« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Interviu Luminiţa Dănilă. Despre avocatura făcută într-un stil aparte
23.04.2012 | Alina MATEI, Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Matei: Astăzi am bucuria de a sta de vorbă cu doamna avocat Luminiţa Dănilă, partener al Casei de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii, şi îi mulţumesc, pe această cale, pentru că a avut amabilitatea de a acorda un interviu echipei JURIDICE.ro.

Luminiţa Dănilă: Eu vă mulţumesc!

Alina Matei: O să încep cu începuturile dumneavoastră. Cum v-aţi decis să alegeţi dreptul?

Luminiţa Dănilă: E o decizie foarte veche, având în vedere şi experienţa pe care am căpătat-o între timp. În clasa a 11-a de liceu am luat această decizie. Prietenul meu de la acea vreme, care între timp a devenit şi soţul meu, era student la drept şi mi-a împrumutat o culegere de practică judiciară în materie penală. Am citit, mi s-au părut extraordinari judecătorii, deţinătorii unor informaţii foarte complexe, foarte logici, m-am hotărât să-mi schimb decizia pe care deja o luasem şi începusem să mă şi pregătesc în sensul respectiv, de a urma facultatea de filologie, am zis că trebuie neapărat să ajung judecător. Am susţinut concursul de admitere la drept, am absolvit, am ajuns judecător, am practicat 14 ani, după care am vrut să văd cum este şi de cealaltă parte a barei şi n-am regretat nici un moment, pentru că îmi place foarte mult profesia noastră, mă pasionează pur şi simplu. Aşa am ajuns să vorbim astăzi la acest interviu

Alina Matei: Alături de maestrul Cristian Petre, spuneam că sunteţi fondator al Casei de avocatură Dănilă, Petre şi Asociaţii. Anul trecut, firma a obţinut certificarea ISO a Uniunii Europene. Vreau să vă întreb ce vă doriţi raportat la firmă pe anul 2012? Parteneriate, noi recrutari, extinderi, colaborări?

Luminiţa Dănilă: Ceea ce ne-am dorit din momentul înfiinţării şi continuăm să facem un scop din aceasta, ascensiunea permanentă a firmei. Cel mai mare accent îl punem pe calitatea serviciilor avocaţiale şi, învăţând şi din experienţa deja îndelungată a firmei, am ajuns la concluzia că acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l avem în vedere. Din acest considerent, avem nişte practici deja implementate în momentul în care ne alegem colaboratorii, de testare a cunoştinţelor persoanelor respective, de a urmări în timp evoluţia acestora în cadrul firmei şi de a lua măsurile care se impun. Pe măsură ce activitatea noastră a crescut, am constatat că este imperios necesar să stăpânim şi tehnici de management, simplele cunoştinţe profesionale juridice nefiind suficiente pentru a face faţă activităţii pe care o desfăşuram. Aşa am ajuns să implementăm cerinţele de calitate care au fost impuse de certificarea ISO.

Alina Matei: Vreau să vă întreb cum aţi caracteriza anul 2011 din punct de vedere al proiectelor pe care le-a adăugat firma?

Luminiţa Dănilă: Deşi rezultatele financiare ale firmei în anul 2011 au fost uşor mai bune decât cele ale anului 2010, aş fi nesinceră să vă spun că nu s-a resimţit criza la nivelul casei noastre de avocatură. În ce mă priveşte, consider că efectele crizei nu trebuie neapărat verificate în raport de cifra de afaceri, pentru că, repet, cifra noastră de afaceri a fost uşor mai ridicată. În schimb, nu am mai fost angrenaţi în proiecte de consultanţă de anvergura celor la care am participat anterior crizei. Cifra de afaceri, în măsură covârşitoare, a fost realizată din litigii, din păcate…

Alina Matei: Suntem contemporanii unei noi ere juridice. Codul civil încă nu a făcut un an, alte două coduri stau să intre în vigoare. Generaţiile viitoare de studenţi probabil vor şti mai bine aceste coduri. Cei mai mulţi dintre avocaţi sunt avocaţi specializaţi. Vreau să vă întreb dacă atunci când recrutaţi avocaţi, căutaţi un anumit profil sau ce calităţi ar trebui să aibă un avocat pentru a se alătura echipei Dănilă, Petre şi Asociaţii?

Luminiţa Dănilă: În primul rând, trebuie să aibă cunoştinţe temeinice de ordin teoretic, dacă este absolvent în primul an de exercitare a profesiei de avocat. Dacă este şi practician, deci are ceva experienţă, sigur, cerinţa noastră se îndreaptă şi spre o verificare a cunoştinţelor practice. Ori de câte ori ne punem problema de a avea noi colegi în rândul nostru, vedem la ce departament este nevoie ca aceştia să lucreze, când lansăm oferta de colaborare, specificăm departamentul pentru care căutăm colaboratori şi urmărim la testarea respectivă, apoi la interviul propriu-zis să vedem dacă persoana în cauză întruneşte cerinţele pe care noi le avem cu privire la calitatea serviciilor pe care le-am putea oferi. Sigur că atât Codul civil, cât şi noile coduri ce urmează să intre în vigoare reprezintă o provocare pentru toţi juriştii, fără nicio discuţie. Nici nu cred că problema se pune doar pentru avocaţi sau doar pentru judecători, cred că ne priveşte pe toţi. Dezavantajul nostru, care trebuie să le asimilăm în practică,  îl constituie timpul, poate prea scurt pentru asimilarea atâtor informaţii noi, dar avem şi un mare avantaj: marele avantaj al experienţei practice. Sunt sigură că înţelegem mai uşor, aplicăm mai uşor şi corelăm mai uşor textele legale şi instituţiile noi. Lăsaţi-mă să cred că, în raport cu un student care acum ia cunoştinţă de noile prevederi ale Codului civil, suntem într-un avantaj.

Alina Matei: Spuneţi-mi, vă rog, ce este mai greu pentru un avocat: să atragă un client sau să-l menţină?

Luminiţa Dănilă: Cred că ambele aspecte prezintă dificultate. Atragerea unui client înseamnă să ai un anumit nume pe piaţă într-un anumit domeniu al practicii avocaţiale şi clientul respectiv să apeleze la serviciile casei de avocatură pe baza acestui renume ce există pe piaţă. Este greu să-l şi păstrezi, pentru că asta înseamnă că permanent, pe toată durata desfăşurării contractului în legătură cu serviciul avocaţial respectiv, va trebui să inspiri clientului aceeaşi încredere şi să-l ajuţi să obţină rezultatele pe care şi le doreşte şi pentru care a apelat la tine. Cred că ambele aspecte, şi câştigarea clientului, şi menţinerea, sunt la fel de importante şi la fel de dificile.

Alina Matei: Sunt ţări în care eşti un întâi magistrat, după ce ani buni ai fost avocat. Vreau să vă întreb cum vedeţi dumneavoastră judecătorii astăzi? Cum sunt ei faţă de cum erau acum 15-16 ani? Sau cum v-ar plăcea să fie?

Luminiţa Dănilă: Dacă aş pune în balanţă judecătorii de acum 15 ani cu cei de acum, nu cred că aş înclina balanţa într-un sens sau în celălalt. Cred că un judecător bun era şi atunci, este şi acum, unul care are răbdarea să asculte argumentele tuturor părţilor şi să ia o decizie singur, cea care i se pare dreaptă, fără să se lase influenţat nici de ceea ce apare în media, nici de influenţe politice, nici de nimic asemănător. Acesta cred că este un judecător bun în toate timpurile şi aşa mi-ar plăcea să fie.

Alina Matei: Avocatul este un tip de om care munceşte foarte mult, munceşte şi ziua, şi noaptea, uneori şi în weekend. Vreau să vă întreb ce sfaturi le-aţi da avocaţilor care muncesc în acest mod pentru a menţine un echilibru între viaţa personală şi cea profesională.

Luminiţa Dănilă: Cred că este foarte greu să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Dacă eşti foarte pasionat de ceea ce faci, ca şi profesionist, cred că este imposibil să nu acorzi majoritatea timpului, majoritatea gândurilor, majoritatea emoţiilor activităţii profesionale. Cel puţin pentru mine, care am descoperit târziu profesia de avocat, şi târziu m-am pasionat pentru această profesie, satisfacţiile profesionale sunt o condiţie de împlinire în viaţa personală. De aceea, poate vi se va părea puţin nepotrivit ceea ce spun, dar vă asigur că este absolut sincer, pentru mine, pe primul plan, este viaţa profesională.

Alina Matei: Vă mulţumesc, a fost o reală bucurie să vă avem astăzi alături la interviul pentru JURIDICE.ro!

Luminiţa Dănilă: Vă mulţumesc foarte mult şi eu!

 
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD