Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

INFO-PICCJ, 25 aprilie 2012
25.04.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU

JURIDICE - In Law We Trust

Omor calificat. Arestare preventivă. PT Sibiu

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă  inculpatului minor STOICA HORAŢIU DUMITRU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

Magistraţii Tribunalului Sibiu au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pe o perioadă de 19 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 23.04.2012, în jurul orelor 1400, pe fondul unor relaţii tensionate cu victima G.M. (în vârstă de 43 de ani), inculpatul i-a aplicat acesteia trei lovituri de cuţit, în zone anatomice vitale, ce au condus la decesul victimei în noaptea de 24.04.2012, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a tuturor împrejurărilor producerii faptelor.

***

Tentativă de viol. Arestare preventivă. PT Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului DIACONU IULIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de viol.

Magistraţii Tribunalului Tulcea au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, pe numele inculpatului.

Din probatoriul administrat  în cauză, până la acest moment al urmăririi penale,  a rezultat următoarea situaţie de fapt :

La data de 10.04.2012, în jurul orelor 1730, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul, prin promisiuni, prin violenţă şi ameninţări, a condus-o pe minora M.A.M. (în vârstă de 11 ani) într-un loc izolat unde, prin constrângere fizică, a încercat să întreţină cu aceasta un raport sexual, acţiunea fiind întreruptă de intervenţia a doi consăteni, care au auzit strigătele de ajutor ale victimei.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Lipsire de libertate în mod ilegal. Arestare preventivă. PT Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului NOVAC FLORENTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi au solicitat, totodată, instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului.

Magistraţii Judecătoriei Sânnicolau Mare au încuviinţat propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru 29 zile.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 02.04.2012, în jurul orelor 2200, inculpatul a ameninţat-o cu un cuţit pe minora A.L.Z. (în vârstă de 15 ani) şi a dus-o la domiciliul său unde a continuat să o ameninţe cu acte de violenţă pentru a o determina să nu plece ţinând-o în acea locuinţă, împotriva voinţei acesteia, până pe data de 03.04.2012, orele 1200.

Totodată, în seara zilei de 13.04.2012, în jurul orelor 2200, inculpatul Novac Florin a acostat-o pe stradă pe minora A.L.Z. (în vârstă de 15 ani) iar prin ameninţări şi acte de violenţă, împotriva voinţei acesteia, a dus-o la domiciliu său şi pe câmp,  unde a lipsit-o de libertate în mod ilegal, ameninţând-o şi tăind-o cu un cuţit în zona gâtului. Leziunile suferite de către partea vătămată A.L.Z. au necesitat pentru vindecare un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omor calificat. Constituire dosar.  PT Maramureș

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

Din primele cercetări a reieşit faptul că, la data de 22.04.2012, în urma unei altercaţii pe care a avut-o cu victima R.C.A. (fratele său), numitul R.O.P.P. i-a aplicat acesteia o lovitură cu cuţitul în zona umărului drept, cauzându-i o plagă tăiată penetrantă, care a dus la hemoragie masivă şi decesul victimei. Faţă de numitul R.O.P.P. s-a luat măsura internării, în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice.

Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

***

Omor calificat. Constituire dosar.  PT Maramureș

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat.

Din primele cercetări a reieşit faptul că, la data de 17.04.2012, în urma unei altercaţii pe care a avut-o cu partea vătămată T.F., inculpatul Şteţco Daniel i-a aplicat acesteia o lovitură cu cuţitul în zona toracică, cauzându-i o plagă înţepată penetrantă, ce i-a pus în primejdie viaţa.

Faţă de inculpat s-a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

***

Tâlhărie. Trimitere în judecată. PT București

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală efectuată în cauza privindu-i pe inculpaţii, cercetaţi în stare de arest preventiv, BUJOAICĂ NICULAE, DAVID FLORIN, zis „BUZEŢICĂ”, IONIŢĂ ION, zis „SILE COROI”, IORDAN VASILE, zis „BEBI” şi SIMION DORU DANIEL.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată, după caz, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, violare de domiciliu, uzurpare de calităţi oficiale şi port ilegal de decoraţii sau semne distinctive constând în aceea că :

1. La data de 20.12.2011, cu ocazia comiterii unei infracţiuni de furt din locuinţă, inculpatul BUJOAICĂ NICULAE a fost surprins de către organele de poliţie purtând fără drept un pistol marca Crvenazastava,  fabricat în fosta Iugoslavia, încărcat cu 8 cartuşe – muniţie letală.

2. La data de 13.08.2010 inculpaţii BUJOAICĂ NICULAE (care avea asupra sa un pistol) şi DAVID FLORIN, împreună cu o altă persoană de sex masculin, pretinzând că sunt lucrători de poliţie şi prezentând o legitimaţie falsă de lucrător de poliţie, au pătruns fără drept în locuinţa lui P.B sub pretextul efectuării unei percheziţii domiciliare; după ce au încătuşat-o pe victimă, au scotocit prin locuinţă căutând bunuri de valoare, plecând fără a sustrage ceva.

3. La data de 29.09.2010 inculpaţii BUJOAICĂ NICULAE şi DAVID FLORIN, îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti, împreună cu o altă persoană de sex masculin care purta cagulă, pretinzând că sunt lucrători de poliţie şi prezentând în acest scop o legitimaţie falsă de lucrător de poliţie şi un înscris cu aparenţa unui mandat de percheziţie domiciliară, au pătruns fără drept în locuinţa părţilor vătămate M.M. şi D.D. şi, sub pretextul efectuării unei percheziţii domiciliare, le-au încătuşat pe părţile vătămate, sub ameninţarea unui pistol, după care au sustras mai multe bunuri (bijuterii, ceasuri, sume de bani, acte) în valoare totală de 230.000 de lei şi au părăsit locul faptei, lăsând-o imobilizată pe partea vătămată M.M.

4. La data de 24.05.2011 inculpaţii BUJOAICĂ NICULAE (care era îmbrăcat în uniformă de poliţist) şi SIMION DORU DANIEL împreună cu alte persoane de sex masculin care purtau combinezoane negre inscripţionate „Jandarmeria” şi cagule, au urmărit-o şi au oprit-o în trafic, pe partea vătămată M.D.; pretinzând că sunt lucrători de poliţie, sub ameninţarea cu arme de foc, i-au sustras părţii vătămate o geantă în care se afla suma de 205.000 de lei.

5. La data de 14.06.2011 inculpatul IONIŢĂ ION fiind îmbrăcat în uniformă de poliţist şi însoţit de alte trei persoane de sex masculin, îmbrăcate în haine de culoare neagră inscripţionate „Poliţia” şi purtând cagule, pretinzând că sunt lucrători de poliţie, au pătruns fără drept în locuinţa părţilor vătămate N.M. (cetăţean sirian), N.C. N.D.N .şi, sub pretextul efectuării unei percheziţii domiciliare, le-au încătuşat pe părţile vătămate, după care au sustras bijuterii în valoare de 5000 de euro, suma de 4500 de lei şi 2 telefoane mobile marca Nokia în valoare de 300 de euro.

6. La data de 27.10.2011 inculpaţii IONIŢĂ ION şi BUJOAICĂ NICULAE (care era îmbrăcat în uniformă de poliţist) şi cu o altă persoană de sex masculin, rămasă neidentificată, care purta cagulă, pretinzând că sunt lucrători de poliţie, sens în care au prezentat o legitimaţie falsă de lucrător de poliţie şi un înscris cu aparenţa unui mandat de percheziţie, au pătruns fără drept, sub pretextul efectuării unei percheziţii domiciliare, în locuinţa părţilor vătămate C.B.I şi P.Ş..; după ce le-a ameninţat pe părţile vătămate cu un pistol, au sustras bijuterii şi ceasuri în valoare de 40.000 de euro, suma de 10.000 de lei. Autorii au beneficiat de sprijinul inculpatului IORDAN VASILE, care, îmbrăcat în uniformă de poliţist, a asigurat paza şi supravegherea zonei.

7. La data de 02.11.2011 inculpatul IORDAN VASILE, îmbrăcat în uniformă de poliţist şi acţionând împreună cu alte trei persoane de sex masculin dintre care două purtau cagulă, iar a treia era îmbrăcată în uniformă de poliţist, pretinzând că este vorba despre o operaţiune a lucrătorilor de poliţie, a abordat partea vătămată C.F. aflat la volanul autoturismului său şi l-a încătuşat, l-a deplasat cu autoturismul împotriva voinţei sale şi i-a sustras portofelul şi suma de 60.000 de lei (proprietate a tatălui său).

8. La data de 28.11.2011 inculpaţii BUJOAICĂ NICULAE care purta cagulă şi DAVID FLORIN, care era îmbrăcat în uniformă de poliţist, şi cu o altă persoană de sex masculin, care purta de asemenea cagulă, pretinzând că sunt lucrători de poliţie, au pătruns fără drept, sub pretextul efectuării unei percheziţii domiciliare, în locuinţa părţilor vătămate N.T.L. (cetăţean vietnamez) şi N.R.L.; după ce le-au încătuşat pe părţile vătămate, au sustras un seif ce conţinea suma de 208.000 de lei şi înscrisuri.

Mijloacele de probă administrate în cauză au conturat modul de operare al inculpaţilor, aspectele principale fiind următoarele:

· inculpaţii fac parte dintr-o grupare infracţională ai cărei membri comit infracţiuni cu un mod de operare tip “Maradona”, adică, tâlhărie constând în acostarea, intimidarea şi percheziţionarea victimei de către inculpaţii deghizaţi în poliţişti;

· inculpaţii urmăresc comiterea de infracţiuni de tâlhărie şi pentru a-şi realiza obiectivul săvârşesc şi alte infracţiuni: contra libertăţii persoanei (infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal şi violare de domiciliu) şi contra autorităţii de stat (uzurpare de calităţi oficiale şi portul nelegal de decoraţii sau semne distinctive);

· bunurile vizate prin săvârşirea infracţiunilor sunt sume mari de bani, bijuterii sau alte bunuri de valoare uşor de comercializat;

· părţile vătămate sunt, de regulă, persoane care dispun de sume importante de bani sau alte bunuri de valoare (administratori de societăţi comerciale, medici etc.);

· inculpaţii:

– acţionează „la pont”, adică în baza unei informaţii obţinute şi verificate în prealabil, referitoare la identitatea şi adresa părţilor vătămate, precum şi la situaţia materială a acestora;

– elaborează un plan de acţiune care stabileşte, în concret, sarcinile fiecărui participant, cu precizarea că autorii schimbă între ei rolurile pentru a nu fi recunoscuţi şi traşi la răspundere penală ;

– pretinzând că sunt lucrători de poliţie, fie pătrund în locuinţele părţilor vătămate, fie le opresc pe acestea în trafic, sub pretextul efectuării unor activităţi ale organelor de poliţie (percheziţii domiciliare, controale sau percheziţii ale autoturismelor):

– îşi procură şi adaptează mijloacele materiale de săvârşire a faptelor, creând aparenţa că sunt reprezentanţi ai unor organe de stat (uniforme şi legitimaţii de lucrători de poliţie, înscrisuri reprezentând mandate de percheziţie, mandate de aducere sau citaţii, obiecte de îmbrăcăminte specifice trupelor de pază şi intervenţie rapidă – cagule, combinezoane, veste, mănuşi – staţii de emisie-recepţie) şi obţin un control total şi imediat asupra situaţiei,  părţile vătămate fiind constrânse, fie prin efectul intimidant al aparenţei create, fie prin imobilizare sau ameninţare cu pistol, cătuşe, aparat electroşocuri, să se spună activităţilor de „percheziţie”;

–  desfăşoară activităţi menite să înlăture sau să reducă posibilităţile părţilor vătămate de a-şi asigura scăparea sau de a solicita, în timp util, intervenţia organelor de poliţie (sustrag telefoanele mobile, le lasă pe părţile vătămate imobilizate, sustrag cheile de la locuinţe şi încuie pe exterior uşile de acces);

– părăsesc locul faptei cu autoturisme, fie proprii, fie împrumutate, asigurându-şi astfel în mod eficient scăparea şi păstrarea bunurilor sustrase.

Dosarul a fost trimis, pentru judecarea cauzei, Tribunalului Bucureşti.

***

Delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Propunere arestare preventivă. PJ Pașcani

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a unei inculpate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magistraţii Judecătoriei Paşcani au dispus faţă de inculpată luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada 2001-2011, inculpata, în calitate de angajată a unei societăţi comerciale din domeniul bancar,  a delapidat diverse  sume de bani din conturile mai multor clienţi prin falsificarea semnăturilor acestora, producând un prejudiciu estimat la acest moment procesual la valoarea de 556.000 lei şi 25.000 Euro.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Evziune fiscală și spălare de bani. Continuare cercetări. PT Timiș

În continuarea cercetărilor efectuate de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiş sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni economice (respectiv  evaziune fiscală, spălare de bani) azi , 25.04.2012 au dispus măsura preventivă a obligării de nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile, faţă de învinuiţii PRONK CRISTIAN (cetăţean italian) şi PRUTEANU ADRIAN (cetăţean român).

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că cei doi învinuiţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, evaziune fiscală, înşelăciune şi spălarea banilor.

În fapt, învinuiţii în calitate de asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale, au emis, respectiv au înregistrat facturi ce reprezintă contravaloarea unor contracte de achiziţii/livrări/prestări de servicii fictive, sumele de bani aferente acestor facturi fiscale fiind transferate succesiv prin conturile bancare ale societăţilor comerciale ale acestora.

Aceste operaţiuni au fost efectuate în scopul evidenţierii în actele contabile ale unor operaţiuni nereale şi fictive, pentru disimularea bazei impozabile şi sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul consolidat al statului. Ulterior, sumele de bani au fost folosite pentru creditarea societăţilor în cauză, pentru disimularea originii lor ilicite.

În cauză, s-a dispus efectuarea de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş a unei inspecţii fiscale în vederea determinării prejudiciului cert produs prin infracţiunile săvârşite de învinuiţi.

Reamintim că, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiş efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni economice (respectiv  evaziune fiscală, spălare de bani)  faţă de mai multe persoane fizice, cetăţeni români şi italieni .

În cursul  zilei de 24.04.2012, sub coordonarea procurorilor  Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiş au fost efectuate percheziţii şi s-a procedat la audierea mai multor persoane. http://www.mpublic.ro/presa/2012/c_24_04_2012_4.htm

Pe parcursul cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Explozie Sighetu Marmației. Reținere. PÎCCJ

În continuarea cercetărilor în cauza privind „explozia de la Sighetu Marmaţiei”, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul GEORGESCU EUGEN şi reţinerea sa pe o perioadă de 24 de ore, începând cu 25 aprilie 2012, ora 19.00, până la 26 aprilie 2012, ora 19.00.

Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în calitate de director general al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, respectiv şef al Departamentului control şi protecţia consumatorilor, în perioada 2007 – mai 2009, având atribuţii de serviciu constând în organizarea, coordonarea şi verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenţii A.N.R.E. din teritoriu, şi-a îndeplinit cu ştiinţă în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Astfel, potrivit probelor administrate în cauză a rezultat că, nu a luat măsurile prevăzute de lege şi propuse de agenţii constatatori, referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, cu toate că atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât şi în cursul anului 2008, a fost sesizat de către subordonaţii săi. Aceştia au efectuat controale la această firmă şi, cu privire la neregulile grave constatate l-au informat pe GEORGESCU EUGEN.

Cu toate acestea, în cursul lunii iunie 2008 GEORGESCU EUGEN a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A. să modifice raportul de inspecţie, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA.

Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu trecute în fişa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat condiţiile favorizante pentru continuarea activităţii de proiectare, execuţie şi distribuţie a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu-Marmaţiei, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiţii minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat, producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012, în municipiul Sighetu-Marmaţiei, explozii care au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea unui număr de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate) şi de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.