ci si nevoile utilizatorilor, legate de educatie si de autoinformare sunt intr-o continua evolutie.

Colectiile Speciale

Serviciul Colectii Speciale functioneaza din 1955, avand in colectia sa manuscrise, carti vechi si rare, stampe, desene, material cartografic, note muzicale, discuri, casete, CD-uri, DVD-uri.

Cea mai valoroasa dintre achizitii a fost biblioteca ilustrului colectionar bibliolog si bibliofil Constantin Karadja, cumparata in 1962, care cuprindea 34 incunabule, carti vechi si rare tiparite in sec. XVI-XX, stampe, harti. Tot prin cumparare s-a obtinut si arhivele personale, manuscrise si corespondenta apartinand lui Valeriu Braniste, Sextil Puscariu, Cezar Petrescu s.a.

Aceste colectii sunt structurate in 7 compartimente distincte: Bibliofilie, Manuscrise, Arhiva Istorica, Periodice romanesti vechi, Stampe, Fotografii, Cartografie. Alaturi de acestea se afla si sectia Audio-Vizual unde se gasesc note muzicale si materiale audio-vizuale.

Colectia de carte veche romaneasca cuprinde lucrari tiparite intre 1508-1830. Aici se afla: Liturghierul tiparit la Manastirea Dealu in 1508, prima carte tiparita in tara noastra de catre calugarul Macarie, Apostolul tiparit la Targoviste de Dimitrie Liubovici in 1547 (singurul exemplar existent in tara), Psaltirea in versuri (1673, exemplar cu corecturi si completari facute chiar de Dosoftei), Biblia lui Serban Cantacuzino din 1688, Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea de Dimitrie Cantemir aparuta la Iasi in 1698.

Colectia de carte veche straina cuprinde documente din sec. XV (incunabule) pana in 1800, si exemplare bibliofile editate in sec. XIX si sec. XX, cu caracter umanist, figurand aproape toti autorii clasici din antichitate pana in sec. XX, in editii princeps, editii prime, cu comentarii, cu ilustratii originale.

Colectia de foi volante cuprinde proclamatii, manifeste, comunicate oficiale, afise, calendare, menu-uri cu semnaturile unor personalitati artistice, carti de vizita.

Cabinetul Manuscrise cuprinde manuscrise propriu-zise, romanesti si straine, vechi si moderne.

Cabinetul Arhiva Istorica contine documente din colectiile fostelor fundatii si asezaminte culturale “Mihail Kogalniceanu”, “I.C. Bratianu” si “Alexandru Saint-Georges”, precum si acte vechi din sec. XV (carti de hotarnicie si judecata, ravase si hotarari domnesti, porunci ale carmuirii, izvoade, zapise de zalogire, de arendasie si de vanzare, jalbe, foi de zestre s.a.).

Cabinetul de Fotografii cuprinde fotografii, carti postale ilustrate romanesti si straine, albume cu fotografii, planse, preluate din colectiile Muzeului “Saint-Georges”, asezamantul “N. Balcescu”, fotografiile Casei regale, s.a.

Fotografiile sunt pastrate in cutii sau albume, asa cum au fost constituite de catre donatori sau colectionari, imbracate in catifea sau marochin, cu aplicatii metalice decorative, cu cadre interioare de diferite forme.

Cabinetul de Stampe cuprinde desene si gravuri, romanesti si straine in care sunt reprezentate toate tehnicile de grafica: gravuri pe metal, in lemn, litografii, desene in acuarela, tus, creion.

Sunt prezentati artisti romani (sec. XIX- XX) si straini: scoala franceza , engleza, olandeza, belgiana (flamanda) sec. XVII-XX, si cca. 800 de stampe japoneze sec. XVII-XIX.

Colectia de ex-libris-uri  cuprinde reproduceri tipar si lucrari de gravura originala, semnate de artisti contemporani – romani, germani, cehi, maghiari, spanioli, portughezi, japonezi.

Cabinetul Periodice romanesti vechi cuprinde colectiile de periodice romanesti din sec. XIX-XX (pana la 1948): calendare si almanahuri, anuare si anale, buletine diverse, cotidiane de informatii, Monitorul Oficial (pentru 1832-1949), organe ale partidelor politice, reviste culturale, literare, istorice, juridice, economice etc.

Cabinetul de Cartografie cuprinde harti  istorice si militare, harti geologice, ale solurilor, hidrografice, ale vegetatiei, planuri de orase si mosii, schite topografice, precum si un fond de atlase  geografice, climatice, istorice, si instrumente de masurat si orientare.

Sectia Audio-vizual cuprinde note muzicale si materiale audio-vizuale: discuri, casete audio si video, CD-uri, DVD-uri.

Biblioteca “Batthyaneum” din Alba Iulia

Filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei, a luat fiinta la 31 iulie 1798 din initiativa si pe cheltuiala episcopului romano-catolic al Transilvaniei, Battthyany Ignac.

Episcopul si-a creat o biblioteca prin colectionarea de documente medievale, manuscrise si tiparituri vechi, obiecte si piese numismatice, prin achizitionarea unei parti din colectiile unor biblioteci pe cale de dizolvare, si prin  donatii din partea unor persoane particulare si institutii din Transilvania.

Fondul bibliotecii este format din 70.958 u.b., dintre care 24.000 u.b. carte veche.

Datorita celui mai vechi codice medieval occidental inluminat din Romania, aceasta biblioteca a capatat renume international. Este vorba de Codex Aureus, un evangheliar latin scris si pictat cu cerneala de aur si culori vegetale pe pergament executat in anul 810 la comanda lui Carol cel Mare.  In Romania exista doar prima parte a acestui manuscris (Evangheliile dupa Matei si Marcu), partea a doua (Evangheliile dupa Luca si Ioan) se afla la Biblioteca Apostolica Vaticana, prima coperta se afla la Victoria and Albert Museum din Londra, iar coperta a doua, la Museo Sacro al Vaticanului.

Colectiile muzeale contin: monede (grecesti, romane si dacice), sigilii, medalii, decoratii, medalioane decorative, bancnote, minereuri (pietre, roci, cristale), moluste, instrumente astronomice, orologii, obiecte de arta religioasa, tesaturi (obiecte de vestimentatie proprie cultului catolic), tablouri, piese preistorice din epoca bronzului sau fierului si antice, ex-libris-uri.

Biblioteca franceza “Omnia” din Craiova

Biblioteca Omnia a luat fiinta in 1990 ca filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei, din initiativa unui grup de intelectuali din Craiova (scriitori, oameni de teatru, cadre universitare, artisti plastici), cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relatiilor Culturale cu Romania din Lyon-Franta, si cu ajutorul Primariei din Lyon si al cetatenilor lyonezi.

Din colectia de periodice fac parte:  Magazine Littéraire, Géo, Science et vie, Histoire, Figaro Magazine, Art et décoration, Beaux Arts, Le monde, Le Nouvel Observateur etc.

Biblioteca este informatizata si ofera utilizatorilor sai publicatii din diverse domenii: beletristica, istorie, sociologie, filosofie, arta, geografie, management si marketing, stiinte economice, dictionare, enciclopedii etc. Fiind o biblioteca publica, functioneaza cu doua sali de imprumut, o sala de lectura si o sala de periodice.

Mădălin ANDREI

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti