RIL promovat. Prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii
25.04.2012 | Andrei PAP

Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii întrucât la nivelul instanţelor s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată, referitor la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal în cazul cooptării unor noi membri în asociaţii şi fundaţii.
Optica jurisprudenţială
1. Într-o primă orientare jurisprudenţială, s-a considerat că este obligatorie prezentarea certificatului de cazier fiscal pentru membrii noi ai unei asociaţii sau fundaţii, indiferent de calitatea acestora.
În motivare, s-a reţinut că dispoziţiile art. 8 alin. (1) lit.b) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată prevăd că prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la înscrierea asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora.
Potrivit principiului simetriei, aceste dispoziţii se aplică şi în cazul cooptării de noi membri în asociaţii sau fundaţii.
De asemenea, în privinţa art.8 alin. (1) lit.e) din acelaşi act normativ, s-a arătat că, aparent, textul ar putea conduce la concluzia existenţei obligaţiei de prezentare a cazierului fiscal doar în cazul societăţilor comerciale şi exclusiv cu prilejul majorării capitalului social.
Însă, interpretarea textului trebuie realizată sistematic, prin raportare la întregul conţinut al art.8 din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată şi având în vedere principiul simetriei, dat fiind faptul că raţiunile care impun verificarea membrilor asociaţi cu prilejul înfiinţării unei asociaţii, subzistă şi la momentul cooptării de noi membri.
Aşadar, art.8 alin. (1) lit.e) teza a II-a din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată nu vine să limiteze obligaţia de prezentare a cazierului fiscal doar la ipoteza majorării de capital social, ci aceasta din urmă constituie o situaţie distinctă în care trebuie îndeplinită obligaţia vizând certificatul de cazier fiscal şi care se alătură ca o ipoteză de sine stătătoare, ipotezei prevăzute de prima teză a textului.
2. În a doua orientare jurisprudenţială, s-a considerat că prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie doar atunci când noii membri cooptaţi devin fondatori (în cazul fundaţiilor) ori membri în organul de conducere executivă ale asociaţiei/fundaţiei.
3. În a treia orientare jurisprudenţială s-a considerat că prezentarea certificatului de cazier fiscal nu este obligatorie la cooptarea noilor membri, indiferent de calitatea acestora în cadrul asociaţiei sau fundaţiei.
Procurorul General apreciază că este în litera şi spiritul legii opinia potrivit căreia, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată, prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la cooptarea noilor membri în asociaţii şi fundaţii, atunci când aceştia dobândesc şi calitatea de reprezentanţi legali ai persoanei juridice deja înregistrate .
>> Textul integral al recursului în interesul legii
Pentru JURIDICE.ro, Andrei PAP