« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Universitatea Romano-Americana a implinit 21 de ani
23.04.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Exista deja o istorie a Universitatii Romano-Americane? Desigur, exista o istorie a inceputurilor, o istorie a oamenilor si eforturilor lor, o istorie a acreditarii, o istorie a relatiilor internationale pe care institutia le-a creat si consolidat permanent, o istorie a studentilor si absolventilor, o istorie a cercetarii stiintifice, o istorie a resurselor financiare necesare construirii unui campus modern, o istorie a devenirii sale….

In anul 1991, la varsta la care cei mai multi aleg sa se retraga din activitate, profesorul Ion Smedescu a inceput, cu hotarare si curaj, cel mai mare si de pret proiect al vietii sale – edificarea unui puternic si solid lacas de educatie, stiinta si cultura. A creat Fundatia Romano-Americana pentru Promovarea Educatiei si Culturii si, la 17 aprilie 1991, Universitatea Romano-Americana. Astfel, isi punea in valoare o vasta experienta manageriala si pedagogica: realizase zeci de proiecte de investitii, gestionase volume uriase de fonduri, derulase activitati de comert intern si international, infiintase si organizase multe unitati economice si, in acelasi timp, fusese dascal in invatamantul economic superior timp de peste 30 de ani. A adaugat la acestea, dupa cum insusi recunostea, „vointa, cutezanta, tenacitate, energie, ambitie, dar si obiective strategice bine definite si o politica financiara judicioasa, consecventa„.

Din 1991 si pana la sfarsitul vietii sale, profesorul Ion Smedescu si-a identificat destinul cu Universitatea Romano-Americana in care a activat atat in calitate de profesor universitar doctor, titular la disciplina Marketing, cat si de Presedinte-Fondator si Rector.
La baza infiintarii Universitatii Romano-Americane a stat ideea de a imbina pragmatismul cu traditia intr-o institutie de invatamant universitar particular, dezvoltata pe baza modelului american pragmatic si eficient si a sublimelor traditii ale spiritului romanesc inclinat spre invatatura si inzestrat cu o inteligenta aparte.
S-a optat inca de la inceput pentru un sistem de instruire dinamic, participativ, in care relatia profesor-student sa fie cat mai aproape de spiritul universitatilor americane, s-a optat pentru un invatamant modern, competitiv, de calitate. O atentie speciala a fost acordata calitatii corpului profesoral, prin atragerea celor mai valoroase cadre didactice, cu vasta recunoastere nationala si internationala, precum si a celor mai buni specialisti – practicieni din fiecare domeniu stiintific, care au desfasurat activitate didactica in cadrul urmatoarelor facultati: Medicina si sanatate publica, Design, Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale, Management-Marketing, Economia Turismului Intern si International, Informatica Manageriala, Drept.
Incepand din primul an de functionare, Universitatea Romano-Americana a organizat concurs de admitere la toate facultatile si pentru toate formele de invatamant. In timpul studiilor, calitatea studentilor a presupus exigenta, responsabilitate, modelarea comportamentului, cultivarea personalitatii, stimularea creativitatii.

Iata cateva repere exprimate in acest sens de catre fondator: „In atentia noastra va sta permanent pregatirea profesionala si conduita generala a studentului, incepand cu intrarea in facultate si terminand cu obtinerea diplomei de licenta. Scopul nostru este sa cream intelectuali capabili sa gandeasca dincolo de limitele profesionale, sa discearna, sa inteleaga diversitatea valorilor umane si sa ia decizii potrivite in problemele ridicate de scoala vietii. Suntem hotarati sa pregatim specialisti care sa reprezinte cu cinste cartea de vizita a acestei Universitati.

Acreditarea tuturor facultatilor si infiintarea prin lege, au constituit obiective strategice ale managementului universitar. In aprilie 1999, pe baza propunerilor Ministerului Educatiei Nationale si ale Comisiei Nationale de Evaluare Academica si Acreditare, Guvernul Romaniei a inaintat Parlamentului Proiectul legii privind infiintarea Universitatii Romano- Americane si acreditarea tuturor facultatilor sale. Dintre cele 10 universitati propuse de Guvern pentru infiintare,Universitatea Romano-Americana a fost singura care avea toate facultatile propuse pentru acreditare.

Lungul si dificilul proces al acreditarii nu a tinut insa pe loc institutia, aceasta continuand sa-si adapteze permanent oferta educationala la cerintele pietei muncii, ale tranzitiei si integrarii Romaniei in structurile europene si euroatlantice. Astfel, in anul 2000, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana,Universitatea Romano-Americana a infiintat o noua facultate cu profil economic, denumita sugestiv Facultatea de Studii ale Integrarii Economice Europene.
Infiintata prin Legea nr. 274/2002, Universitatea Romano-Americana cu cele 6 facultati ale sale – Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale, Management- Marketing, Economia Turismului Intern si International, Informatica Manageriala, Drept si Studii Economice Europene – s-a integrat organic in sistemul national de invatamant si educatie, legiferarea institutiei reprezentand, asa cum declara Fondatorul Ion Smedescu – cel mai important eveniment al devenirii sale, exprimand recunoasterea oficiala a eforturilor facute in cei 11 ani de activitate.
Un pilon esential in istoria devenirii Universitatii Romano-Americane l-a reprezentat activitatea de cercetare stiintifica. De la infiintarea in februarie 1992 a Centrului de Cercetare stiintifica a Universitatii pana in prezent, a fost o perioada de acumulari cantitative si calitative, care plaseaza institutia pe o pozitie concurentiala in peisajul invatamantului si cercetarii stiintifice.
Activitatea de cercetare stiintifica se desfasoara la nivelul Departamentului de Cercetare, in colectivele create la nivelul catedrelor si facultatilor, precum si in cadrul urmatoarelor centre: Centrul de cercetare in tehnologia informatiei si comunicatiilor si inteligenta artificiala, Centrul de cercetari economice, Centrul de cercetare, consultanta si pregatire in informatica economica si tehnologia informatiei si Centrul de Economie Politica si Afaceri Murray Rothbard.
Alaturi de acestea, in Universitate mai functioneaza Centrul de Studii Romano-Japoneze si Centrul de Studii si documentare europeana, precum si laboratoarele de cercetare – in informatica aplicata, criminologie, turism, relatii finaciar-bancare, management, marketing si laboratorul de cercetare privind perfectionarea resurselor umane.
Rezultatele cercetarii stiintifice s-au concretizat in peste 400 de contracte de cercetare, 1500 de titluri editoriale publicate in edituri nationale si internationale, peste 4000 de articole de specialitate publicate in reviste recunoscute national, international, indexate in baze de date internationale sau cotate ISI, crearea a 4 reviste cotate national si organizarea a 20 de editii ale sesiunii de comunicari stiintifice studentesti la care au fost prezentate peste 16.000 de lucrari.
Relatiile internationale au reprezentat pentru Universitatea Romano-Americana un obiectiv strategic prin care s-a urmarit extinderea relatiilor de colaborare cu institutii de profil din tarile dezvoltate, in vederea integrarii in ansamblul invatamantului european si mondial.
Primavara anului 1992 a reprezentat momentul de inceput al relatiilor de colaborare cu o serie de universitati prestigioase din SUA, James Madison University fiind doar una dintre acestea.
Ce a urmat dupa anul 1992, in aceasta istorie de doua decenii a relatiei dintre James Madison University si Universitatea Romano-Americana? O succesiune de evenimente, majoritatea cu o periodicitate anuala – ca de exemplu participarea unui reprezentant al James Madison University la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Romano-Americana, cursurile sustinute de profesori americani sau burse de studii. In noiembrie 1992, profesorul George Blomstrom sustine primul curs de Entrepreneurship, in 1993 James Madison University acorda primele doua burse de studii studentilor Universitatii Romano-Americane, in mai 1994, primul grup de 10 studenti americani insotiti de Dr. Stephen Bowers viziteaza Universitatea.

In timp, Universitatea a incheiat acorduri de parteneriat cu o serie de universitati in spatiul european, nord-american sau din America Latina. In anul 2003, Universitatea a fost inclusa in lista universitatilor eligibile din cadrul Programului Erasmus/Socrates, in martie 2004 Comisia Europeana acordand institutiei Carta Universitara Erasmus.
Incepand din anul 2006, la initiativa profesorului James McCollum de la University of Alabama in Huntsville si a Rectorului Ion Smedescu, s-a organizat anual scoala internationala de vara. In 2007, in parteneriat cu DeSales University of Pennsylvania a fost creat primul MBA in Project Management, predat in exclusivitate de profesori americani.

Incepand din anul 1991, Universitatea a facut eforturi deosebite pentru asigurarea bazei materiale necesare desfasurarii procesului de invatamant, evoluand de la spatii inchiriate la construirea propriului campus, cu o suprafata desfasurata de 34.515 mp, inaugurat la 1 octombrie 2003.
In cadrul acestuia exista o capela purtand hramul Sfantului Ioan Botezatorul, sfintita pe 28 mai 2007 de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, caruia, i-a fost acordat de catre Senatul Universitar cu acest prilej, primul titlu de Doctor Honoris Causa din istoria Universitatii.
Anul 2008 a fost marcat de numeroase evenimente pentru Universitatea Romano-Americana. In luna aprilie au avut loc alegeri academice, profesorul Ion Smedescu fiind reales in functia de Rector. A fost pentru prima data cand in structurile de conducere nou alese, precum si in echipa propusa de Rector atunci cand si-a prezentat Programul managerial 2008 – 2012 au aparut multe cadre didactice tinere, formate chiar in pepiniera universitatii. Se implinea astfel inca un vis, cladit cu grija, atentie si perseverenta de vizionarul fondator. Apoi, la 1 octombrie, Senatul Universitatii a hotarat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ronald E. Carrier, presedinte Emerit al Universitatii James Madison – fost rector al acestei Universitati timp de 27 de ani consecutiv, unul din cei mai iscusiti manageri si mentori ai comunitatii academice nord-americane.

Pe 5 octombrie 2008, Universitatea a fost profund marcata de trecerea in nefiinta a Presedintelui Fondator, profesorul universitar doctor Ion Smedescu. A urmat o perioada de doliu, in care comunitatea academica a cinstit memoria marelui disparut si si-a intarit fortele pentru a continua opera sa, lasata mostenire posteritatii.

In luna decembrie 2008, Senatul Universitatii Romano-Americane l-a ales ca Rector pe profesorul universitar doctor Ovidiu Folcut, prorectorul cu probleme de invatamant, care a fost confirmat in functie de ministerul de resort.
La 1 octombrie 2009, Universitatea parcursese mai bine de 2 ani de evaluari in vederea acreditarii, fiind create conditiile pentru a se trece la ultima faza a procesului de evaluare externa periodica, respectiv acreditarea institutionala. Raportul de evaluare interna a fost depus in luna martie 2010, vizita comisiei de experti a avut loc in luna mai 2010, iar pe 22 iulie 2010, Consiliul Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, cu unanimitate de voturi, a acordat Universitatii calificativul Grad de incredere ridicat, cea mai inalta apreciere privind calitatea serviciilor educationale furnizate.

 
Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD