Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Regulile procedurale care guverneaza apelul
26.04.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că apelul este guvernat de două reguli exprimate prin adagiile: tantum devolutum quantum appellatum, adică nu se devoluează decât ceea ce s-a apelat şi tantum devolutum quantum judicatum, adică nu se devoluează decât ceea ce s-a judecat. În speţă, Înalta Curte a constatat că nici prin cererea de apel, nici prin cererea de chemare în judecată, părţile nu au pus în discuţie rezilierea contractului din culpa unei părţi, ci rezilierea unilaterală a contractului la iniţiativa pârâtei, şi drept urmare, judecata în calea de atac trebuia făcută doar în aceste limite. Aşa fiind, întrucât hotărârea instanţei de apel s-a bazat pe argumente referitoare la inexistenţa culpei anterior perioadei sesizării instanţei de judecată şi nu pe manifestarea unilaterală de voinţă, Inalta Curte a decis admiterea recursului şi casarea hotărârii cu trimitere spre rejudecare. (Decizia nr. 2036 din 25 mai 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect reziliere contract de vânzare-cumpărare comercială)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate