Secţiuni » Arii de practică » Litigation
Litigation
ArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalDreptul penal al afacerilorProcedură penalăProcedură civilăMediereRecuperare creanţe
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Litigii, Mediere, Opinii
 1 comentariu

Ordonanta presedintiala incheiata prin acord de mediere incuviintat de instanta in conditiile NCC

25 aprilie 2012 | Fănuţa LIŞMAN, Fănuţa LIŞMAN

Nu stiu daca este primul dosar pe ordonanţă preşedinţială care se finalizeaza cu un acord de mediere incuviintat de instanta in conditiile Noului Cod Civil insa cred ca este prima Hotarare Judecatoreasca ce este publicata pe site-ul instantei, la doua zile de la incuviintare și care, in dispozitivul hotararii cuprinde clauzele convenite de cei doi parinti in procedura de mediere.

Inainte de a va reda curinsul hotararii, doresc sa felicit pe cei doi parinti pentru disponibilitatea de a colabora in interesul superior al copilului.

Profitand de acest prilej, doresc sa felicit din toata inima si pe cei doi avocati ai partilor care au fost prezenti la intocmirea Acordului de mediere, in forma cuprinsa de Hotarare. De asemenea, ii felicit pentru sprijinul acordat clientilor lor in procedura de mediere, contribuind in mod real la realizarea acordului.

Felicitarile mele dnei avocat Antoanela Geamăn si dlui avocat Iancu Toader!

Iata si Hotararea ce stinge Dosarul privind ordonanta presedințială prin care parintii au convenit ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun (custodie comuna), prin care parintii au convenit ca minorul sa petreaca timp egal cu fiecare parinte iar contributia sa fie asigurata in natura, fiecare parinte pentru perioada pe care o petrece cu copilul :

Solutia instantei:

Încuviinţează înţelegerea soţilor privind modalitatea exercitării autorităţii părinteşti cu privire la minorul D C-M, până la soluţionarea irevocabilă a dosarului de divort cu nr.____, astfel cum a fost consemnată în acordul de mediere încheiat la data de 18.04.2012 (și intocmit de mediator Fanuta Lisman) acord ce constituie dispozitivul prezentei hotărâri:

1. Autoritatea părintească va fi exercitată în comun, de ambii părinţi, cu privire la fiul nostru D C-M. Suntem de acord ca, împreună, să luăm decizii cu privire creşterea şi educarea fiului nostru:

– astfel, orice decizie importantă cu privire la copil va fi luată în comun, de către ambii părinţi;

– toate deciziile privind monitorizarea starii de sanatate si tratarea medicala a copilului, evaluarea si consilierea psihologica se vor lua de catre cei doi parinti de maniera consensuala, iar cei doi se vor informa reciproc imediat ce apar modificari privind sanatatea psihica si fizica a copilului;

– programele scolare si extrascolare, curiculare si extracuriculare vor fi alese consensual de parinti, iar inscrierea copilului la orice curs va fi hotarata prin acord parental, ţinandu-se cont de interesul superior al copilului si de dreptul acestuia de a mentine legaturi personale si a avea viata de familie cu ambii parinti;

– suntem de acord ca deciziile de zi cu zi să fie luate de către părintele la care fiul nostru locuieşte efectiv, potrivit programului de legaturi personale părinte – copil detaliat mai jos, la punctul 4.

– prin prezentul acord convenim ca minorul să nu fie supus niciunei forme de abuz emoţional, fiecare dintre părinţi având obligaţia de a sprijini relaţia acestuia cu celălalt părinte si de a nu prezenta o imagine negativă a celuilalt parinte; aceeasi obligatie le revine atât bunicilor paterni cât si bunicilor materni precum şi altor membri ai familiei extinse;

– suntem de acord cu faptul că măsurile disciplinare nu pot fi luate de părinţi decât cu respectarea demnităţii copilului; sunt interzise luarea unor măsuri, precum şi aplicarea unor pedepse fizice, de natură a afecta dezvoltarea fizică, psihică sau starea emoţională a copilului;

– înţelegem că ambii părinţi au atât dreptul cât şi îndatorirea de supraveghere a copilului, fiecare părinte pentru partea sa de program, stabilită potrivit prezentului acord;

– de asemenea, înţelegem că ambii părinţi au obligatia sa asigure copilului, de o maniera corespunzatoare capacitatii lui în continua dezvoltare, orientarea si sfaturile necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale, morale si sociale; garantarea drepturilor copilului în general, dar si în raport cu parintii săi se realizeaza prin respectarea principiilor consacrate atât de Codul civil cât si de Legea 272/2004 prin care se statuează principiul exercitarii drepturilor parintesti numai în interesul copiilor.

2. locuinţa minorului va fi la tată, imobil aflat in proprietatea tatălui, bun propriu personal al tatălui.

3. legăturile personale părinte-copil se vor derula de la momentul încuviinţării prezentului Acord de mediere de către instanţa de judecată în Dosarul nr__, aflat pe rolul Judecătoriei Sector X, Bucureşti.

Mama va locui cu copilul avand un drept locativ propriu, potrivit urmatorului program de exercitare a legaturilor firesti cu minorul:

a) Copilul va locui alternativ, câte o săptămână cu fiecare părinte, prima săptămână după încuviinţarea acordului revenindu-i mamei; astfel, copilul va locui o săptămână cu mama următoarea săptămână minorul locuind cu tatăl şi la adresa din (locuinţa de fapt a tatălui); la finalul fiecarei perioade, copilul va fi preluat de părintele la care urmează să locuiască, duminica la orele 19:00.

b) În cursul săptămânii, de Luni până joi inclusiv, în funcţie de programul copilului şi disponibilitatea părinţilor, acesta are dreptul să petreacă două ore cu celălalt părinte la care nu locuieşte, fiecare părinte având posibilitatea de a lua copilul de la domiciliul părintelui la care se află.

c) In timpul vacanţelor scolare, stabilite prin Ordin al Ministrului Educatiei, cu exceptia vacantei de vara, copilul va petrece prima jumatate a vacantelor cu mama, in anii pari si cu tatal in anii impari.

d) In vacanta scolara de vara, stabilita de Ministerul Educatiei, copilul va petrece alternativ cate 2 saptamani cu fiecare parinte, primele doua saptamani revenind mamei, in anii impari si tatalui in anii pari, copilul fiind preluat de parinte duminica la orele 19:00 si readus la domiciliul celuilalt parinte tot duminica orele 19:00 la finalul fiecarei perioade.

e) Prin excepţie de la cele mai sus enunţate – la punctul 3.c), de Crăciun şi Paşti copilul va petrece sărbătorile în mod egal cu părinţii, după cum urmează:

– Ajunul fiecărei sărbători şi prima zi de sărbătoare le va petrece copilul cu părintele la care se află, potrivit programului stabilit iar ziua a doua de sărbătoare o va petrece copilul cu celalalt părinte, astfel copilul va avea posibilitatea ca ambele sărbători importante să le petreacă cu părinţii săi; copilul va fi preluat de la părintele la care locuieşte la orele 19:00, în prima zi de sărbătoare.

f) Ziua de naştere si ziua onomastica a copilului vor fi petrecute la domiciliul parintelui la care se afla copilul conform calendarului anual, celalalt parinte si bunicii avand dreptul de a fi invitati si de a participa la sarbatoarea copilului.

g) Zilele de nastere ale parintilor vor fi petrecute de copil la domiciliul parintelui sarbatorit fiind preluat de acesta in preziua aniversarii, orele 19:00 si adus la domiciliul celuilalt parinte la finalul zilei aniversare, orele 20:00, in cazul in care copilul nu se afla deja acolo, conform calendarului anual.

h) La adresa Bucuresti ___ , va fi permis neingradit accesul bunicilor materni.

i) Se recunoaşte domiciliul legal al mamei ___

4. contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare şi pregătire profesională se va realiza în natură, fiecare părinte asigurând copilului toate cele necesare pentru perioada în care copilul locuieşte efectiv cu părintele. Noi, părinţii, vom contribui în mod egal la cheltuielile importante privind grădiniţa, şcoala sau activităţile recreativ-educative asupra cărora am convenit.

5. Parinţii isi vor da reciproc acordul cu privire la plecarile in strainatate, cu conditia ca parintii sa se notifice in scris cu privire la destinatie, durata sederii, mentionandu-se unde este gazduit copilul si cine il insoteste. Acordul celuilalt părinte va fi dat prin act autentic notarial.

Nerespectarea înţelegerii de la prezentul punct 5. poate indreptati pe celalalt părinte sa solicite instantei ca părintelui ce a incalcat prezenta intelegere să-i fie retras dreptul de a exercita autoritatea părinteasca cu privire la minor.

6. Avand in vedere interesul superior al copilului, fiecare parinte are obligatia sa nu expuna copilul in contact cu persoane care nu prezinta garantii morale sau/si poate pune in pericol dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

7. Dată fiind varsta minorului si faptul ca trebuie sa aiba un program organizat, care sa nu implice schimbari bruste si repetate in rutina sa zilnica, fiecare parinte trebuie sa il informeze in prealabil pe celalalt parinte, in privinta deplasarii minorului in afara Bucureştiului si a judetului Ilfov, care presupune ramanerea peste noapte a minorului in locul respectiv. Acelasi lucru trebuie sa se intample si daca parintele la care este copilul conform programului, decide sa ramana peste noapte cu minorul in alt loc din Bucureşti decat cel prevazut de acest acord. Dacă nu se respectă aceste obligatii, prevazute la punctele 6 si 7, parintele care observa incalcarea lor are dreptul sa solicite copilul aflat in ingrijirea celuilalt si sa ceara denuntarea acestei intelegeri.

Aceasta ne este voinţa, liber exprimată, prin care înţelegem să punem capăt litigiului ce face obiectul Dosarului nr. ____ (ordonanta presedintiala), aflat pe rolul Judecătoriei Sector X, Bucureşti, aşa cum ele au fost redate anterior, de la punctul 1. la 7., pentru a preîntâmpina orice conflict dintre noi, până la soluţionarea definitiva si irevocabila a Dosarului de divorţ nr ____, aflat pe rolul Judecătoriei Sector X, Bucureşti.

Întelegem că prezentul Acord de mediere are valoarea unui înscris sub semnatură privată şi că îl vom supune încuviinţării instanţei, în condiţiile Codului de Procedură civilă şi ale Legii 192/2006 , privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, aşa cum aceasta a fost modificată şi completată, cât şi în vederea îndeplinirii tuturor conditiilor de fond şi formă cerute de lege asupra tuturor aspectelor convenite în prezentul înscris.

De asemenea, înţelegem că orice modificare a prezentului înscris se va face în condiţiile acordului nostru comun. Totodată, în ipoteza în care unul din părinţi încalcă prevederile prezentului acord, celălalt părinte se poate considera îndreptăţit să ceară rediscutarea acordului de mediere şi încuviinţarea lui, in condiţiile reglementărilor în vigoare.

Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi 20.04.2012.”

Dupa cum se observa si din hotarare, Acordul de mediere a fost incheiat pe data de 18 aprilie, instanta aluat act de Acord pe 20 aprilie iar pe 23 aprilie a fost publicata Hotararea judecatoreasca.

Le doresc tuturor puterea de a finaliza si dosarul de divort in mod amiabil, spre interesul copilului minor.

Fănuţa LIŞMAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti