Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Regulamentului privind concursul de admitere in INM
23.04.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 261 din data de 20 aprilie 2012 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 278/2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006.

Modificarile Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

Se introduc prevederi prin care se stipuleaza ca la inscrierea la concursul de admitere in INM, pe langa celelalte acte, trebue depuse si acte necesare verificarii conditiei privind buna reputatie, respectiv:
– curriculum vitae;
– caracterizarea de la ultimul loc de munca sau, dupa caz, caracterizarea de la unitatea de invatamant absolvita, pentru candidatii care nu au fost anterior incadrati in munca, care sa cuprinda inclusiv referiri la eventualele sanctiuni disciplinare sau administrative aplicate;
– adeverinte eliberate de primarii si/sau, dupa caz, de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
– declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
– orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii.

Se precizeaza ca evaluarea si notarea lucrarilor la probele scrise eliminatorii se realizeaza prin procesare electronica.

Se introduc mentiuni referitoarela modul de verificare de catre comisia de admitere a indeplinirii conditiei bunei reputatii.
In acest sens, comisia de admitere a concursului solicita Inspectoratului General al Politiei Romane comunicarea datelor rezultate din evidenta operativa a organelor judiciare cu privire la candidati, Directiei resurse umane si organizare din cadrul CSM date privind o eventuala eliminare a candidatului, in ultimii 5 ani, din concursurile de admitere organizate de CSM si poate solicita, in masura in care considera necesar, relatii si de la alte institutii.
In cazul persoanelor care au mai indeplinit anterior functia de judecator sau procuror, vor constitui obiect al verificarii privind buna reputatie si datele cuprinse in dosarul profesional al acestora.

Se aduc modificari importate cu privire la ordinea probelor de concurs si modul de notare a candidatilor.
Examinarea candidatilor se face in doua etape.
Prima etapa este eliminatorie si consta in sustinerea urmatoarelor probe scrise eliminatorii:
1. un test-grila de verificare a rationamentului lougic;
2. un test-grila de verificare a cunostintelor juridice, sustinut la urmatoarele discipline: drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal.
La testul-grila de verificare a cunostintelor juridice participa numai candidatii declarati admisi la testul-grila de verificare a rationamentului logic.
Nota obtinuta la prima etapa este calculata in raport cu urmatoarea pondere: testul-grila de verificare a rationamentului logic, 30%, testul-grila de verificare a cunostintelor juridice, 70%. Sunt declarati admisi in etapa a II-a candidatii admisi la fiecare dintre cele doua probe, in ordinea descrescatoare a notei obtinute la prima etapa, in limita dublului numarului de locuri scoase la concurs, atunci cand acesta este mai mare de 100, respectiv in limita triplului numarului de locuri scoase la concurs, atunci cand acesta este mai mic sau egal cu 100.

A doua etapa consta in sustinerea unui interviu, constand in:
– elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat si sustinerea orala a acestuia;
– analiza orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei.

Nota obtinuta la concurs este suma notelor obtinute in cele doua etape, calculata in raport cu urmatoarea pondere: nota de la prima etapa 75%, interviul 25%.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti