Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

Societati comerciale. Studii | Lucian Sauleanu
25.04.2012 | Dan Marculescu

JURIDICE - In Law We Trust

Editorul despre Societati comerciale. Studii (autor: Lucian Sauleanu): Studiile prezentate se înscriu în demersul constant al doctrinei din ultimul deceniu de configurare a dreptului societăţilor comerciale prin abordarea unor subiecte interesante, astfel că se porneşte de la conturarea unor principii ale acestui domeniu, continuând cu tratarea unor aspecte privind societatea cu răspundere limitată şi încheind cu instituţii specifice societăţilor pe acţiuni.

Alegerea instituţiilor nu a fost întâmplătoare, ci a avut ca punct de pornire fie o abordare doctrinară insuficientă prin raportare la importanţa lor, fie frecvenţa lor practică, în acest din urmă criteriu încadrându-se, cu titlu de exemplu, excluderea asociaţilor, transmiterea acţiunilor ori acţiunea în anulare a hotărârii generale a acţionarilor.

Prezentarea nu este lipsită de coerenţă, lucrarea Societati comerciale. Studii din punct de vedere structural focalizându-se pe trei direcţii sau părţi: dacă în prima parte, ce poate fi considerată introductivă, sunt analizate principiile dreptului societăţilor comerciale ori alte instituţii juridice similare, precum contractul de societate, affectio societatis, asocierea în participaţie, celelalte două părţi sunt rezervate unor subiecte strict tehnice privind societatea cu răspundere limitată cu unic asociat ori opoziţia la hotărârea asociaţilor privind transmiterea de părţi sociale, dividendele sau exercitarea dreptului de vot.

De menţionat şi analiza anumitor instituţii juridice din perspectiva noului Cod civil, precum contractul de societate civilă ori asocierea în participaţie.

>>Vezi cuprins

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Societati comerciale. Studii | Lucian Sauleanu”

  1. „Prezentarea nu este lipsită de coerenţă…”

    spre deosebire de toate celelalte lucrări de drept societar aflate pe piaţă sau… MODERAT?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.