« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Judecatorii care candideaza pentru un loc in CSM, din partea tribunalelor. CV si proiecte
27.04.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii lista candidatilor pentru functia de membru CSM, reprezentant al judecatorilor de la tribunale.

Si-au depus candidatura urmatorii judecatori:

1. Madalina AFRASINIE, Tribunalul Bucuresti | Proiectul

2. Mona-Lisa NEAGOE, Tribunalul Bucuresti | Proiectul

3. Natalia-Floarea ROMAN, Tribunalul Comercial Mures | Proiectul

4. Anca-Jeanina NITA, Tribunalul Constanta | Proiectul

5. Denis-Gabriela GHERVASE, Tribunalul Dolj | Proiectul

6. Florin ENCESCU, Tribunalul Gorj | Proiectul

7. Florin-Alexandru ANDREI, Tribunalul Iasi | Proiectul

8. Norel POPESCU, Tribunalul Mehedinti | Proiectul

9. Petre DINESCU, Tribunalul Valcea | Proiectul.

Vom prezenta, mai jos, pe scurt, cateva aspecte ale CV-ului si proiectului fiecarui candidat:

1. Madalina AFRASINIE are 37 de ani. A absolvit cursurile Institutului National al Magistraturii in anul 2003 iar la Tribunalul Bucuresti activeaza din anul 2009.

Candideaza intrucat este in stare sa aduca, in ipoteza alegerii, un suflu nou care sa dinamizeze activitatea CSM. In opinia sa, actualul CSM „reprezinta orice altceva mai putin pe noi, magistratii”. Isi asuma o obligatie de rezultat si nu una de mijloc intrucat magistratii nu sunt politicieni. Pe perioada mandatului nu va candida pentru a promova la Curtea de Apel Bucuresti.

2. Mona-Lisa NEAGOE are 41 de ani. A absolvit cursurile Institutului pentru Pregatirea si Perfectionarea Magistratilor in anul 1994 iar la Tribunalul Bucuresti activeaza din anul 1999. Din anul 2000 are grad de judecator de curte de apel. A fost 7 ani presedintele Tribunalului Bucuresti, in prezent fiind vicepresedinte. Este doctor in drept din anul 2004. Are numeroase participari la conferinte si seminarii. A scris lucrari cu caracter stiintific.

Proiectul trateaza vulnerabilitatile sistemului judiciar precum si propunerile de eficientizare a acestuia din perspectiva atributiilor CSM. La capitolul concluzii, arata ca imbunatatirea politicii de resurse umane, stabilirea unui volum optim de activitate, asigurarea unui cadru legislativ coerent si stabil, adoptarea unor norme care sa simplifice procedurile judiciare, formarea unui corp de magistrati profesionisti si responsabili, unificarea practicii judiciare, cresterea gradului de incredere a publicului in sistemul judiciar roman sunt coordonatele unei actiuni eficiente pentru o justitie de calitate.

3. Natalia-Floarea ROMAN are 37 de ani. Activeaza la Tribunalul Mures din anul 2004 si este presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania. Are participari numeroase la conferinte, seminarii, colocvii.

Proiectul reprezinta viziunea personala dar si a membrilor UNJR asupra rolului CSM, a structurii si functionarii sale. Sunt dezvoltate in proiect cinci obiective: eficienta si responsabilitate in activitatea CSM, asigurarea independentei magistratilor, cresterea eficientei Consiliului in administrarea sistemului judiciar, transparenta si integritate, relatiile internationale.

4. Anca-Jeanina NITA are 44 de ani. Timp de 11 ani a fost avocat. In prezent este vicepresedintele Tribunalului Constanta. Este doctorand la disciplina Dreptul mediului, lector la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Facultatii Ovidius din Constanta. A participat la numeroase conferinte si seminarii.

In ipoteza alegerii, va milita pentru consolidarea institutionala a sistemului judiciar, independenta Justitiei si independenta judecatorilor, reevaluarea strategiei de resurse umane, cresterea autonomiei instantelor de judecata in procesul administrativ decizional, comunicare si transparenta. Sustine modificarea Regulamentului privind alegerea membrilor CSM. Astfel, membrii CSM ar trebui alesi numai dupa ce, in prealabil, au fost efectuate verificari consistente ale calitatilor manageriale, a competentelor si credibilitatii magistratilor ce candideaza, iar instantele ar trebui sa sustina prin vot persoana candidatului.

5. Denis-Gabriela GHERVASE are 44 de ani. In 1998 a absolvit cursurile Institutului National al Magistraturii. Este doctor in istorie. Este suspendat din calitatea de arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. A lucrat un an in Ministerul Justitiei. Are calitatea de mediat0r din 2008, suspendat. Din 2003 are grad de judecator de tribunal.

Candideaza intrucat crede ca poate aduce unele atuuri in noul CSM, unele chiar esentiale in perioada dificila ce urmeaza: echilibru, moderatie, buna-credinta, onestitate, gandire rationala. Sunt prezentate sintetic coordonatele prioritare in ipoteza alegerii: asigurarea respectarii independentei magistratilor, eficientizarea activitatii CSM si a optimizarii activitatii instantelor si parchetelor prin reevaluarea strategiei de resurse umane, responsabilizarea sistemului judiciar, ridicarea monitorizarii Justitiei – obiectiv primordial al CSM, imbunatatirea imaginii sistemului judiciar. Nu isi asuma originalitatea ideilor din proiect intrucat unele sunt rodul discutiilor cu colegii judecatori de la Tribunalul Dolj si cu alti colegi din tara. Spera ca aceste idei sa schimbe in bine sistemul judiciar din Romania.

6. Florin ENCESCU are 40 de ani. Din 2008 este presedintele Tribunalului Gorj. Este doctor in drept din 2010, membru in Consiliul Stiintific al INM din 2011. Timp de 4 ani a fost procuror. Are numeroae participari la conferinte si seminarii.

Proiectul sau are sapte puncte: afirmarea CSM ca un organ profesionist colegial de tip managerial, reformarea urgenta a carierei magistratilor, afirmarea CSM ca entitate publica reprezentativa a sistemului magistraturii, declansarea procesului de redare a demnitatii magistratului, modernizarea sistemului judiciar, eliminarea problemelor de gestiune ale sistemului judiciar, promovarea initiativelor legislative necesare modernizarii sistemului judiciar.

7. Florin-Alexandru ANDREI are 34 de ani. A absolvit cursurile Institutului National al Magistraturii in anul 2003 iar la Tribunalul Iasi activeaza din anul 2008. Este vicepresedinte al Tribunalului din 2011. S-a remarcat in stundentie ca si castigator la Concursul National de Pledoarie „Gheorghe Beleiu”.

In proiect sunt tratate urmatoarele obiective: reprezentarea reala si eficienta a judecatorilor de la tribunale, eficientizarea dialogului si a procesului decizional in cadrul CSM, restructurarea aparatului propriu al CSM, regandirea politicii de admitere in magistratura in sensul organizarii unui examen unic de catre INM, elaborarea unei strategii de promovare in cariera si definirea conditiilor de mobilitate, sustinerea intrarii in vigoare a dispozitiilor legale vizand trecerea bugetului instantelor in administrarea ICCJ si finantarea instantelor judecatoresti din taxe judiciare de timbru, elaborarea unei stategii de ocupare a posturilor vacante si de dimensionare a schemelor de personal.

8. Norel POPESCU are 42 de ani. In anul 1994 a absolvit Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Magistratilor iar la Tribunalul Mehedinti activeaza din anul 2000. Are grad de judecator de curte de apel, fiind autor de articole publicate in reviste de specialitate.

Proiectul trateaza patru obiective: finantarea instantelor, managementul resurselor umane, comunicare si relatii publice, transparenta si responsabilitatea.

9. Petre DINESCU are 59 de ani. Activeaza la Tribunalul Valcea din 1997. A indeplinit functiile de notar si consilier juridic.

Dupa trecerea in revista a locului CSM in cadrul autoritatii judecatoresti, structura CSM, rolul si functiile CSM, proiectul detaliaza obiectivele propuse, din care amintim elaborarea unei strategii pe termen lung pentru sistemul judiciar, agreata si asumata de puterea politica si de societatea civila, acordarea initiativei legislative CSM sau continuarea degrevarii judecatorilor de activitati nejurisdictionale.

 
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD